Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-03-2023 15:02

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Παρέμβαση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών

σε Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου συμμετείχε στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στις Βρυξέλλες, με θέμα τη διάσταση του φύλου στην ενεργειακή φτώχεια.

Σε παρέμβασή της, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε καταρχάς ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν πλήξει δυσανάλογα τις γυναίκες.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η κ. Χαραλαμπίδου επισήμανε την περιορισμένη επιρροή των Κυπρίων γυναικών στη διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών που επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής τους. Σύμφωνα με εκτίμηση επιπτώσεων, ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου, η Οδηγία της ΕΕ για τη μισθολογική διαφάνεια, καλύπτει μόλις 17% των εργαζομένων στην Κύπρο και ούτε ο εθνικός Κατώτατος Μισθός, αλλά ούτε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, εξάλειψαν την εργασιακή φτώχεια στην Κύπρο. Πρόσθετα δε επισήμανε ότι τα πορίσματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης καταδεικνύουν ότι οι Κύπριες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Η πλειονότητα των εργαζομένων σε προσωρινές, επισφαλείς, χαμηλά αμειβόμενες και μερικής απασχόλησης θέσεις είναι γυναίκες, υπογράμμισε η Κύπρια βουλεύτρια.

Η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε την επείγουσα ανάγκη υλοποίησης πολιτικών ανάκαμψης, εκπαίδευσης, απασχόλησης, φορολογίας και στέγασης, που να συνεκτιμούν τη διάσταση του φύλου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι γενεσιουργές αιτίες της γυναικείας φτώχειας. Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στα συνταξιοδοτικά μας συστήματα και τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, ο καθορισμός αξιοπρεπών κατώτατων μισθών, η καταπολέμηση των στερεοτύπων, η αντιμετώπιση του διαχωρισμού των φύλων στην εκπαίδευση και συνακόλουθα στην απασχόληση και η υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων για την εξάλειψη της επισφαλούς απασχόλησης είναι υψίστης σημασίας για την άμβλυνση της γυναικείας φτώχειας, κατέληξε η κ. Χαραλαμπίδου.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)