Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-12-2022 14:07

Δηλώσεις Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης άκουσαν σήμερα τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, στη Νομική Υπηρεσία, από τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας Κύπρου και τη Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς.

Ακολούθως, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αναφορικά με τα όσα λέγονται για τις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Φυλακών και το πόρισμα Αιμιλιανίδη, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης είπε ότι «Εκείνα που είχαμε να πούμε τα είπαμε με πολλή καθαρότητα στη δήλωση την οποία δώσαμε στον Τύπο. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα, μέσα στα πλαίσια του Νόμου, να εκφράζει την άποψή του. Είναι ένα δικαίωμα που είναι απόλυτα σεβαστό και ακούμε τις απόψεις όλων όσων επιλέγουν να τοποθετηθούν επί του θέματος».

Σε ερώτηση για πληροφορίες που κάνουν λόγο για διαφορετικά συμπεράσματα στο πόρισμα του κ. Αιμιλιανίδη σε σχέση με εκείνα στη δήλωση της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι «Πιστεύω ότι εκείνα τα συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη που αναφέραμε ήταν ξεκάθαρα, ήταν συγκεκριμένα, και ήδη έχω δει δηλώσεις του κ. Αιμιλιανίδη σε καθημερινή εφημερίδα χθες, στην οποία έλεγε ότι τα συμπεράσματα του έχουν αναφερθεί με ακρίβεια στη δήλωση της Νομικής Υπηρεσίας».

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει το ότι ο κ. Αιμιλιανίδης διέψευσε τις δηλώσεις αυτές και ανέφερε ότι πρόκειται για παρερμηνεία, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε «Δεν έχω ακούσει τι έχει πει ο κ. Αιμιλιανίδης. Έχω δει μόνο μια δήλωση που, όπως έγραφε χθεσινή εφημερίδα, ήταν προσωπική δήλωση του κ. Αιμιλιανίδη ότι συμφωνούσε με την αναφορά μας στα συμπεράσματα του. Εμείς εκείνο που είπαμε για το τι είπε ο κ. Αιμιλιανίδης πιστεύω ήταν απόλυτα ακριβές. Σίγουρα, δεν μπορούσαμε σε μια ανακοίνωση δύο σελίδων να κάνουμε αποτύπωση του πορίσματος, όλης της έκθεσης των 660 σελίδων περίπου του κ. Αιμιλιανίδη, αλλά πιστεύω αποτυπώσαμε εκείνο το κομμάτι το οποίο αφορούσε στο πλαίσιο στο οποίο βασιστήκαμε για να καταλήξουμε στην απόφαση μας».

Σε άλλη ερώτηση αν τα συμπεράσματα είναι της Νομικής Υπηρεσίας ή του κ. Αιμιλιανίδη, ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε ότι «Αν διαβάσετε προσεκτικά τη δήλωση μας θα δείτε ότι εκεί όπου θέλαμε να κάνουμε αναφορά στο τι είπε ο κ. Αιμιλιανίδης το κάναμε και πάνω σε αυτή τη βάση έχουμε αναφέρει τη δική του θέση και τη δική μας θέση. Τα άλλα όλα που γράφουμε και δεν αναφέρουμε ότι είναι συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη, δεν είναι συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη».

Ερωτηθείς να σχολιάσει το ότι το ΑΚΕΛ κατηγορεί για εργαλειοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας από την κυβέρνηση, ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι «Μου κάνει εντύπωση πραγματικά η δήλωση του ΑΚΕΛ. Δεν θέλω και δεν αρμόζει γενικά στον ρόλο μου ούτε και στις μέρες αυτές να μπω σε αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ. Περιορίζομαι απλώς να απορρίψω τον ισχυρισμό αυτό και βεβαίως μπορεί να καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να μπορεί να ισχύει έστω και αυτός ο ισχυρισμός. Η Νομική Υπηρεσία ενεργεί ως ανεξάρτητη υπηρεσία, σαν τέτοια ενήργησε και ενήργησε με γνώμονα το τι θεωρούσε ότι είναι το σωστό με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία είχε ενώπιον της».

Σε άλλη ερώτηση, σε σχέση με δήλωση του τέως Γενικού Εισαγγελέα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να αιτιολογεί πλήρως την απόφασή του όσον αφορά την επίκληση του δημόσιου συμφέροντος, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι «Όπως έχω πει και προηγουμένως είναι σεβαστή η άποψη του οποιουδήποτε περιλαμβανομένου και του τέως Γενικού Εισαγγελέα, και έχω πει ότι ζούμε σε μια χώρα όπου ο καθένας λέει ελεύθερα τη γνώμη του και είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει και είναι πλεονέκτημα. Εμείς πιστεύω ότι αιτιολογήσαμε πλήρως, στη δήλωση που κάναμε, τις θέσεις μας και πιστεύω ότι μελετώντας την γίνεται και αναφορά και στην εξήγηση που οδήγησε στην απόφαση που πήραμε». Επιπλέον, είπε ότι «Πάνω από όλα είναι η απονομή της δικαιοσύνης. Απλά η δικαιοσύνη απονέμεται με διάφορους τρόπους. Το σύνταγμα καθορίζει ποιος έχει ποιες αρμοδιότητες, και ο καθένας ενεργεί μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και μέσα στα πλαίσια αυτών των αρμοδιοτήτων κινηθήκαμε και εμείς. Θεωρώ ότι, αν διαβάσετε τις τελευταίες παραγράφους της γραπτής μας δήλωσης, γίνεται σαφής αναφορά του τι μας οδήγησε στην απόφαση που πήραμε και βεβαίως το ότι παράλληλα θα προωθήσουμε την υπόθεση στην αρμόδια Αρχή για την εξέταση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών».

Σε ερώτηση για την εξέλιξη στις έρευνες για την υπόθεση του Θανάση, ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι «Είχαμε πρόσφατα συνάντηση με την οικογένεια και έγινε μια ανασκόπηση του που βρίσκεται το όλο θέμα. Υπάρχει χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο υποχρεούται η Αστυνομία, με βάση τις οδηγίες που της έδωσα, να μου δώσει μια έκθεση για το που βρίσκεται το θέμα. Πλησιάζει ο καιρός που θα πρέπει η Αστυνομία να το κάνει αυτό, και περιμένω την τελική έκθεση αυτού του σταδίου της ανάκρισης».

(ΝΓ)