Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-03-2023 12:52

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην παρουσίαση της περιβαλλοντικής πολιτικής και των δεσμεύσεων της Photos Photiades Breweries

Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παραστώ και να ενημερωθώ για τις δράσεις του Ομίλου Photos Photiades Breweries σε σχέση με το περιβάλλον. Ως ένας οργανισμός με μακρόχρονη παρουσία στο κυπριακό επιχειρείν, ο Όμιλος πρωτοπορεί για ακόμα μια φορά, θέτοντας στόχους για μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος με χρονικό ορίζοντα το 2025, με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον.

Οι πρόσφατες εξελίξεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αυξανόμενες τιμές των προϊόντων και ο μεγάλος αντίκτυπος στο περιβάλλον από την έκρυθμη ανάπτυξη έχουν καταδείξει ότι η βιωσιμότητα των βιομηχανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων δεν μπορεί να βασίζεται πλέον στην αυξημένη κατανάλωση πόρων. Αντιθέτως, προκύπτει η ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της κυπριακής αγοράς, με γνώμονα την κυκλική και πράσινη οικονομία και τους στόχους για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της εταιρείας Photos Photiades Breweries ενισχύουν έμπρακτα το σύνθημα της εταιρείας για «Επιλογή, μια υπεύθυνη πρωτοβουλία για τη φύση». Αναγνωρίζοντας ότι το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ζητήματα των επιλογών όλων μας, η Photos Photiades Breweries δείχνει τον δρόμο, ενσωματώνοντας στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες πρακτικές που συμβάλλουν στις ενέργειες της Πολιτείας για μετάβαση σε μια βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη.

Η κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών του ζυθοποιείου μέσα από επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εφαρμογή συστημάτων μείωσης και ανάκτησης ενέργειας στη γραμμή παραγωγής, η σύνδεση ρευμάτων παραπροϊόντων της εταιρείας, όπως είναι η περίσσεια της μαγιάς και τα στέμφυλα βύνης, με τους τομείς της παραγωγής ενέργειας και της κτηνοτροφίας, αλλά και η επένδυση του Ομίλου σε σύγχρονες τεχνολογίες που μειώνουν τη χρήση φυσικών πόρων, όπως το νερό, και η ενεργός συμμετοχή στην ανάκτηση και ανακύκλωση των συσκευασιών των προϊόντων του, είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που εφαρμόζει η εταιρεία και την καθιστούν πρεσβευτή της κυκλικής οικονομίας.

Με την υπεύθυνη περιβαλλοντική στρατηγική που εφαρμόζει και τη συνεχή αναζήτηση νέων τρόπων για επίτευξη των δεσμεύσεών του, ο Όμιλος Φώτος Φωτιάδης αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι στόχοι του δεν περιορίζονται μόνο στην εμπορική δραστηριοποίησή του. Μέσα από τις αναβαθμίσεις, η εταιρεία διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων της, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τον περιορισμό του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι μεγάλες και, δυστυχώς, αρνητικές αλλαγές στο κλίμα τα τελευταία χρόνια, επιβάλλουν την ανάληψη δράσης από τις Κυβερνήσεις παγκόσμια, έτσι ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον για τις επόμενες γενεές. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολιτικών με επίκεντρο τη διατήρηση του περιβάλλοντος βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργείται σύντομα Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, με στόχο την ταχύτερη επίτευξη της πράσινης μετάβασης μέσα από την οριζόντια οργάνωση και την καλύτερη λειτουργία των δομών.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στη βάση των εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, εργάζεται εντατικά για την εφαρμογή πρότυπων πράσινων πολιτικών, οι οποίες αποσκοπούν στη σωστή διαχείριση των φυσικών μας πόρων. Αξιοποιούμε όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία και χρηματοδοτήσεις που προσφέρονται μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με όρους αειφορίας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε μια χώρα αποδοτική ως προς τη διαχείριση των πόρων, καθαρή, πράσινη και ανταγωνιστική. Στο εγχείρημά μας, επενδύουμε στη στήριξη και τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα. Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές που παρουσιάζει σήμερα ο Όμιλος Φώτος Φωτιάδης, ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη με την ενσωμάτωση της προστασίας του περιβάλλοντος με απώτερο στόχο την αποδέσμευση της οικονομικής ανάπτυξης από την κατάχρηση πόρων και τον επηρεασμό του περιβάλλοντος.

Ως Υπουργείο, πιστεύουμε στην ικανότητα και τη θέληση όλων να επιλέξουμε υπεύθυνα για την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος και να εξασφαλίσουμε το μέλλον για τις επόμενες γενεές. Είμαι βέβαιος ότι οι θαρραλέοι και φιλόδοξοι περιβαλλοντικοί σας στόχοι θα αποτελέσουν παράδειγμα για ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου μας και σε συστράτευση με τις δράσεις του Κράτους, όλοι μαζί θα επιτελέσουμε το καθήκον μας απέναντι στην φύση και το περιβάλλον. Σας ευχαριστώ.

(ΜΚυ)