Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-05-2023 18:52

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην τελετή απονομής των βραβείων “Let’s Do It! Cyprus 2022”

Αμφιθέατρο CYTA

Εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, επιθυμώ να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στο Περιβαλλοντικό και Εθελοντικό Δίκτυο Together Cyprus για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ευαισθητοποίηση, αλλά και την ενεργό συμμετοχή του κοινού σε θέματα που αφορούν στην προστασία, τη διατήρηση και την αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος στην Κύπρο. 

Θα ήθελα να τονίσω πρωτίστως ότι η προσπάθεια και η επιτυχία του θεσμού “Let’s Do It! Cyprus” αποτελεί ηλιαχτίδα φωτός και ελπίδα τόσο για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, όσο και για την ανάγκη της κοινωνικής δράσης μέσα από τον εθελοντισμό.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και προωθείται η διασφάλιση μιας ενοποιημένης πολιτικής και νομοθεσίας που αποσκοπεί στην αειφόρο αξιοποίηση των αποβλήτων, ανατρέποντας την αντίληψη ότι τα απόβλητα αποτελούν πρόβλημα και εντάσσοντάς τα και πάλι στον κύκλο με σκοπό την αξιοποίησή τους ως πόρους, δίνοντας τους ξανά αξία και ζωή.

Μέσω του Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προωθεί την υλοποίηση σημαντικών έργων όπως το πρόγραμμα στήριξης των Τοπικών Αρχών με την εφαρμογή συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων και του Πληρώνω Όσο Πετώ. Επίσης, προωθείται το πρόγραμμα πρόληψης, χωριστής συλλογής και αξιοποίησης των δημοτικών αποβλήτων της ορεινής και ημιορεινής Κύπρου, το πρόγραμμα μείωσης των δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχείων και άλλων χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων καθώς και η χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα επεξεργασίας των οργανικών αποβλήτων. Προγραμματίζονται, επίσης, έργα όπως η κατασκευή κέντρων επισκευής και επαναχρησιμοποίησης, η δημιουργία πράσινων περιπτέρων ανακύκλωσης και η οικιακή κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων. Η σωστή και η αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής αυτής προϋποθέτει, κυρίως, την ισότιμη συμμετοχή του συνόλου των ενδιαφερόμενων μερών και όλων των κοινωνικών ομάδων.

Σημαντική είναι και η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, με την ψήφιση των περί Αποβλήτων (Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης) Κανονισμών, για τον καθορισμό των υποχρεώσεων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την εγκαθίδρυση συστήματος διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων από τον Ιούλιο του 2024, περιλαμβανομένων των οργανικών αποβλήτων και την εφαρμογή του συστήματος Πληρώνω Όσο Πετώ, ώστε να παρασχεθούν τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα προς τους πολίτες για την κατάλληλη διαλογή των αποβλήτων τους προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Την περίοδο 2021-2022, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τα Γραφεία των Επιτρόπων Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών, διοργάνωσε με επιτυχία την παγκύπρια εκστρατεία καθαριότητας «Δες το καθαρά». Στόχος της εκστρατείας ήταν να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης απόθεσης και συσσώρευσης αποβλήτων σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Η εκστρατεία διαμορφώθηκε σε τρεις πυλώνες, οι οποίοι ήταν η καθαριότητα, ο έλεγχος και η ευαισθητοποίηση.

Ο πρώτος πυλώνας αφορούσε στην καθαριότητα των σημείων στα οποία παρατηρείται συστηματική απόρριψη σκουπιδιών. Ο δεύτερος πυλώνας αφορούσε στην εποπτεία, την αποτροπή της ανεξέλεγκτης συσσώρευσης απορριμμάτων και τη λήψη μέτρων για έλεγχο των σημείων μετά την αποκατάστασή τους. Ενώ ο τρίτος πυλώνας στόχευε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, με στόχο την ενθάρρυνση της εθελοντικής συμμετοχής και τη δημιουργία «πράσινης συνείδησης».

Με ευαισθητοποιημένους πολίτες και στοχευμένες δράσεις σίγουρα μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο μας στοχεύει στη συνέχιση και την ενίσχυση των δράσεων καθαριότητας και στηρίζει κάθε σχετική πρωτοβουλία. Επομένως, καλούμε όλους τους φορείς και ιδιαίτερα όλες τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κύπρου να προχωρήσουν με ανάλογο τρόπο και θα τύχουν της στήριξης του Υπουργείου μας.

Σας ευχαριστώ πολύ, και πάλι τα θερμά μου συγχαρητήρια εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.   

(ΜΓ/ΕΠ)