Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-01-2023 08:10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Βράβευση των Αρίστων Αθλητών της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, χθες

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας στην τελετή βράβευσης των αρίστων αθλητών.

Μια εκδήλωση, μια γιορτή του αθλητισμού, η οποία για πέντε δεκαετίες τιμά και αναγνωρίζει την υψηλή και καθʼ όλα απαιτητική προσπάθεια των αθλητριών και αθλητών μας προς την επιτυχία.

Την ίδια στιγμή, αναδεικνύει τη συμβολή των αθλητικών παραγόντων αλλά και την ευρύτερη υποδειγματική προσφορά τους στον χώρο του αθλητισμού.

Είναι στο πλαίσιο αυτό, που θέλω να συγχαρώ και να επαινέσω τα μέλη της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, για τη διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης.

Η τήρηση αδιάβλητων και διαφανών διαδικασιών όσον αφορά την επιλογή των αρίστων, ανάγουν τον θεσμό στον υψηλότερο βαθμό αξιοπιστίας.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι οι λειτουργοί του αθλητικού Tύπου, απόλυτα αφοσιωμένοι στην ορθή επιτέλεση της αποστολής τους, έχουν συμβάλει διαχρονικά μέσα από τις τοποθετήσεις και την εποικοδομητική κριτική τους στην εξελικτική πορεία του κυπριακού αθλητισμού.

Εξελικτική πορεία την οποία επιβεβαιώνουν οι αποψινές βραβεύσεις όπως και οι σημαντικές ατομικές και ομαδικές διακρίσεις των Κύπριων αθλητών, αλλά και τα επιτεύγματα των παραολυμπιονικών και των αθλητών με ειδικές ανάγκες.

Την ίδια στιγμή η έμπρακτη αναγνώριση της επάξιας εκπροσώπησης της πατρίδας μας στα κορυφαίες διοργανώσεις καθιστούν το αγωνιστικό πρότυπο των αθλητών μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο κίνητρο και πηγή έμπνευσης.

Και θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου, αφού η ανάπτυξη που παρουσιάζει ο αθλητισμός στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, προκύπτει ως αποτέλεσμα της προτεραιότητας που δώσαμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναγνωρίζοντας ότι η ενίσχυση του συνόλου των αθλητών μας αλλά και η περαιτέρω εμπλοκή και ανάδειξη νέων ταλέντων, αποτελεί υποχρέωση και οφειλή της Πολιτείας, καταρτίσαμε ένα οργανωμένο σχέδιο ολιστικού εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του αθλητισμού.

Αρχής γενομένης από τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της ανώτατης αθλητικής αρχής, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, ο οποίος αποτελεί και τον βραχίονα της εφαρμογής της πολιτικής του κράτους.

Αποσκοπώντας στον εντοπισμό και αξιοποίηση των νέων ταλέντων, ενισχύσαμε τα αναπτυξιακά προγράμματα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, υιοθετώντας παράλληλα σχεδιασμούς επιδόσεων, όπως αυτός της επιχορήγησης ταλέντων και της υψηλής επίδοσης, αλλά και τη δημιουργία πρόσφατα του νέου σχεδίου στήριξης των νεαρών αθλητριών και αθλητών με προοπτική.

Καθοριστικής σημασίας προς την κατεύθυνση αυτή αποδείχθηκε η λειτουργία των αθλητικών σχολείων, ως επίσης η υλοποίηση προγραμμάτων, όπως είναι, ανάμεσα σε άλλα, αυτό του «Σχολικού Αθλητισμού Μέσης Εκπαίδευσης».

Επιδιώκοντας οι αθλητές και οι προπονητές πρωταθλητισμού, ομαδικού και ατομικού επίπεδου, να μπορούν να αφοσιωθούν απρόσκοπτα στους ευγενείς τους στόχους, στηρίξαμε εμπράκτως την προσπάθειά τους μέσα από στοχευμένες ενέργειες.

Ανάμεσα στις άλλες ενέργειες, σημειώνω ότι προχωρήσαμε στη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό, μέσω της ετοιμασίας νέας αθλητικής νομοθεσίας, την οποία έχει αναλάβει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού.

Επιπλέον, και ως το διαχρονικό αίτημα των αθλητών, υιοθετήθηκε το Νέο Σχέδιο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αθλητών Υψηλής Επίδοσης, ενώ αυξήθηκαν οι επιχορηγήσεις των αθλητών, των σωματείων και των ακαδημιών.

Πέραν τούτων, ετοιμάστηκαν νέα κριτήρια χρηματοδότησης των αθλητικών οργανισμών. Την ίδια στιγμή, εφαρμόσαμε τον Κώδικα Καλής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του οποίου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι των ομοσπονδιών, με απώτερο στόχο την όσο το δυνατό πιο ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών τους πόρων.  

Εξίσου σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, στη βάση του Νόμου για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι προχωρήσαμε στην υλοποίηση σημαντικών έργων αθλητικών υποδομών. Υποδομές οι οποίες διαθέτοντας σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των αθλητών, συμβάλλουν παράλληλα στην πολύπλευρη ανάπτυξη του αθλητισμού στον τόπο μας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι από το 2018 και εντεύθεν έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται υπό εξέλιξη ακόμη 70 έργα πέραν των 60 εκατομμυρίων ευρώ.

 Μεταξύ αυτών:

  • Η δημιουργία του Νέου Γηπέδου Λεμεσού.
  • Η ανέγερση εγκαταστάσεων Αντισφαίρισης στη Λάρνακα.
  • Η ολική ανακαίνιση και αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Λευκωσίας.
  • Το Ποδοσφαιρικό Γήπεδο της Δόξας στην Κατωκοπιά.
  • Το Ποδοσφαιρικό Γήπεδο στον Κορμακίτη.
  • Η δημιουργία προπονητικού κέντρου ενόργανης Γυμναστικής για το Σωματείο Βύρων στη Λάρνακα.
  • Η έναρξη εργασιών του Maronite Sporting Center στη Λακατάμεια.
  • Η ανακατασκευή των εγκαταστάσεων Στίβου του ΓΣΠ.
  • Η έναρξη εργασιών Ανακατασκευής των εγκαταστάσεων Στίβου του Στέλιος Κυριακίδης στην Πάφο.

Τα όσα ανέφερα, ως μέρος μόνο της πολιτικής που υιοθετούμε, είναι αρκούντως ενδεικτικά της σημασίας που αποδίδουμε στον πρωταθλητισμό και γενικότερα στον αθλητισμό, μια ευγενής ενασχόληση που κρατά μακρά τους νέους από άλλες μη ωφέλιμες ενασχολήσεις.

Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι στη βάση της στενής συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων, μέσα από τις εισηγήσεις, τις προτάσεις και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, θα σημειωθούν ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους βραβευόμενους, ως επίσης το σύνολο των υποψηφίων στις διάφορες κατηγορίες.

Στο σύνολο σας, καταθέτοντας την ψυχή σας στους αγωνιστικούς χώρους,  συμβάλλετε τα μέγιστα στην πορεία του κυπριακού αθλητισμού που όλοι χαιρόμαστε σήμερα.

Την ίδια στιγμή, επιδεικνύοντας ξεχωριστό ήθος και προσήλωση στις ευγενείς αρχές και τις αξίες της αριστείας, της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι και του φίλαθλου πνεύματος που πρεσβεύει ο αθλητισμός, τιμάτε την πατρίδα μας και τη σημαία της.

Για ακόμη μία φορά συγχαίρω την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου για τον θεσμό των βραβείων, ο οποίος παρέχει ισχυρά κίνητρα στους αθλητές σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για να συνεχίσουμε με ακόμη περισσότερη επιμονή την προσπάθειά τους.

Και είμαι βέβαιος, ότι η αποψινή εκδήλωση θα αποτελέσει το έναυσμα για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα.

Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά, περισσότερες επιτυχίες, να κρατάτε την πατρίδα μας όπως κατορθώσατε τα τελευταία χρόνια, περήφανη.

 

(ΡΜ/ΕΠ/ΕΧΡ)