Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-12-2022 23:10

Σύνοψη ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στην παρουσίαση του έργου διακυβέρνησης – Η οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις, κρίσιμες δράσεις οι οποίες συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους, σωρεία έργων ανάπτυξης που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης του ανέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της τρίτης παρουσίασης στην οποία προέβη για απολογισμό της διακυβέρνησης του, σε συνάρτηση με το κληροδότημα του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος – Tο Αύριο». Η διάσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη αφορούσε τον εκσυγχρονισμό και ανασυγκρότηση του Κράτους.

Η παράθεση του κυβερνητικού έργου αναλύθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε πέντε ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά μια σειρά σημαντικότατων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που άπτονται της εύρυθμης λειτουργίας του Κράτους. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην τροποποίηση του Συντάγματος ώστε οι πενταετείς θητείες του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας να περιορίζονται στις δύο, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία καθεστωτικών νοοτροπιών. Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε τη δημιουργία των Υφυπουργείων με στόχο την πιο αποδοτική και εύρυθμη λειτουργία νευραλγικών και ζωτικής σημασίας τομέων που μέχρι πρότινος αποτελούσαν είτε τμήματα Υπουργείων είτε  αρμοδιότητες Ημικρατικών Οργανισμών. Η δεύτερη ενότητα  σχετίζεται με την οικοδόμηση του Κράτους Δικαίου, με την εκ βάθρων αναδόμηση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, αλλά και μιας σειράς νομοθετημάτων που ενδυναμώνουν το όλο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς και θέτουν ισχυρές βάσεις για την υποχρέωση διαφάνειας και λογοδοσίας. Αναφέρθηκε στην αύξηση του αριθμού των δικαστών και στη δημιουργία νέων κτιριακών δικαστικών εγκαταστάσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη δημιουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων όπως του Εμπορικού Δικαστηρίου, Ναυτοδικείου, Διοικητικού Δικαστηρίου και Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η θεμελιώδης μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας ολοκληρώθηκε και τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του 2023, με τη λειτουργία Ανώτατου Συνταγματικού, Ανώτατου Δικαστηρίου και Εφετείου. 

Όσον αφορά την ουσιαστική ενίσχυση του πλαισίου πρόληψης, προστασίας και καταπολέμησης του φαινομένου της διαφθοράς, προχωρήσαμε, είπε ο Πρόεδρος, στη ψήφιση τριών σημαντικών νομοσχεδίων που κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα στις 11 Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν θεσμοθετήσει ένα ισχυρό νομικό υπόβαθρο αποτροπής των εν λόγω φαινομένων, το οποίο περιλαμβάνει:

(α) Τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει αρμοδιότητες για τη διερεύνηση καταγγελιών και πληροφοριών που σχετίζονται με πράξεις διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, ευρύτερο δημόσιο τομέα και ιδιωτικό τομέα και τη σύνταξη εκθέσεων με εισηγήσεις και προτάσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση πράξεων διαφθοράς προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

(β) Τη διασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, το λεγόμενο lobbying, ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς.

(γ) Την προστασία Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος (οι λεγόμενοι whistle-blowers), με στόχο την πλήρη προστασία όσων με τη μαρτυρία τους συμβάλλουν στην δίωξη και καταδίκη όσων εμπλέκονται σε έκνομες ενέργειες ή πράξεις διαφθοράς. Η τέταρτη ενότητα άπτεται μεγάλων αναπτυξιακών έργων σε παγκύπρια βάση για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Η τρίτη ενότητα αφορά δράσεις και στρατηγικές όχι μόνο για τον εκσυγχρονισμό και ανασυγκρότηση της Πολιτείας σε επιμέρους τομείς πολιτικής, αλλά και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, προχωρήσαμε είπε ο Πρόεδρος:

Στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, μέσω της εισαγωγής νέου, σύγχρονου και αξιοκρατικού Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση στη βάση αποτελεσμάτων σε γραπτές εξετάσεις, την εισαγωγή και εφαρμογή του ενιαίου Σχεδίου Αξιολόγησης Μαθητών και την εφαρμογή Εξετάσεων Τετραμήνων, με στόχο τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι μεταρρυθμιστικές δράσεις που ελήφθησαν για την επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων χρονών, και κάλυψης διδάκτρων παιδιών ηλικίας 3 χρονών μέχρι 4 χρονών και 8 μηνών που φοιτούν στα δημόσια ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Η τέταρτη ενότητα αφορά τα αναπτυξιακά έργα της Κυβέρνησης για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε κάθε Δήμο και κοινότητα της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πολιτεία προχώρησε στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων ύψους πέραν των 4.6 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση έργων που για δεκαετίες αποτελούσαν επαναλαμβανόμενες, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνοντας αναφορά σε μεγάλα έργα υποδομής όπως είναι όπως μεταξύ άλλων οι αυτοκινητόδρομοι Λεμεσού – Σαΐτα, Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς,  Λευκωσίας – Παλαιχωρίου, Αστρομερίτη – Ευρύχου, Λάρνακας – Δεκέλειας. Η πέμπτη ενότητα επικεντρώνεται στα όσα προνοεί το Σχέδιο «Κύπρος – Το αύριο» για ολοκλήρωση των σχεδιασμών της πλήρους ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού του Κράτους. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί την παρακαταθήκη για συνέχιση και ολοκλήρωση των προσπαθειών που έχουν αρχίσει για την ολική ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του Κράτους. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή παρέμβαση από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω μιας δέσμης 133 μέτρων, εκ των οποίων τα 58 αφορούν μεταρρυθμίσεις και τα 75 επενδυτικές δράσεις. Ο οικονομικός αντίκτυπος του Σχεδίου «Κύπρος – Το Αύριο»  ανέρχεται στα 4.4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενώ, κατά την παρουσίαση του Σχεδίου «Κύπρος – Το Αύριο» στις 17 Μαΐου του 2021 είχα αναφερθεί εκτενώς στις πρόνοιες του Σχεδίου, όπως είχα επίσης αναδείξει κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διασκέψεων επιμέρους μεταρρυθμιστικές και επενδυτικές δράσεις που σχετίζονταν με τους τομείς της υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Συνεπώς, θα αποφύγω επανάληψη των επιμέρους αναφορών.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως το Σχέδιο «Κύπρος – Το Αύριο» αποτελεί το κληροδότημα μου προς την επόμενη Κυβέρνηση, ώστε η χώρα να συνεχίσει, να ενισχύσει και να ολοκληρώσει τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης, σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικότητας, περιβαλλοντικής και ψηφιακής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κυρίες και Κύριοι,

Με βάση τα όσα έχω αναφέρει, θεωρώ πως την τελευταία δεκαετία, χάριν στην τόλμη και αποφασιστικότητα και ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, προχωρήσαμε σε μεταρρυθμιστικές δράσεις που για δεκαετίες η κοινωνία απαιτούσε, υλοποιώντας παράλληλα εκατοντάδες εθνικές στρατηγικές και δράσεις.

Αυτό το εγχείρημα, όπως άλλωστε και κάθε μεγάλη αλλαγή, παρουσίασε πολλές προκλήσεις αλλά και δυσκολίες, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη πως η Κυβέρνηση δεν απολάμβανε της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Για αυτό και για ακόμη μια φορά επιθυμώ να ευχαριστήσω τόσο τα Κοινοβουλευτικά κόμματα και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη ψήφιση των μεταρρυθμίσεων που κατατεθήκαν στη Βουλή. Ταυτόχρονα, θέλω να ευχαριστήσω  τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τον Κυπριακό λαό στο σύνολο του που στήριξαν και στάθηκαν αρωγοί σε αυτήν την πρωτόγνωρη αλλά και αναγκαία αλλαγή των δομών του Κράτους που παρέμενε εγκλωβισμένο στις νοοτροπίες της νεοσύστατης Δημοκρατίας του 1960.

Φίλες και Φίλοι,

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν διαπράχθηκαν λάθη κατά τη διακυβέρνηση μας ή ότι δεν υπάρχουν κενά, αδυναμίες και παραλείψεις ή ότι θα ήτο δυνατό και εφικτό να μεταμορφώσεις πλήρως ένα αγκυλωμένο, ανελαστικό και απηρχαιωμένο σύστημα διοίκησης.

Τολμήσαμε όμως, με διαρθρωτικές αλλαγές και την αντιμετώπιση χρόνιων και συστημικών στρεβλώσεων και προβλημάτων, να θέσουμε στέρεα θεμέλια προς περαιτέρω ανασυγκρότηση του Κράτους που οδηγεί στην Κύπρο της νέας εποχής.

Την ίδια στιγμή, με αίσθημα ευθύνης παραδίδουμε το στρατηγικό σχεδιασμό όπως προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – Το Αύριο», το οποίο θα οδηγήσει σε περαιτέρω αναδιάρθρωση, και εκσυγχρονισμό των δομών διακυβέρνησης της Πολιτείας που έχουμε δρομολογήσει.

Σας ευχαριστώ.

(ΡΜ/ΙΚ)