10-04-2025 18:24
Αναφορές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στη Συνεδρία της Ολομέλειας 10 Απριλίου 2025
Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
Μισό αιώνα μετά την επέλαση των ορδών του Αττίλα, το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής παραμένει ακόμα ανοικτή πληγή στο σώμα της πατρίδας μας. Καίτοι η εξαφάνιση προσώπου συνιστά πολλαπλή παραβίαση των βασικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν αφορά μόνο τα αγνοούμενα πρόσωπα, αλλά και τα δικαιώματα των οικογενειών τους, η επίλυση του ζητήματος προσκρούει διαχρονικά στην τουρκική αδιαλλαξία και απροθυμία για παροχή πληροφοριών. Σύμφωνα με τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες, πέραν του 49% των υποθέσεων των αγνοουμένων μας δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Με αυτή την αφορμή, θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε λιγότερο προβεβλημένες πτυχές του ζητήματος των αγνοουμένων, όπως είναι τα αγνοούμενα παιδιά μας και οι αγνοούμενες γυναίκες. Το μικρότερο παιδί ήταν ηλικίας 6 μηνών και το μεγαλύτερο 18 ετών, ενώ ο μακρύς κατάλογος περιλαμβάνει 118 αγνοούμενες γυναίκες της τουρκικής εισβολής του 1974.
Στα πλαίσια του 40ού Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, που διοργανώνει το Ίδρυμα «Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων» σε συνεργασία με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων από τις 7 μέχρι τις 12 Απριλίου 2025, με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη διαφώτιση γύρω από το μείζον αυτό ανθρωπιστικό ζήτημα, η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στη στωική καρτερία των οικογενειών των αγνοούμενων συμπολιτών μας και υπογραμμίζει την ανάγκη εντατικοποίησης των ενεργειών μας προς τον διεθνή παράγοντα, προκειμένου να τεθεί τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα και την αγωνία των συγγενών. Η τραγική κρισιμότητα του ζητήματος δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στις 7 Απριλίου 1948 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Για τον λόγο αυτό η 7η Απριλίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ως υπενθύμιση της αξίας της υγείας, αλλά και για σκοπούς ενημέρωσης σχετικά με τα προβλήματα που ταλανίζουν διαχρονικά και πολύπλευρα αυτό τoν τομέα. Φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι «Υγιείς αφετηρίες, ελπιδοφόρο μέλλον», υπερτονίζοντας πως τα θεμέλια για υγιή ζωή τίθενται ήδη από τα πρώτα χρόνια, από τη γέννησή μας. Ως εκ τούτου, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας επικεντρώνεται φέτος στην υγεία της μητέρας και του νεογνού. Η εκστρατεία που πλαισιώνει την παγκόσμια ημέρα παροτρύνει τις κυβερνήσεις και τους επαγγελματίες υγείας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για πρόληψη των επιπλοκών και μείωση των θανάτων των νεογνών ή/και των μητέρων.
Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα συνεχίσουμε με τρεις ακόμη προ ημερησίας διατάξεως αναφορές, οι οποίες αφορούν στο διάστημα που η Βουλή θα έχει διακόψει τις εργασίες της λόγω των εορτών του Πάσχα.
Η 18η Απριλίου καθιερώθηκε από το διεθνές Δίκτυο Ενεργών Πολιτών σε συνεργασία με φορείς ασθενών και οργανώσεις πολιτών ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Δικαιωμάτων των Ασθενών. Σκοπός της καθιέρωσής της είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για διάφορα θέματα υγείας και η γνωστοποίηση των δικαιωμάτων των ασθενών όπως αυτά αποτυπώνονται στη Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών, η οποία συντάχθηκε το 2002. Τα δεκατέσσερα δικαιώματα σύμφωνα με τη Χάρτα είναι τα ακόλουθα: Το δικαίωμα λήψης προληπτικών μέτρων, πρόσβασης στη φροντίδα, ενημέρωσης, συναίνεσης, ελεύθερης επιλογής, το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και στην εμπιστευτικότητα, το δικαίωμα σεβασμού του χρόνου των ασθενών, τήρησης των προτύπων ποιότητας, ασφάλειας, καινοτομίας, αποφυγής περιττής ταλαιπωρίας και πόνου, εξατομικευμένης θεραπείας, καταγγελίας, καθώς και το δικαίωμα αποζημίωσης.
Ως Βουλή των Αντιπροσώπων στηρίζουμε δράσεις και εκδηλώσεις που στοχεύουν στην αφύπνιση των πολιτών, στην ανάπτυξη και στην προώθηση της κουλτούρας φροντίδας της υγείας, καθώς και στην αναγνώριση της σημασίας της έγκαιρης παρέμβασης και θεραπείας. Επικροτούμε παράλληλα τις πολιτικές που λειτουργούν υποστηρικτικά τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την ψυχική ευεξία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου μάς θυμίζει το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα το 1967, που σήμανε την κατάλυση του δημοκρατικού καθεστώτος και των θεσμών. Αποτελεί επίσης την τραγική υπόμνηση του δράματος του προδοτικού πραξικοπήματος και της επακόλουθης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με τις οδυνηρές συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε και που ακόμη βιώνουμε δυστυχώς. Η ημέρα αυτή αποτελεί συνάμα ημέρα μνήμης και τιμής των θυμάτων της χούντας και των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Ως Βουλή των Αντιπροσώπων οφείλουμε να προασπίζουμε τον θεσμό της δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος ή κατακερματισμού των αξιών του.
Κυρίες και κύριοι,
Η 24η Απριλίου αποτελεί τη θλιβερή επέτειο της ιστορικά «επίσημης» έναρξης της γενοκτονίας των Αρμενίων κατ’ αυτή την ημέρα το έτος 1915. Η συστηματική εξόντωσή τους από πλευράς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας άρχισε γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα και απλώς κορυφώθηκε το 1915. Η βιαιότητα και οι φρικαλεότητες που ακολούθησαν εναντίον εκατομμυρίων Αρμενίων παραμένουν χαραγμένες στην ιστορία του αρμενικού γένους. Η Κυπριακή Δημοκρατία ανέκαθεν ήταν σταθερός παραστάτης των απανταχού Αρμενίων και του λαού της Αρμενίας, γεγονός αυταπόδεικτο, εάν παρατηρήσει κανείς τις ενέργειές μας ως πολιτείας. Διά του λόγου το αληθές, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ορίσει την 24η Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και έχει εγκρίνει τρία ψηφίσματα που καταδικάζουν τη γενοκτονία. Το πρώτο εξ αυτών, του 1975, καθιστά την Κύπρο τη δεύτερη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων. Επιπλέον, το κοινοβούλιό μας με την τροποποίηση του περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμου ποινικοποίησε το 2015 την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Κλείνοντας, παρακαλώ όπως τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της μισαλλοδοξίας˙ των αγνοουμένων, θυμάτων του 1963-1964 και του 1974 που ταυτοποιήθηκαν, του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών και της αρμενικής γενοκτονίας.
(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)
Σχετικά Ανακοινωθέντα