Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-02-2023 14:22

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Γ. Προδρόμου στη συνέντευξη Τύπου για τη Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2023»

Σας καλωσορίζουμε στη συνέντευξη Τύπου που αφορά στη Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2023». Αρχίζοντας, να υπογραμμίσω ότι η  εκπαίδευση δεν προορίζεται μόνο για τη δημιουργία επαγγελματιών, αφού ο βασικός στόχος είναι η διαμόρφωση πλήρως καταρτισμένων νέων και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Ωστόσο, αυτός ο στόχος συνδέεται άμεσα με την ανάγκη να δίνουν τα σχολεία μας και τα Πανεπιστήμια μας άξιους και καλά καταρτισμένους επαγγελματίες. H συγκεκριμένη Εκπαιδευτική Έκθεση, λοιπόν, επιδιώκει να συμβάλει σε ένα πολύ σημαντικό, πρακτικό και απόλυτης προτεραιότητας θέμα που αφορά στην εκπαιδευτική, επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη των νέων μας. Η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2023» θα φιλοξενείται στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου, στο Περίπτερο 6, στις 3 – 5 Μαρτίου 2023 και θα είναι ανοικτή χωρίς κανένα κόστος, προς τους ενδιαφερομένους.  Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι και φέτος συνδιοργανωτής της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου για όγδοη συνεχή χρονιά. Σημειώνεται ότι η Έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου, τους οποίους και ευχαριστώ για την πάντοτε αγαστή συνεργασία.

Οι προσπάθειες του ΥΠΑΝ εστιάζονται στο επαγγελματικό μέλλον των νέων μας και τη σχέση που μπορεί να έχει η επαγγελματική σταδιοδρομία με την εκπαίδευση. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός μηχανισμού για τη συστηματική συλλογή δεδομένων σχετικά με την επαγγελματική και κοινωνική πορεία των αποφοίτων Ανώτερης Εκπαίδευσης για τον σχεδιασμό κατάλληλων πολιτικών, η Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ, επιδιώκει να μελετήσει σε βάθος την αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αναφορικά με γνώσεις, προσόντα και δεξιότητες που απαιτούνται στην Ανώτερη Εκπαίδευση σε σχέση με τα ζητούμενα από την αγορά εργασίας. Για αυτό τον λόγο στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μια από τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμπεριλάβει το ΥΠΑΝ αφορά στη συσχέτιση των προγραμμάτων σπουδών των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα» έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα σημαντικό εκπαιδευτικό γεγονός, το οποίο αποσκοπεί στην παροχή αναβαθμισμένης πληροφόρησης για την Ανώτερη Εκπαίδευση και στην παροχή εκπαιδευτικής και επαγγελματικής συμβουλευτικής υποστήριξης προς τους υποψήφιους φοιτητές και φοιτήτριές μας. Στόχος της Έκθεσης είναι να καταστεί πύλη, μέσω της οποίας τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, θα παρέχουν προς τους υποψήφιους φοιτητές και φοιτήτριες όλη την απαραίτητη ενημέρωση για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν, ώστε οι ενδιαφερόμενοι/ες να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για την εκπαιδευτική τους πορεία μετά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και για το μετέπειτα επαγγελματικό τους μέλλον. Ταυτόχρονα, τα ίδια τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης θα έχουν την ευκαιρία να προβάλουν το έργο τους, να ενημερώσουν και να προσελκύσουν υποψήφιους φοιτητές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο. Τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης, τόσο τα Δημόσια όσο και τα Ιδιωτικά, παρουσιάζουν μία πορεία συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης, κατά τρόπο που φαίνεται να γίνεται πλέον εφικτός ο στόχος του κράτους για να καταστεί η Κύπρος ένα περιφερειακό και διεθνές κέντρο Ανώτερης Εκπαίδευσης, αφού έχουμε σήμερα 11 πανεπιστήμια, σημαντικό αριθμό σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την παρουσία περίπου 60.000 φοιτητών στη χώρα μας. Μας γεμίζει ικανοποίηση η διαπίστωση ότι η Κύπρος είναι σήμερα ένας ισοδύναμος προορισμός σπουδών με άλλες χώρες της ΕΕ ή του κόσμου, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από 10 ή 20 χρόνια.

Επιπρόσθετα, η Έκθεση δίνει τη δυνατότητα για παρουσίαση προϊόντων που σχετίζονται με τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό, την τεχνολογία στην εκπαίδευση, αλλά και την τεχνολογία ευρύτερα, καθώς και άλλες υπηρεσίες που αφορούν στους νέους και τα ενδιαφέροντά τους. Κατά τη λειτουργία της Εκπαιδευτικής Έκθεσης «Εκπαίδευση και Καριέρα 2023», πέραν των συμβουλευτικών υπηρεσιών που θα παρέχονται για θέματα Ανώτερης Εκπαίδευσης και καριέρας, θα δίνεται η δυνατότητα σε υπηρεσίες εξευρέσεως εργασίας να προβάλουν το εύρος των δραστηριοτήτων τους στο πολύ ευαίσθητο θέμα της απασχόλησης των αποφοίτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης, τα οποία βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του κράτους, αλλά και των ίδιων των νέων της Κύπρου.

Στη φετινή Έκθεση συμμετέχουν Εκθέτες τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, συμμετέχουν όλα τα Δημόσια και αρκετά Ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου, καθώς επίσης σημαντικός αριθμός Ιδιωτικών και Δημόσιων Σχολών Ανώτερης Εκπαίδευσης. Στο περίπτερο του Υπουργείου συμμετέχει και θα προσφέρει ενημέρωση για τα προγράμματα σπουδών και τις ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης που προσφέρει και η Δημόσια Σχολή Ανώτερης Εκπαίδευσης που υπάγεται στο ΥΠΑΝ, δηλαδή τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ). Επιπλέον, συμμετέχουν Οργανισμοί όπως η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, Ερευνητικά Κέντρα και σύμβουλοι σε θέματα σπουδών και κατάρτισης. Περαιτέρω, στη φετινή Έκθεση συμμετέχουν Πρεσβείες, Πανεπιστήμια και άλλοι Οργανισμοί ξένων χωρών που θα παρέχουν πληροφόρηση προς τους επισκέπτες για τις δυνατότητες που έχουν για σπουδές σε χώρες του εξωτερικού όπως: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Τσεχία, Σλοβακία, Ελβετία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, ΗΠΑ και άλλες. Επιπλέον, στη φετινή Έκθεση εκπροσωπείται με δικό του περίπτερο το ευρωπαϊκό δίκτυο EURES, το οποίο θα παρέχει πληροφόρηση για ευκαιρίες εργοδότησης στην Ευρώπη.

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας συμμετέχει στην Έκθεση με δικό του περίπτερο.  Οι επισκέπτες θα μπορούν εκεί να λάβουν πληροφορίες από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου που ασχολούνται με την Ανώτερη Εκπαίδευση και την παροχή Εκπαιδευτικής/Επαγγελματικής Συμβουλευτικής. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι ακόλουθες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες του Υπουργείου μας:

  • Η Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης, η οποία θα παρέχει πληροφόρηση για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, βάσει των οποίων γίνεται η κατανομή θέσεων για φοίτηση στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας.
  • Η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία θα παρέχει Εκπαιδευτική και Επαγγελματική Συμβουλευτική στους μαθητές, νέους και άλλους ενδιαφερομένους.

Στο περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας συμμετέχουν, επίσης, τόσο ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), κύρια αρμοδιότητα του οποίου είναι η αξιολόγηση των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης και η πιστοποίηση της ποιότητας των παρεχόμενων προγραμμάτων σπουδών τους, όσο και το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ), που είναι το αρμόδιο Σώμα για την αναγνώριση τίτλων σπουδών. Την παρουσία του δίνει και το πρόγραμμα Μεταλυκειακής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ΜΙΕΕΚ. Εξάλλου, μετά τα εγκαίνια και την παράδοση του κεντρικού κτηρίου της Σχολής ΜΙΕΕΚ στη Λεμεσό, τα επόμενα χρόνια αναμένουμε ότι θα έχουμε μια συνεχή ανάπτυξη των προγραμμάτων τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω των ΜΙΕΕΚ, κάτι το οποίο είναι μια αναγκαιότητα για τη χώρα μας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θεωρεί ότι η διοργάνωση της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2023» συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων του Υπουργείου, που αφορούν στην παροχή κατάλληλης Εκπαιδευτικής και Επαγγελματικής Συμβουλευτικής που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τόσο των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και των αποφοίτων των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης για θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης και κατάρτισης, αλλά και για θέματα που αφορούν στη συνέχιση των ακαδημαϊκών τους σπουδών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Διευθύνσεις του Υπουργείου έχουν προγραμματίσει σειρά επισκέψεων των τελειόφοιτων μαθητών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών από όλες τις επαρχίες της Κύπρου κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Έκθεσης. Μια καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιούνται σύντομες παρουσιάσεις σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, κατά τις οποίες οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους εκθέτες και φορείς εκπαίδευσης και καριέρας για πιο εξειδικευμένα θέματα, όπως οι προοπτικές απασχόλησης για ορισμένα επαγγέλματα κ.ά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους συνδιοργανωτές της Έκθεσης (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου) για την αγαστή συνεργασία και για την ενεργό εμπλοκή τους στην υλοποίηση και συνεχή εξέλιξη αυτού του θεσμού. Θερμές ευχαριστίες εκφράζω, επίσης, στη Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου που έχει την ευθύνη συντονισμού αυτής της συνδιοργάνωσης, καθώς και σε όλες τις προαναφερόμενες Διευθύνσεις, Υπηρεσίες και φορείς που εργάστηκαν και θα εργαστούν για τον σκοπό αυτό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που επιμελήθηκε την οργάνωση του περιπτέρου του ΥΠΑΝ. Τέλος, ευχαριστώ όλους όσοι με την παρουσία και τη συμμετοχή τους στηρίζουν ένθερμα αυτή την προσπάθεια, η οποία, είμαι βέβαιος, θα στεφθεί και φέτος με επιτυχία.

 ΙΠ