Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-02-2023 18:44

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην ετήσια βράβευση των καλύτερων εφήβων αθλητών και νεάνιδων

Μια από τις πρώτες εκδηλώσεις στις οποίες παρευρέθηκα ως Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, πριν από τρία χρόνια, ήταν εδώ στο Ολυμπιακό Μέγαρο με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ταιριάζει, επομένως, που απόψε είμαι πάλι εδώ, μαζί σας, με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, σε μια από τις τελευταίες συμμετοχές μου ως Υπουργός, Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Μοιράζομαι απόψε μαζί σας τη χαρά των νεαρών ταλέντων μας, αθλητών και αθλητριών που διακρίθηκαν και βραβεύονται, πλείστοι των οποίων είναι μαθητές και μαθήτριες. Με ικανοποίηση διαπιστώνω μια φορά ακόμα ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή επιβραβεύει τις προσπάθειες και τον κόπο, την αφοσίωση, αλλά και τις επιδόσεις και τα επιτεύγματα των νεαρών αθλητριών και αθλητών μας. Γιατί έτσι προωθούμε την αριστεία στον αθλητισμό, ανταμείβουμε το ταλέντο αλλά και τη συστηματική προσπάθεια, ενώ ταυτόχρονα δίνουμε κίνητρο και πρότυπα σε όλους τους νέους μας για να επιδοθούν στον αθλητισμό, να γυμναστούν και να καλλιεργήσουν τη δύναμη της θέλησης, τη σωματική ευεξία και την υγεία βεβαίως, αλλά ταυτόχρονα και όλα τα ευγενικά ιδεώδη του αθλητισμού και της λαμπρής ολυμπιακής παράδοσης μας.

Πόσο μάλλον αφού σήμερα, τιμούμε ξεχωριστά τον μεγάλο πρωταθλητή μας, τον άλτη Κυριάκο Ιωάννου, ο οποίος μέσα από την πορεία του αναδείχτηκε ως πρότυπο. Ο Κυριάκος, ο οποίος με τις επιδόσεις του στο άλμα εις ύψος οδήγησε πολύ ψηλά στο διεθνές στερέωμα τη χώρα μας, δίνει ένα μέτρο για τους στόχους και τις προσπάθειές μας. Απόψε νιώθουμε ότι ανάμεσα στους νέους αθλητές μας θα ξεπροβάλουν και νέα πρότυπα. Αλλά κυρίως ότι όλοι μαζί, με τις προσπάθειες τους, όπως και με τη δραστηριότητα αθλητών που μπορεί να μην επιδίδονται σε πρωταθλητισμό, ανεβάζουμε ψηλά τον κυπριακό αθλητισμό.

Εν ολίγοις, προχωράμε πάντα στα χνάρια της σπουδαίας τρισχιλιετούς παράδοσης μας, σύμφωνα με το ομηρικόν «Αιέν Αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων».

Προχωράμε με οδηγό τις αξίες και τις αρχές που όχι μόνο διαχρονικά φωτίζουν την πορεία μας, αλλά διακτινίζοντας το ελληνικό πνεύμα έχουν γίνει πανανθρώπινη κληρονομιά.

Πρέπει να προσθέσω ακόμα ότι νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση αφού η αποψινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου του αθλητισμού και των γραμμάτων, του φίλου αείμνηστου Ουράνιου Ιωαννίδη. Είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε και τη δική του πολύ μεγάλη συμβολή στον αθλητισμό, όχι μόνο από τη θέση του Υπουργού, αλλά πολύ ευρύτερα.

Η άμεση σχέση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας με την ανάπτυξη του αθλητισμού αναδύεται καθημερινά μέσα από το διπλό στόχο να μορφώσουμε πλήρως καταρτισμένους νέους, παρέχοντας τους τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες της εποχής μας, αλλά και να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες, οι οποίες θα καλλιεργούν σωματική ευεξία, κινητικότητα και σωματική υγεία. Ο στόχος της πολιτείας να παραδίδει στην κοινωνία υγιείς νέους ανθρώπους αναλύεται αδιαχώριστα τόσο στην πνευματική συγκρότηση και τη ψυχική, όσο και τη σωματική υγεία.

Θα ήθελα εδώ να υπογραμμίσω ότι με τον θεσμό των Αθλητικών Σχολείων, τα οποία λειτουργούν με τη μορφή εξειδικευμένων αθλητικών τμημάτων σε επιλεγμένα γυμνάσια και λύκεια, το Υπουργείο στοχεύει στην πολύπλευρη στήριξη μαθητών και μαθητριών που επιδίδονται συστηματικά και διακρίνονται στον αθλητισμό. Στηρίζουν τα σχολεία αυτά τη σωστή προετοιμασία και προαγωγή της άθλησης και του αγωνιστικού αθλητισμού, λειτουργώντας τρόπον τινά και ως «φυτώρια». Συμβάλλουν όμως και στην εν γένει ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και υπόδειγμα της λεγόμενης «διπλής σταδιοδρομίας». Δηλαδή, όταν αναφερόμαστε σε μαθητές-αθλητές να έχουμε τη βεβαιότητα ότι μαζί με τη συστηματική αθλητική προετοιμασία δεν θα παραλείπουν τη γενική εκπαίδευση τους σύμφωνα με τα προγράμματα του σχολείου. Προωθώντας καθημερινά και τη δημιουργικότητα και καινοτομία στον αθλητισμό, δεν είναι τυχαίο που τα αθλητικά σχολεία θεωρούνται ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς του Υπουργείου. Θέλουμε να αναδεικνύονται και ως δείγμα γραφής για την αθλητική ανάπτυξη.

Θα προσθέσω όμως και μια ακόμα πρόσθετη πρωτοβουλία, αφού σε συνεργασία με την ΚΟΕΑΣ προκηρύχθηκαν από φέτος και αγώνες στίβου για τα δημοτικά σχολεία μας, σε επαρχιακό και παγκύπριο επίπεδο. Η διοργάνωση αυτή προορίζεται να λειτουργεί ως θεσμός. Θέλουμε με τον τρόπο αυτό να ενθαρρύνουμε την άθληση από νεότερες ηλικίες και να δώσουμε στον αθλητισμό μεγαλύτερο βάθος.

Στην κατεύθυνση καινοτομίας θέλω να αναφερθώ στην πρόταση για τη δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού, η οποία ελπίζω τα επόμενα χρόνια να ολοκληρωθεί. Είναι κάτι που συμπεριλαμβανόταν στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη, αλλά λόγω της μεγάλης αναστάτωσης που προέκυψε με τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, όπως και με τον προγραμματισμό για τη δημιουργία και λειτουργία των άλλων πέντε υφυπουργείων, δεν υπήρξε ο χρόνος για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, έχουμε προετοιμάσει, σε συνεργασία και με τον ΚΟΑ, ένα προσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού. Το θέμα τίθεται στο εξής υπόψη και στη διακριτική ευχέρεια της επόμενης κυβέρνησης. Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα υφυπουργείο για τον Αθλητισμό. Αυτό εξάλλου ενισχύεται και από την ιδιαίτερα ευεργετική παρουσία και το έργο των υφυπουργείων που δημιουργήθηκαν, για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια.

Η δημιουργία ενός πολιτειακού φορέα διακυβέρνησης με αποκλειστικό αντικείμενο τον αθλητισμό θα δώσει σίγουρα νέα ώθηση. Ξεκινώντας από μια πραγματικότητα όπου μέσα από ένα Υπουργείο Παιδεία, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο αθλητισμός ήταν ο ένας στους τέσσερις τομείς, βρισκόμαστε σήμερα σε μια καλύτερη «αναλογία», όπου ο αθλητισμός είναι ο ένας στους τρεις τομείς που καλύπτει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Αλλά θα ήταν ακόμα καλύτερα να αποκτήσει μια ξεχωριστή δική του κυβερνητική δομή.

Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξηγήσεως θα πρέπει βέβαια να υπογραμμίσω ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δεν θα ήθελε να αποξενωθεί από τον αθλητισμό. Τουναντίον και όταν θα υπάρξει ένα υφυπουργείο για τον αθλητισμό, το Υπουργείο Παιδείας δεν θα πάψει να έχει μερικές εκατοντάδες εκπαιδευτικών με ειδίκευση στη Φυσική Αγωγή και καθημερινή ενασχόληση και φροντίδα για τον αθλητισμό, αρκετές εκατοντάδες φιλολόγων που θα συνεχίσουν να διδάσκουν τις θεμελιακές αρχές που μας έρχονται από τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και όλη την πλούσια ελληνική γραμματεία ή και την εν γένει ολυμπιακή παιδεία. Όπως γενικά και όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς μας, που  καλλιεργούν ανάλογο πνεύμα με διάφορες ευκαιρίες, ο καθένας στον τομέα του.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό -το ξέρετε αλλά πρέπει πάντα να το υπογραμμίζουμε- συμβάλλει για να έχει ο άνθρωπος όλα τα χαρακτηριστικά ενός σωστού πολίτη: την αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση, το πείσμα στην επίτευξη στόχων και ταυτόχρονα τη συνεργασία και την ομαδικότητα, την αποδοχή και τη διάκριση ταυτόχρονα, την ευγενή άμιλλα. Και πόσο ανάγκη έχουμε την καλλιέργεια συνείδησης για ευγενή άμιλλα, όταν αντικρίζουμε ακόμα εκδηλώσεις βίας μέσα από τυφλό οπαδισμό και φανατισμό, που δείχνουν ότι δεν εμπεδώνεται πλήρως η βασική εμπειρία ότι μέσα από την αθλητική προσπάθεια μαθαίνει κανείς και πώς να κερδίζει, αλλά και ότι μπορεί να μην κερδίζει πάντοτε.

 Η εποχή που ζούμε απαιτεί να δίνονται στους νέους θετικά πρότυπα για υγιή ενασχόληση με τον αθλητισμό, μέσα από την οποία θα αναδειχθούν και τα νέα πρότυπα της κοινωνίας. Σημειώνω μάλιστα στην αποψινή εκδήλωση την παρουσία εδώ και δυο άλλων αθλητικών προτύπων, του μεγάλου ποδοσφαιριστή μας Μιχάλη Κωνσταντίνου και της πρωταθλήτριας σκοποβολής Κωνσταντίνας Νικολάου.  

Ο χρόνος κυλά, οι άνθρωποι αλλάζουν, αλλά οι ιδέες και τα έργα μένουν, ενώ θεσμοί και αξίες που επιδιώκονται εξασφαλίζουν την απαραίτητη κοινωνική συνέχεια. Έτσι κι απόψε, μέσα από την ανάδειξη και την επιβράβευση των νέων αθλητών μας που διακρίνονται και ξεχωρίζουν δηλώνεται η επιδίωξη της αθλητικής αριστείας.

Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου στους προπονητές και σε όλους όσοι στηρίζουν τους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες μας, όπως και στις Ομοσπονδίες και τους αθλητικούς παράγοντες τους. Αξίζει συγχαρητηρίων το έργο που επιτελούν. Η χρηστή διοίκηση και ο επαγγελματισμός από την αναπτυξιακή βάση μέχρι την κορυφή, καθώς και η πολύπλευρη συνεχής στήριξη των αθλητριών και αθλητών μας θα συνεχίσουν να επιτρέπουν στη μικρή σε μέγεθος χώρα μας να γνωρίζει μεγάλα αθλητικά επιτεύγματα. 

Ξεχωριστά και ιδιαίτερα συγχαρητήρια οφείλουμε στους γονείς και στις οικογένειες των αθλητών, που τους ενθαρρύνουν, τους στηρίζουν φιλότιμα, κάποτε μάλιστα και με θυσίες ακόμα. Έχουν κάθε λόγο εδώ απόψε οι γονείς των βραβευόμενων να νιώθουν υπερήφανοι.

Αγαπητές και αγαπητοί βραβευόμενοι, απευθύνομαι ξεχωριστά σε εσάς αφού στην ουσία τώρα είναι η δική σας ώρα και σας συγχαίρω θερμά. Με την αποψινή βράβευση σας από την Ολυμπιακή Επιτροπή ανταποκρινόμαστε στη ρήση του Πλάτωνα, ότι «οι άριστοι κοσμούν την πολιτεία που τους αναγνωρίζει». Μείνετε στον δρόμο αυτό που διαλέξατε και στον αγώνα τον καλό. Συνεχίστε τις προσπάθειες που σας γεμίζουν και που αναδεικνύουν την προσωπικότητα σας, που σας επιτρέπουν να καλλιεργείτε τις αρετές σας. Με στόχο, όπως ακούσαμε προ ολίγου να σας λέει ο μεγάλος πρωταθλητής μας, και να φτάσετε και να ξεπεράσετε ακόμα τις δικές του επιδόσεις και εμπνεόμενοι από πρότυπα που αξίζουν, να γίνετε εσείς οι ίδιοι πρότυπα.

Κλείνοντας, απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, όπως και σε όλους τους ανθρώπους της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Τόσο για την αποψινή εκδήλωση, όσο και για τη συνολική δραστηριότητα τους. Ενώ, αυτή την ώρα θέλω να απευθύνω στον Πρόεδρο Γιώργο Χρυσοστόμου και σε όλους τους ανθρώπους της ΚΟΕ εγκάρδιες ευχαριστίες και για τη στενή συνεργασία που είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια.