Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-05-2023 08:17

Μήνυμα του Τμήματος Γεωργίας για τη Διεθνή Ημέρα Υγείας των Φυτών – 12 Μαΐου

Μετά από πρωτοβουλία της Φινλανδίας και ομόφωνη αποδοχή και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2020 ως το Διεθνές Έτος Υγείας των Φυτών, μια ευκαιρία ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης των χωρών για τη σημασία της προστασίας της υγείας των φυτών στην αντιμετώπιση θεμάτων παγκόσμιας σημασίας, όπως της πείνας, της φτώχειας και των απειλών για το περιβάλλον.

Η υγεία των φυτών έχει ως μέλημα την προστασία της γεωργίας, των δασών και γενικότερα του περιβάλλοντος από οργανισμούς επιβλαβείς για τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα.

Το Διεθνές Έτος Υγείας των Φυτών σκοπό είχε να συμβάλει στην ανάδειξη της σημασίας που πρέπει να δίνεται για την πρόληψη της εισόδου και διάδοσης επιβλαβών οργανισμών σε νέες περιοχές.

Κατά το έτος αυτό, αναμενόταν από τα κράτη μέλη του Οργανισμού να προβούν σε διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες στοχεύουν στην ανάδειξη της σημασίας της υγείας των φυτών, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα αυτό, καθώς επίσης και στην ευαισθητοποίησή τους για προώθηση σχετικών πολιτικών που θα στοχεύουν προς την κατεύθυνση αυτή. Λόγω της πανδημίας COVID-19, δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση δράσεων σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο στον επιθυμητό βαθμό.

H τεράστια σημασία που δίνεται σε διεθνές επίπεδο στα θέματα της υγείας των φυτών και η ανάγκη για συνειδητοποίηση της συμβολής που μπορεί να έχει ο καθένας μας στη διατήρηση της υγείας των φυτών, οδήγησε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κατά την 76η Συνεδρία της να εγκρίνει ομόφωνα πρόταση της Ζάμπιας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγεία των Φυτών τη 12η Μαΐου κάθε χρόνο.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Υγείας των Φυτών κάθε χρόνο αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να τονιστεί η ζωτική σημασία της υγείας των φυτών στην επισιτιστική ασφάλεια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Τι σημαίνει υγεία των φυτών

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φυτά αποτελούν τη βάση της διατροφικής αλυσίδας μας: χωρίς φυτική παραγωγή δεν θα υπήρχαν τρόφιμα για τους ανθρώπους ή ζωοτροφές για τα ζώα. Επίσης, τα φυτά αποτελούν μέρος του φυσικού περιβάλλοντός μας, καθώς και του τοπίου της καθημερινής ζωής μας. Συνεπώς, εστίες φυτικών ασθενειών μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την ποιότητα τόσο της ζωής μας όσο και της οικονομίας μας.

Οι φυτικές ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν τους βιοτικούς πόρους των αγροτών, αλλά και όλων των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στην αγροδιατροφική αλυσίδα, την ποιότητα και τις τιμές των τροφίμων μας, καθώς και την κατάσταση των πάρκων, χώρων πρασίνου και των δασών μας.

Όπως είναι δυνατό να κλονιστεί η υγεία του ανθρώπου από διάφορες ασθένειες έτσι μπορεί να κλονιστεί και η υγεία των φυτών. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ιών, βακτηρίων, μυκήτων και εντόμων, τα οποία δυνατόν να προσβάλουν τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα και στη συνέχεια, μέσω αυτών, να εισέλθουν σε μια νέα περιοχή, να δράσουν απειλητικά, να εδραιωθούν και να εξαπλωθούν απίστευτα γρήγορα, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Σήμερα, η υγεία των φυτών απειλείται όλο και περισσότερο εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με τα διεθνή ταξίδια και το εμπόριο, καθώς και της κλιματικής αλλαγής. Οι κλιματικές συνθήκες της Ευρώπης, όπως διαμορφώνονται, προκαλούν αλλαγές στα οικοσυστήματα, επηρεάζοντας τη βιοποικιλότητα και δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα «σημεία» όπου πολλοί επιβλαβείς οργανισμοί και ασθένειες επιβιώνουν ευκολότερα και επικρατούν.

Η μεταφορά φυτών και φυτικών προϊόντων από μια χώρα σε άλλη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς αυτά μπορούν να μεταφέρουν εχθρούς και ασθένειες. Πολλές χώρες στηρίζουν μεγάλο μέρος της οικονομίας τους στην εμπορία φυτών και φυτικών προϊόντων, ωστόσο το εμπόριο αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ταχεία εξάπλωση επιβλαβών φυτικών εχθρών και ασθενειών.

Ευρωπαϊκή Ένωση και υγεία των φυτών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί με νέες πολιτικές, νέους στόχους σε όλο το φάσμα της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Προωθεί πολιτικές για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, την επισιτιστική ασφάλεια, την προστασία της χλωρίδας, την ευημερία των ζώων, τη βελτίωση της ίδιας της ποιότητας ζωής των πολιτών της Ένωσης. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει όλος ο κόσμος τη σημασία της διατήρησης της καλής υγείας των φυτών, ως ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την επίτευξη των πολιτικών αυτών.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατ’ επέκταση κάθε κράτους μέλους της, είναι να προστατεύσει την υγεία των καλλιεργειών, τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους πρασίνου και τα δάση, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας την ποιότητα των φυτών και των φυτικών προϊόντων, καθώς και την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών που προέρχονται από τα φυτά.

Έχοντας ως γνώμονα τη σημασία της διασφάλισης της υγείας των φυτών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και άλλες χώρες, να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην προαγωγή των θεμάτων αυτών.

Τμήμα Γεωργίας: Αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία των φυτών

Το Τμήμα Γεωργίας είναι η αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία των φυτών.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των στρατηγικών του στόχων και μελετώντας τα δεδομένα του νέου Ευρωπαϊκού Νομοθετικού Πλαισίου στον τομέα της γεωργίας και της ασφάλειας των τροφίμων, το Τμήμα Γεωργίας δίνει έμφαση στη στρατηγική πολιτική της ΕΕ «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και μετασχηματίζεται προκειμένου να ανταποκριθεί στις υψηλές προκλήσεις για αειφόρα συστήματα παραγωγής τροφίμων, αλλά και για την εξασφάλιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Για τον σκοπό αυτό, μέσω του αναβαθμισμένου Τομέα Νομοθεσιών, εφαρμόζει με πλήρη τεχνοκρατική επάρκεια, το γεωργικό νομοθετικό και ρυθμιστικό κεκτημένο που υπάγεται στην αρμοδιότητά του, ικανοποιώντας, αφενός τις συναφείς υποχρεώσεις της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και, αφετέρου, διασφαλίζοντας την παραγωγή ποιοτικά αναβαθμισμένων και ασφαλών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών μας.

Το ελεγκτικό σώμα του Τμήματος Γεωργίας φέρει σε πέρας ένα μεγάλο φάσμα ελέγχων για την πιστή τήρηση των νομοθεσιών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Τμήματος, ώστε να επιβεβαιώνει ότι τα γεωργικά προϊόντα που εισάγονται ή διακινούνται στη Δημοκρατία από τρίτες χώρες και άλλα κράτη μέλη, καθώς και αυτά που παράγονται και θέτονται προς εμπορία στη Δημοκρατία και προωθούνται σε άλλες τρίτες χώρες, είναι συμμορφούμενα με τα αυστηρά Ευρωπαϊκά και εθνικά κριτήρια.

Μήνυμα του Τμήματος Γεωργίας

Η πρόληψη και η προστασία των φυτών από την είσοδο νέων επιβλαβών οργανισμών και ασθενειών στη χώρα μας είναι ξεκάθαρα πολύ πιο σημαντική και σίγουρα πιο αποδοτική μέθοδος, σε σχέση με την αντιμετώπισή τους σε περίπτωση εντοπισμού τους σε μια περιοχή. Πολλές φορές οι ασθένειες των φυτών είναι αδύνατον να εξαλειφθούν όταν έχουν εισαχθεί και εγκατασταθεί, και η διαχείρισή τους είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.

Ως νησί, παρέχεται στην Κύπρο η δυνατότητα πρόληψης της εισαγωγής των επιβλαβών οργανισμών και ασθενειών στη χώρα μας. Αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ενεργού πολίτη και τη σημασία της ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της υγείας των φυτών, το Τμήμα Γεωργίας τονίζει την ανάγκη πρόληψης της εισαγωγής επιβλαβών οργανισμών και ασθενειών στη Δημοκρατία, με το μήνυμα: «Κρατάμε τους επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες των φυτών μακριά από το νησί μας».

Το Τμήμα Γεωργίας, ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Υγείας των Φυτών καλεί:

  • τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν να φέρνουν στις αποσκευές τους φυτά και φυτικά προϊόντα από τα ταξίδια τους, καθώς αυτά δυνατόν να μεταφέρουν επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες.
  • το κοινό να αποφεύγει την παραγγελία φυτών και φυτικών προϊόντων μέσω ηλεκτρονικών αγορών, καθώς αυτά μπορούν να διαφύγουν των απαραίτητων φυτοϋγειονομικών ελέγχων.
  • τους επαγγελματίες που διακινούν στη Δημοκρατία ή εισάγουν από τρίτες χώρες φυτά και φυτικά προϊόντα να ενημερώνονται επί των εξελίξεων στα θέματα της υγείας των φυτών και να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους οι οποίες απορρέουν τόσο από τη σχετική εθνική, όσο και από την Ενωσιακή Νομοθεσία.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακολουθήσουν τον σύνδεσμο εδώ.

(ΜΒ/ΣΧ)