Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-03-2023 14:31

Ομιλία του τέως Υπουργού Μεταφορών κ. Γιάννη Καρούσου κατά την τελετή παράδοσης του Υπουργείου

Αγαπητέ Υπουργέ,

Αγαπητοί μου φίλοι και συνεργάτες,

Πριν από τρία χρόνια και τρεις μήνες, στις 3 Δεκεμβρίου του 2019, όταν είχα την τιμή να αναλάβω το Yπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, δήλωσα ότι θα πορευθώ  με τον ίδιο τρόπο, όπως είχα πορευθεί ως Δήμαρχος.

Δηλαδή με αποφασιστικότητα, με δυναμισμό και υπευθυνότητα και ότι θα συνέχιζα να τηρώ πιστά τις ίδιες αξίες που είχα ως Δήμαρχος, κυρίως το να βρίσκομαι δίπλα στον πολίτη.

Με αυτές τις αρχές ξεκίνησα να ηγούμαι του Υπουργείου, αφού θεωρώ ότι εμείς οφείλουμε να υπηρετούμε τους πολίτες και όχι οι πολίτες εμάς.

Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μου πρότεινε να γίνω μέλος της Κυβέρνησής του και να τον υπηρετήσω από  δύο Υπουργεία.

Τόσο από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, όσο και ταυτόχρονα  για περίπου δύο μήνες, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αρχικά ως Αναπληρωτής και μετά με τον διορισμό μου ως Υπουργός - σε ένα ομολογουμένως δύσκολο χρονικό διάστημα με την απώλεια της αείμνηστης Υπουργού και φίλης,  Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Σήμερα, αγαπητέ Αλέξη, σου παραδίδω το Υπουργείο, το οποίο στηρίζεται σε γερά θεμέλια, με έργα και επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3.1 δις, με πολυαναμενόμενα έργα δεκαετιών υπο εκτέλεση,  με τομές, με επιτυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας.  Ένα Υπουργείο, που σε περιόδους κρίσης όπως αυτή του κορωνοϊού, ανταποκρίθηκε στον μέγιστο δυνατό βαθμό και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες όλων αφού είναι σε όλους γνωστό ότι ανάλαβε την ευθύνη να διεκπεραιώσει την επιχείρηση επαναπατρισμών.

Σήμερα το Υπουργείο Μεταφορών βρίσκεται ψηλά στην υπόληψη των πολιτών.

Δεν θα κάνω απολογισμό της θητείας σήμερα, αυτά τα έχουμε ανακοινώσει και δημοσιεύσει. Θα αναφερθώ στη στιγμή που θεωρώ ως πιο σημαντική.

Αυτό που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μου σε αυτή τη θητεία είναι φυσικά ο κορωνοϊός,  η διαχείριση του και οι επαναπατρισμοί. Σίγουρα, όταν αναλάμβανα, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης Ιστορίας και φυσικά τη μεγαλύτερη στον τομέα των αερομεταφορών – τον κορωνοϊό, κατά την οποία με διάταγμά μου απαγόρευσα τις πτήσεις προς Κύπρο.

Στη συνέχεια και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανέλαβα την ευθύνη διεκπεραίωσης της επιχείρησης επαναπατρισμού μέσω ναυλωμένων πτήσεων.

Μεταφερθήκαμε στο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), στο Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα, το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταφορών. Ετοιμάσαμε τηλεφωνικά κέντρα, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον κάθε ένα που έπρεπε να επαναπατριστεί, ναυλώσαμε πτήσεις, τους μεταφέραμε στην Κύπρο, μετά την άφιξη διευθετήσαμε μεταφορά σε χώρους καραντίνας, και με τη λήξη της καραντίνας, διευθετήσαμε τη μεταφορά στα σπίτια τους.

 Η επιχείρηση επαναπατρισμού είχε επιτυχία και όλοι συνεισέφεραν σε αυτήν: το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, το Υφυπουργείο Τουρισμού, υπηρεσίες όπως η Πολιτική Αμυνα, η Πολιτική Αεροπορία, η Αστυνομία αεροδρομίου, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, η Πολιτική Αεροπορία, το προσωπικό του ΚΣΕΔ, αλλά και αρκετοί εθελοντές.

Συγκεκριμένα 12,111 πολίτες είχαν επαναπατρισθεί από εμάς μέσω 126 πτήσεων από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 11 Ιουνίου. Επίσης, αναλάβαμε την επιχείρηση μεταφοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού και αναλώσιμων από την Κίνα. Ποτέ μου δεν θα ξεχάσω όταν ζήτησα εθελοντές και απευθυνθήκαμε στην Πολιτική Αμυνα για την ετοιμασία του τηλεφωνικού κέντρου, ότι μέσα σε λίγες ώρες το κέντρο Ζήνων ήταν κατάμεστο από μέλη της.

 Αγαπητοί μου,

Ένας από τους όρους εντολής μου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η υλοποίηση πολυαναμενόμενων και σημαντικών έργων που είχε εξαγγείλει. Και σήμερα μπορώ να τον κοιτάζω στα μάτια, όπως και τους πολίτες, και να τους λέω ότι όλα τα πολυουαναμενόμενα έργα αυτά που απαιτούσαν οι τοπικές κοινωνίες εδώ και δεκαετίες είναι υπό κατασκευή.

Μερικά από τα πιο σημαντικά έργα υπο κατασκευή σήμερα είναι το  νέο κυπριακό μουσείο,  οι αυτοκινητόδρομοι Αστρομερίτη – Ευρύχου, Παλαιχωρίου - Λευκωσίας, Πόλης – Πάφου, ο Περιμετρικός Λευκωσίας,  και ο Λεμεσού - Σαιττά. Ταυτόχρονα, υπο κατασκευή είναι και η  Λεωφόρος Ιπποκράτους και Αργυρουπόλεως, όπως και η αναβάθμιση των οδικών δικτύων Λάρνακας – Δεκέλειας και Σωτήρας-Δερύνειας. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τη μεγαλύτερη επένδυση που υπάρχει σήμερα στη χώρα, ύψους 1.2 δις, την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.

Θέλω πριν να κλείσω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του Υπουργείου και τους Διευθυντές των τμημάτων του Υπουργείου, νυν και τέως.  (Σωκράτη Ζαπίτη, Αντώνη Κουτσούλλη, Ελένη Κασκίρη στο ΤΔΕ, την Παναγιώτα Δημητρίου της πολιτικής αεροπορίας, την Ελένη Πίπη του ΤΟΜ, τον Μάρκο Μάρκου της ΗΜΥ, τη Μαρίνα Ιερωνυμίδου, του Τμήματος Αρχαιοτήτων και τους Σωφρόνη Τσιάρτα και Παύλο Παυλίδη των Ταχυδρομείων, τη Διευθύντρια Ελέγχου την Αγάθη Χρίστου, τον Διευθυντή της  Διεύθυνσης Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών Ανδρέα  Νικηφόρου και την προϊστάμενη της Μονάδας Οδικής Ασφάλειας Ελπίδα Επαμεινώνδα.

Εάν κριθεί από τους πολίτες ότι αυτή η πορεία είχε επιτυχία δεν θα είναι λόγω του Υπουργού Καρούσου αλλά λόγω του προσωπικού. Ουδείς  πολιτικός προϊστάμενος μπορεί να υλοποιήσει το όραμα του εάν δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό να τον στηρίξει. Να γνωρίζετε ότι για εμένα όλοι σας είστε πλέον μέλη της οικογένειάς μου.

Ιδιαίτερα όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω τους τρεις συνεργάτες μου, τον Χρήστο Παπαμιχαήλ, τον Αντώνιο Μινίδη, και τον Κώστα  Μιχαήλ καθώς και  τον Διευθυντή του Γραφείου μου Νέοφυτο Νεοφύτου, τους οποίους, μετά από αυτά που περάσαμε, τους θεωρώ αδέλφια μου. Χρήστο, οφείλω να το πω και δημόσια ότι δεν θα πετυχαίναμε την επιχείρηση επαναπατρισμού χωρίς εσένα, δεν θα ξεχάσω ποτέ το τι περάσαμε, ίσως κάποτε να τα γράψω και σε βιβλίο αξίζει κάποτε να μάθουν οι πολίτες όλες τις λεπτομέρειες. Επίσης, είναι με δική σου εισήγηση που προχώρησα με την υλοποίηση των έξυπνων φώτων.

Αντώνιε, δεν θα πετυχαίναμε τη μείωση των θανατηφόρων από οδικές συγκρούσεις , χωρίς τη δική σου συνεισφορά. Οργάνωσες, ανέλαβες πρωτοβουλίες και προετοίμαζες την κάθε λεπτομέρεια για όλα.  Κώστα, δεν θα προχωρούσε η αποκατάσταση τόσων πολλών αρχαίων μνημείων ούτε η ηλεκτροκίνηση και η έγκριση του πλαισίου πολιτικής της, ούτε και το σχέδιο δράσης για την ποδηλασία χωρίς τις δικές σου πρωτοβουλίες.

Νεόφυτε, είσαι ο κύριος λόγος για τις επιτυχίες μας στα ευρωπαϊκά συμβούλια με τη μεθοδικότητά σου και την προετοιμασία σου ιδιαίτερα για τη διακήρυξη για την αεροπορική συνδεσιμότητα. Σε ευχαριστώ για την εισήγηση η οποία αγκαλιάστηκε από την ΕΕ. Όπως σου είπα, σού πρότεινα να έρθεις Διευθυντής του Γραφείου  μου επειδή κατά τη διάρκεια του lockdown, ενώ μπορούσες να ήσουν σπίτι, ερχόσουν στο Γραφείο και ανέλαβες την επιχείρηση μεταφοράς ιατρικού υλικού από την Κίνα με ναυλωμένες πτήσεις.  Και οι τέσσερις σας ήσασταν εργασιομανείς, χωρίς να υπολογίζετε ώρες και, πλέον, σας θεωρώ αδέρφια μου.

Επίσης ήμουν τυχερός γιατί είχα δίπλα μου έναν άνθρωπο έντιμο και δουλευταρά ως Γενικό Διευθυντή, τον Σταύρο Μιχαήλ και τον ευχαριστώ. Απλώς να σας πω ότι ακόμα και το βράδυ της Ανάστασης ήταν εκεί μαζί μου στο ΚΣΕΔ, περίμενε μέχρι να έρθει ακόμα και ο τελευταίος επαναπατρισθείς και μετά πήγε στο σπίτι του. Όπως και επίσης ευχαριστώ τον σημερινό Αναπληρωτή Διευθυντή Γιάννη Νικολαΐδη έναν άνθρωπο επίσης έντιμο, τίμιο και δουλευταρά.

Ευχαριστίες, επίσης, στις κυρίες του Γραφείου μου, την Ρίτα, την Κίκα και την Τροοδία και την τέως Διευθύντρια του Γραφείου μου, την Νίκη Σανταμά  όπως και επίσης τον Άδωνι Ταλιαδώρο, τη Μαργαρίτα Κυριάκου και τον Θεόδωρο Γεωργιάδη, τους υπεύθυνους επικοινωνίας του Γραφείου αλλά και τον Αντώνη Ιωάννου και Ευάγγελο Παναγιώτου, οι οποίοι άντεξαν την πίεση που τους άσκησα.

Δεν θα ξεχάσω όμως ποτέ τους εθελοντές μας για την οδική ασφάλεια, όπως και  τους πρεσβευτές της οδικής ασφάλειας, αλλά ιδιαίτερα τους συνδέσμους μοτοσικλετιστών, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω. Να είστε σίγουροι ότι θα διατηρήσουμε την επικοινωνία μας και στην επόμενη περιοδεία σας μπορεί να είμαι μαζί σας φορώντας φυσικά και τον αερόσακο μοτοσυκλετιστή που προωθήσαμε τα τελευταία χρόνια. Το 2022 καταγράφηκε στην Κύπρο ο χαμηλότερος αριθμός θανατηφόρων από οδικές συγκρούσεις που είχαμε ποτέ (37) και εσείς ήσασταν ένας από τους λόγους.

Επειδή ποτέ δεν ξεχνώ, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν επίσης η τέως Υπουργός αλλά και πρώην Υπουργοί, καθώς έβαλαν και αυτοί το δικό τους λιθαράκι σε αυτό που παραδίδουμε σήμερα.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους προηγούμενους γι’ αυτό και ευχαριστώ τη Βασιλική Αναστασιάδου και τον Μάριο Δημητριάδη.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που αδίκησα και παραμέλησα για να υπηρετήσω τη χώρα, την οικογένεια μου, τη σύζυγό μου  Μαρία και τα δύο μου παιδιά την Ελέαννα και τον Γεώργιο. Ήταν πάντα δίπλα μου, στήριγμά μου, πέρασαν δύσκολα και τώρα ήρθε η ώρα  να τους αφιερώσω περισσότερο χρόνο γιατί το αξίζουν.

Αγαπητέ Αλέξη,

Πάνω στο Γραφείο σου, σού άφησα μια επιστολή με αυτά που θεωρώ ως τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία θα κληθείς να αντιμετωπίσεις άμεσα, με τις εισηγήσεις μου και τις απόψεις μου.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πορευθείς με βάση το δημόσιο συμφέρον. Σου εύχομαι σε όλες τις μάχες που θα βρεις μπροστά σου να το υπερασπίσεις και πάντα να νικάς.

Σου παραδίδω το Υπουργείο πιο ψηλά από ό,τι το ανέλαβα και σου εύχομαι και εσύ να το παραδώσεις στον επόμενο ακόμη πιο ψηλά. Θα είμαι δίπλα σου σε ό,τι χρειαστείς!

(ΘΓ/ΕΠ/ΝΓ/ΣΧ)