Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-03-2023 16:56

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας

Το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας παρέλαβε σήμερα, 1 Μαρτίου 2023, από την απερχόμενη Υφυπουργό κα Αναστασία Ανθούση, η νέα Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου κα Μαρίνα Ιωάννου-Χασάπη αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που κλήθηκε το νεοσύστατο Υφυπουργείο υπό την καθοδήγηση της κας Ανθούση να αντιμετωπίσει για τη στήριξη των πολιτών. Απευθυνόμενη στην απερχόμενη Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, η κα Ιωάννου-Χασάπη ανέφερε «δουλέψατε σκληρά, πάντα με γνώμονα την ολιστική στήριξη του ατόμου και της οικογένειας και με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ευάλωτων ατόμων. Δουλέψατε ακούραστα και ανοίξατε την αγκαλιά σας σε όλους τους πολίτες και στον κάθε ένα ξεχωριστά». Η Αν. Γενική Διευθύντρια, αποχαιρετώντας την κα Ανθούση και ευχαριστώντας την εκ μέρους όλου του προσωπικού του Υφυπουργείου, εξήρε την εργατικότητα, την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητά της, χαρακτηριστικά που «αποτέλεσαν καταλυτικό παράγοντα στην αντιμετώπιση των εμποδίων που συναντήσαμε και την προώθηση των ζητημάτων που απασχολούν το Υφυπουργείο. Με προτεραιότητα τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού δεν σταματήσατε στιγμή να αγωνίζεστε για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν».

Απευθυνόμενη, στη συνέχεια, στην νέα Υφυπουργό, της ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει, σημειώνοντας πως το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει μεγάλες προκλήσεις να διαχειριστεί και σημαντική ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. «Το Υφυπουργείο είναι αφοσιωμένο στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας. Ο κάθε πολίτης αξίζει να ζει μια ζωή με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Είμαι σίγουρη ότι θα ανταποκριθείτε πλήρως σε αυτή την αποστολή και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το προσωπικό του Υφυπουργείου και εγώ η ίδια θα είμαστε δίπλα σας, αμέριστοι συμπαραστάτες στις προσπάθειές σας», είπε, τέλος, η κα Ιωάννου-Χασάπη.

Από πλευράς της, η απερχόμενη Υφυπουργός, εξέφρασε τη συγκίνηση και την υπερηφάνειά της για το έργο που έγινε στο νεοσύστατο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας τους πρώτους 20 μήνες ίδρυσής του. «Πριν από 20 περίπου μήνες δέχθηκα την πολύ τιμητική πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο ως η πρώτη Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη υλοποίησης μιας σειράς πολιτικών που εντάσσονταν στην ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την αγαπητή Υπουργό Ζέτα Αιμιλιανίδου και με πυξίδα τη συνέχιση του τεράστιου έργου που είχε επιτελέσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, στόχος μου ήταν να θέσω τις βάσεις για ένα κράτος πιο ανθρώπινο, ένα κράτος συμπαραστάτη και συνοδοιπόρου των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Ανθούση. Όπως εξήγησε η απερχόμενη Υφυπουργός, αποδέχθηκε την πρόκληση, με πλήρη αντίληψη των δυσκολιών και των ευθυνών που αναφύονταν, αλλά κυρίως με την πεποίθηση για τις προοπτικές και τις δυνατότητες που υπήρχαν για επίτευξη των στόχων και των μεταρρυθμίσεων, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

«Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που ήμουν επικεφαλής του Υφυπουργείου, καταφέραμε να στήσουμε το Υφυπουργείο και προσπαθήσαμε, αφουγκραζόμενοι τις αυξανόμενες πολυδιάστατες ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών, να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Θέσαμε ως προτεραιότητα την αναδιοργάνωση του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για να ενισχύσουμε τις δράσης για την ευημερία των πολιτών και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Μετά και την ένταξη της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας στο Υφυπουργείο, δώσαμε έμφαση στην αλλαγή της κουλτούρας και στη θέσπιση διαδικασιών οι οποίες να περιορίζουν τη γραφειοκρατία και να αυξάνουν την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιήθηκαν τα Σημεία Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας για καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση, θεσπίσθηκαν κριτήρια αξιολόγησης προτεραιότητας για ευάλωτες κατηγορίες, τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων, ενεργοποιήσαμε το θεσμό της κοινωνικής παρέμβασης, ώστε να επανενεργοποιούμε τους συμπολίτες μας και να αποφεύγουμε τους επ’ αόριστον επιδοματίες», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Ανθούση.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της οικογένειας και του παιδιού, η κα Ανθούση αναφέρθηκε στους στόχους που τέθηκαν για τη στήριξή τους, και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την αύξηση της πρόσβασης των παιδιών σε υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης, αλλά και της επαναδραστηριοποίησης του αδρανούς δυναμικού στην αγορά εργασίας. Ανάμεσα σε άλλα, ολοκληρώθηκε η νομοθετική μεταρρύθμιση για τα παιδιά υπό τη φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με αναθεώρηση του θεσμού της αναδοχής, και ταυτόχρονα, μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων και την αξιοποίηση κονδυλιών από ευρωπαϊκά προγράμματα, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για χρηματοδότησης πρόσθετων δομών, οι οποίες θα συμβάλουν στην αμεσότερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση και παροχή στήριξης από τις υπηρεσίες του Κράτους.

Επιπλέον, με τη μεταφορά του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες ολοκληρώθηκε η πλήρης ανάπτυξη του Υφυπουργείου και δρομολογήθηκαν οι επόμενες δράσεις στον τομέα παροχής στήριξης σε ανάπηρα άτομα, με νέα νομοθεσία για την αναπηρία και την εισαγωγή του θεσμού του προσωπικού φροντιστή.

«Κοιτάζοντας πίσω, αισθάνομαι περήφανη και συγκινημένη. Θέσαμε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής προστασίας. Η προσπάθεια αυτή δεν τελειώνει και ο αγώνας είναι πάντα άνισος», δήλωσε με συγκίνηση η κα Ανθούση. Εξήρε επίσης τη βούληση για συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και το εθελοντικό κίνημα, τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους. Η συνεργασία είχε ως αποτέλεσμα και στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, σημείωσε η κα Ανθούση.

Η κα Ανθούση μετέφερε τις ευχαριστίες και την εκτίμησή της προς το προσωπικό της βάσης που ασπάστηκε το όραμα για τη δημιουργία ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας, το οποίο θα στηρίζει όλους τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, με σεβασμό.  

Απευθυνόμενη στην νέα Υφυπουργό, η κα Ανθούση επανέλαβε ότι οι προκλήσεις είναι τεράστιες και τα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ευαίσθητα. Εμφανώς συγκινημένη, η κα Ανθούση μετέφερε στην κα Ευαγγέλου τη συμβουλή που η ίδια είχε λάβει από τη μακαριστή Ζέτα Αιμιλιανίδου: «Να έχεις έγνοια τον κόσμο. Τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τον δυσπραγουντα συνάνθρωπο μας», προσθέτοντας πως «χρέος μας ως Πολιτεία είναι να φθάσουμε κοντά και να στηρίξουμε και τις σιωπηλές φωνές, πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τότε θα ολοκληρωθεί και η αποστολή του Υφυπουργείου Κοινωνικής Προνοίας».

Με τη σειρά της, η νέα Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό της, σημειώνοντας τη δέσμευσή της να εργαστεί σκληρά για την επίτευξη των στόχων του. Μιλώντας για το έργο που επιτεύχθηκε υπό την καθοδήγηση της κα Ανθούση, η νέα Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας μετέφερε την αποφασιστικότητά της να εργαστεί στις βάσεις που έχουν τεθεί και να χτίσει σε αυτές με γνώμονα την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας.

«Υπάρχει ήδη ένα εξαιρετικό πλαίσιο πολιτικής για την πρόνοια, για το οποίο έχουμε και όραμα και πολιτικές για ανάπτυξη και ενίσχυση μέσα από το πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά και τις δυσκολίες και τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που υπάρχουν, είμαι κι εγώ πολίτης της Κύπρου και ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών και έχω βιώσει από τη βάση μερικά από τα ζητήματα που προκύπτουν. Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά είναι όλα εφικτά. Πέραν όμως από όλα, από κάθε πολιτική και δράση, ειδικά σε αυτό το Υφυπουργείο, χρειάζεται μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση και μια λέξη η οποία υπάρχει στο πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη: ενσυναίσθηση», είπε χαρακτηριστικά η κα Ευαγγέλου.

Απευθυνόμενη στο προσωπικό του Υφυπουργείου, η κα Υφυπουργός τους κάλεσε να αισθάνονται περήφανοι για την προσφορά τους μέσα από το λειτούργημά τους. Μαζί, συνέχισε, θα βρούμε λύσεις και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Ο στόχος μας είναι να υπηρετούμε σωστά τους ανθρώπους και ειδικά τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

(MKυ)