Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-03-2023 15:21

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος παρέλαβε σήμερα, 1 Μαρτίου 2023, από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Κώστα Καδή, ο νέος Υπουργός κ. Πέτρος Ξενοφώντος, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Α. Γρηγορίου, απευθυνόμενος στον απερχόμενο Υπουργό, αναφέρθηκε στο ουσιαστικό και πολυσχιδές έργο που έχει παράξει κατά τη θητεία του σε ένα Υπουργείο με αναπτυξιακό προσανατολισμό και κρίσιμα θέματα διαχείρισης, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση των φυσικών πόρων, η προστασία και η ευημερία των ζώων και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας. «Τα καλύτερα λόγια είναι τα έργα. Τα έργα και οι πράξεις σας κατά τη διάρκεια της πενταετίας μιλούν δυνατότερα από τις δικές μας λέξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγορίου, ευχαριστώντας από καρδιάς τον κ. Καδή για την εξαιρετική συνεργασία, που είχε ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, την ενίσχυση του τομέα πολυεπίπεδα και υπό δύσκολες συνθήκες και «παρά τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης, που οι αγρότες κλήθηκαν και καλούνται ακόμη να διαχειριστούν, κυρίως από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Αλλά, και με μεταρρυθμίσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα και εκσυγχρονίζουν τον αγροτικό τομέα, στηρίζοντας τους Κύπριους αγρότες».

Συνεχίζοντας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είπε ότι τα τελευταία χρόνια, με σκληρή δουλειά και με γνώμονα την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της οικονομίας ευρύτερα, παράχθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο, με τη συνεργασία όλου του προσωπικού του Υπουργείου.

Απευθυνόμενος στον νέο Υπουργό, ο κ. Γρηγορίου, αφού τον καλωσόρισε και τον συνεχάρη για τον διορισμό του, διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το προσωπικό του Υπουργείου θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, αφοσίωση και ευθύνη να εργάζονται, στηρίζοντας το έργο του Υπουργού και της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι ενέργειές μας θα εδράζονται στα πλαίσια της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης, προς όφελος του κόσμου και του τόπου μας. Να είστε βέβαιος, ότι αναλαμβάνετε ένα Υπουργείο, το οποίο διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες και ικανότατα στελέχη και προσωπικό, που με προθυμία, άοκνη εργασία, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα, θα βρισκόμαστε δίπλα σας, για να στηρίξουμε το έργο σας. Στο μεγάλο ταξίδι για την Ιθάκη θα είμαστε συνοδοιπόροι για να αντιμετωπίσουμε μαζί τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες που θα συναντήσουμε μπροστά μας, με όπλα μας την εντιμότητα, την ετοιμότητα, την εργατικότητα, την επιμονή, την υπομονή και την οξυδέρκεια του Οδυσσέα», ανέφερε ο κ. Γρηγορίου.

Με τη σειρά του, ο απερχόμενος Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, συγκινημένος, αναφέρθηκε στο έργο που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια. Παρά τις αντιξοότητες, με εργατικότητα και υπομονή, κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις και κρίσεις που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα. «Προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και εφαρμόσαμε νέες πολιτικές, ενώ υλοποιήσαμε ζωτικής σημασίας έργα στο ευρύ φάσμα τομέων που καλύπτει το Υπουργείο μας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ζητήματα που ήταν ανοικτά εδώ και δεκαετίες και απασχολούσαν τον πρωτογενή τομέα και ευρύτερα την κοινωνία, αντιμετωπίστηκαν», είπε ο κ. Καδής. Απαριθμώντας κάποια από τα κεφάλαια που προωθήθηκαν, σημείωσε την κατοχύρωση του χαλλουμιού, το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, τις δράσεις για τα ζώα και τον αγροτικό τομέα.

Απευθυνόμενος στον νέο Υπουργό, ο κ. Καδής εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα θέματα του Υπουργείου θα αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο το επόμενο διάστημα, αφού αφορούν το σύνολο των πολιτών και εντάσσονται ψηλά στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ζητήματα όπως η παραγωγή επαρκών και υγιεινών τροφίμων με πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον, η διαχείριση των αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, η μείωση και η αντιμετώπιση της ρύπανσης, η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων ενόψει και της κλιματικής αλλαγής, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η προστασία και ευημερία των ζώων συνδέονται άμεσα με την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και με τις ηθικές υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στο περιβάλλον και κάθε μορφή ζωής», υπογράμμισε ο κ. Καδής.

Τέλος, ο απερχόμενος Υπουργός ευχαρίστησε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που έδειξε στον ίδιο καθ’ όλη τη θητεία του. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Γενικό Διευθυντή και το προσωπικό του Υπουργείου για τη βοήθεια και τη συνεργασία, καθώς και την οικογένειά του για τη στήριξη.

Εκ μέρους των αγροτικών οργανώσεων, ο κ. Λάμπρος Αχιλλέως ευχαρίστησε τον απερχόμενο Υπουργό για την αγαστή συνεργασία και για την αποφασιστικότητα και το όραμα που έδειξε κατά τη διάρκεια της θητείας του, που είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση του αγροτικού τομέα του τόπου μας. Μετέφερε επίσης εκ μέρους όλων των αγροτικών οργανώσεων την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τη συνεργασία με τον νέο Υπουργό, προς όφελος της κοινωνίας.

Από πλευράς του, ο νέος Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ευχαρίστησε τον κ. Καδή για το έργο που αφήνει πίσω του. «Παραλαμβάνω το Υπουργείο από έναν άξιο Υπουργό που έχει βάλει τον πήχη ψηλά. Θα συνεχίσουμε υλοποιώντας το έργο του Προέδρου Χριστοδουλίδη με βάση το συμβόλαιο που υπέγραψε με τον λαό. Η βιώσιμη ανάπτυξη, η πράσινη ανάπτυξη, ο φάκελος για το χαλλούμι, το Τοπικό Σχέδιο για τον Ακάμα και τα τόσα άλλα ζητήματα αποτελούν προκλήσεις της εποχής μας», ανέφερε ο κ. Ξενοφώντος.

Μιλώντας στο προσωπικό του Υπουργείου, τους αποκάλεσε την ατμομηχανή του Υπουργείου, και τους κάλεσε να συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια υπευθυνότητα για υλοποίηση των στόχων του Προέδρου Χριστοδουλίδη. «Η συνεργασία μας με όλες τις οργανώσεις είναι δεδομένη, με στόχο τον αγρότη, τον πολίτη και τον άνθρωπο», είπε καταληκτικά ο κ. Ξενοφώντος.

(ΜΚυ/ΜΓ/ΣΧ)