Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-01-2023 10:36

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Στέφης Δράκου στην τελετή βράβευσης σχολείων στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση, στα πλαίσια του διαγωνισμού για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της κοινωνικής συμπερίληψης.

Ένας θεσμός που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και του Επιτρόπου του Πολίτη.

Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους μας στα θέματα πρόληψης της βίας και νεανικής παραβατικότητας. Η συμμετοχή σχολείων όλων των βαθμίδων, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικών κοινοτήτων όπως και ο μεγάλος αριθμός δράσεων που προωθήθηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι οι στόχοι του θεσμού επιτυγχάνονται.

Η επιλογή του θέματος του διαγωνισμού για τα έτη 2021-2022 δεν είναι τυχαία. Αντικατοπτρίζει τη σημασία που αποδίδουμε στο θέμα αυτό και τη βούλησή μας να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο την ισότητα φύλων και την κοινωνική συμπερίληψη.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί πολλά και σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Καταρτίστηκαν και ψηφίστηκαν σημαντικές νομοθεσίες που ενισχύουν το νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Όπως είναι οι νόμοι:

  • για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας
  • για την παρενόχληση και την παρενοχλητική παρακολούθηση
  • και για τον σεξισμό.

Πρόσθετα, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συστάθηκε και λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2022 ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας, ο οποίος έχει την ευθύνη για τον συντονισμό, σχεδιασμό, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Στην Αστυνομία λειτουργούν επίσης ειδικά κλιμάκια για τον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, με άρτια εκπαιδευμένο και ευαισθητοποιημένο προσωπικό.

Η σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στο θέμα της έμφυλης ισότητας αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα Μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023. Το εν λόγω Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει σειρά δράσεων που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών, την επίτευξη της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, την ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων γυναικών κ.α.

Η ισότητα φύλων και η κοινωνική συμπερίληψη αποτελούν, επίσης, σημαντικά κεφάλαια της Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία και προαγωγή των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η οποία καταρτίστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2021.

Παρά τον μεγάλο αριθμό δράσεων που έχουν προωθηθεί και υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και τη σημαντική βελτίωση που παρουσιάζει η Κύπρος στον τομέα αυτό, χρειάζονται ακόμα πολλές και συντονισμένες προσπάθειες και δράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στον αγώνα αυτό, η συνεισφορά των σχολείων, των εκπαιδευτικών, των γονέων, της τοπικής κοινότητας και των μαθητών, είναι ανεκτίμητης αξίας.

Νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ τις Διευθύνσεις των Σχολείων για το ενδιαφέρον που επέδειξαν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό, αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό, ο ρόλος του οποίου ήταν καθοριστικός στη διοργάνωση δράσεων.

Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στους Συνδέσμους Γονέων και στις Τοπικές Κοινότητες που συμμετείχαν σε αυτές. Κυρίως, όμως, να μου επιτρέψετε να συγχαρώ τους μαθητές και μαθήτριες που με τόσο ζήλο και ενθουσιασμό, υλοποίησαν δράσεις ουσιαστικής αξίας και σημασίας.

Αγαπητά παιδιά,

Σας συγχαίρω τόσο για τη βράβευση σας, όσο και για τη συμμετοχή σας στο ταξίδι αυτό.

Εσείς είστε οι αυριανοί πολίτες και είμαι βέβαιη ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίσατε θα σας συνοδεύουν και θα σας καθοδηγούν ώστε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις.

Σας προτρέπω να μεταφέρετε τις εμπειρίες αυτές σε όσα περισσότερα πρόσωπα μπορείτε και να τις κάνετε πράξη στην καθημερινή σας ζωή.

Και πάλι θερμά συγχαρητήρια. Σας ευχαριστώ.

(ΝΓ/ΙΚ)