Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-04-2023 16:30

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στη 2η Έκθεση Κρασιού και Ζιβανίας

Θα ήθελα να σας μεταφέρω τις θερμές μου ευχαριστίες για την πρόσκλησή σας να βρεθώ σήμερα μαζί σας σε μια όμορφη εκδήλωση, που διοργανώνεται στην Κοινότητα Κοίλης για να εξυμνήσει το κυπριακό κρασί και τη ζιβανία. Η διοργάνωση για δεύτερη χρονιά της Έκθεσης δείχνει ότι έχει αγκαλιαστεί από τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα πραγματοποίησης τέτοιων εκδηλώσεων που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο για την παράδοση της χώρας μας.

Η σημερινή παρουσία μου αποτελεί απτή απόδειξη της πραγματικής βούλησης της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να στηρίξει έμπρακτα τον αμπελοοινικό τομέα, ως έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης, καθώς και τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προβολή των κυπριακών οίνων και των παραδοσιακών αλκοολούχων ποτών όπως είναι η ζιβανία. Η συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις και εκπαιδεύσεις αμπελοοινικής κατεύθυνσης, και σε ανάλογες συλλογικές ενέργειες, έχουν ως ξεκάθαρη επιδίωξη τη διασφάλιση της ποιότητας και της υγιεινής των προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα, τη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας και της ανταγωνιστικότητας αυτών και την αναβάθμιση της χώρας μας ως μοναδικού και εξειδικευμένου οινοπαραγωγού μικρής κλίμακας.

Η αμπελοοινική πολιτική και η στρατηγική που ακολουθείται για την επίτευξη του στόχου αυτού, σχεδιάζεται, εξελίσσεται, αποφασίζεται και επικυρώνεται στις Βρυξέλλες με τη διαδραστική συμμετοχή των τεχνοκρατών του Υπουργείου Γεωργίας. Λαμβάνει επακριβώς υπόψη τις ιδιάζουσες κυπριακές συνθήκες παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας, στοχεύοντας να θέσει τον αμπελοοινικό μας τομέα σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης. Η φιλοσοφία της στρατηγικής μας για τον αμπελοοινικό τομέα είναι σαφώς καθορισμένη. Στη βάση του τρίπτυχου συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κύπρου που αποτελείται από τον ιστορικό αμπελώνα, ο οποίος ποτέ δεν προσβλήθηκε από την φυλλοξήρα, τις σπάνιες γηγενείς ποικιλίες οινοπαραγωγής, και τη μοναδικότητα του οίνου με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης «Κουμανδαρία», επιδιώκεται συνεχώς η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ποιοτική πρόοδος των αμπελοοινικών προϊόντων, η αειφορία του παραδοσιακού αμπελουργικού τοπίου και των αμπελοοινικών κοινοτήτων όπως η Κοινότητα Κοίλης, η διαιώνιση των γηγενών μας ποικιλιών, καθώς και η εξασφάλιση της ασφάλεια των τροφίμων και της υγείας των καταναλωτών.

Στην παρούσα προγραμματική περίοδο μέχρι και το έτος 2027, το χρηματοδοτικό εργαλείο υλοποίησης της αμπελοοινικής πολιτικής μας είναι το Στρατηγικό Σχέδιο της Κύπρου για την εφαρμογή της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Πέρα από την οικονομική συνεισφορά από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους, το Στρατηγικό Σχέδιο της Κύπρου εμπεριέχει όλη την φιλοσοφία και τη στρατηγική μας για τον αμπελοοινικό τομέα. Αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2027, θα έχουν διατεθεί περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ σε αμπελουργούς και οινοποιούς για υλοποίηση σημαντικών Παρεμβάσεων στον αμπελοοινικό τομέα.

Οι Παρεμβάσεις περιλαμβάνουν δράσεις όπως η αναδιάρθρωση και η μετατροπή των αμπελώνων οινοπαραγωγής με ποικιλίες που ενδεχομένως να απολαμβάνουν μεγαλύτερη αποδοχή στην αμπελοοινική αγορά, η γραμμική υποστύλωση των αμπελώνων οινοπαραγωγής για σκοπούς καλύτερης διαχείρισης της βλάστησης και της παραγωγής, η κατασκευή και η επιδιόρθωση των παραδοσιακών τοίχων ξηρολιθιάς βασικού αρχιτεκτονικου στοιχείου των αμπελώνων οινοπαραγωγής εκεί όπου υπάρχουν εδαφικές κλίσεις και διάβρωση και οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επισκεψιμότητας στα οινοποιεία. Στον τομέα της εμπορίας, περιλαμβάνονται δράσεις προώθησης των οίνων της Κύπρου στις τρίτες χώρες, πληροφόρηση των καταναλωτών της Ένωσης για τα ευρωπαϊκά συστήματα ποιότητας και την υπεύθυνη κατανάλωση και, τέλος, την εισαγωγή καινοτομίας σε προϊόντα, διεργασίες και υπηρεσίες του αμπελοοινικού τομέα. Οι δράσεις αυτές αναμένουμε ότι θα συντείνουν στην αντιστοίχιση της παραγωγής σταφυλιού με τη ζήτηση οίνου και θα είναι επωφελείς για την εμπορία των αμπελοοινικών προϊόντων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι παρόμοια ποσά επενδύθηκαν σε διάφορα Μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα και κατά την προγραμματική περίοδο 2019-2023, θεωρώ ότι παρέχονται συστηματικά όλα τα εφόδια για την ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αμπελοοινικών προϊόντων του τόπου μας. 

Αγαπητοί,

Θα ήθελα να συγχαρώ το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Αγροτικών Επαγγελμάτων Κοίλης και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοίλης για τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, επιζητώντας τη συνεχή πρόοδο αυτής της σημαντικής από κάθε άποψη περιοχής του τόπου μας.

(ΜΚυ)