Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-05-2023 19:30

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος στο Υπουργείο Εργασίας

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου προήδρευσε σήμερα συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο για την τηλεργασία, οι τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο που αφορούν στον χρόνο εργασίας, η απασχόληση φοιτητών από τρίτες χώρες καθώς, επίσης, και τρόποι αναβάθμισης του Σώματος ώστε να συνεδριάζει τακτικότερα και αποτελεσματικότερα.

Ο κ. Παναγιώτου σε δηλώσεις του μετά το πέρας της «ουσιαστικής και εποικοδομητικής» συνεδρίας, όπως τη χαρακτήρισε, ανέφερε: «Υπήρχαν για διάφορα θέματα κάποιες κοινές και κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις. Όμως, παρά τις όποιες αποκλίνουσες απόψεις, θεωρούμε ότι μέσα από τον διάλογο και τη συζήτηση μπορούμε να καταλήγουμε σε συναινετικές λύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για το δημόσιο συμφέρον, για το κοινό καλό, για την ανάπτυξη της οικονομίας και για τη συνοχή της κοινωνίας».

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της τηλεργασίας συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανέφερε ότι παρόλο που διαπιστώθηκαν αποκλίσεις και διαφωνίες σε κάποιες πτυχές, «στη μεγάλη εικόνα οι προσεγγίσεις είναι κοινές», όπως για παράδειγμα η αναγκαιότητα για ρύθμιση του θέματος, και μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε. Σκοπός, πρόσθεσε, είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

«Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να τηρούνται τα ωράρια της εργασίας», τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του: «Είτε κάποιος εργάζεται με φυσική παρουσία είτε με τηλεργασία, να μην τυγχάνουν εκμετάλλευσης, να μην τυγχάνουν κατάχρησης και να μην παραβιάζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα, είτε αυτό ονομάζεται τήρηση του ωραρίου εργασίας, είτε ονομάζεται αποσύνδεση από τα ηλεκτρονικά συστήματα κατά τον χρόνο που κάποιος έχει συμπληρώσει το ωράριο της εργασίας του. Το ζητούμενο είναι η χρήση της τεχνολογίας να γίνεται με τρόπο εποικοδομητικό. Κανένας εργαζόμενος να μην θυματοποιείται μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας, αλλά αντίθετα να μπορούμε με περισσότερη ευελιξία, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται από την τεχνολογία, να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους».

Τέλος, αναφορικά με την απασχόληση φοιτητών από τρίτες χώρες, ο Υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκε το Διάταγμα που εκδίδεται από το Υπουργείο Εργασίας, τα επαγγέλματα στα οποία απασχολούνται και τρόποι για καλύτερη παρακολούθηση της εφαρμογής της στρατηγικής για την απασχόληση των υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο.

Ο κ. Παναγιώτου είπε συγκεκριμένα: «Μέσα από τη λειτουργία της Τριμερούς Επιτροπής Παρακολούθησης της εφαρμογής της στρατηγικής, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πρόνοιες της στρατηγικής θα εφαρμοστούν, ότι δεν θα τύχει η εφαρμογή της στρατηγικής οποιωνδήποτε καταχρήσεων και ότι θα μπορούν οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις με συγκεκριμένα κριτήρια, να απασχολήσουν εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες χωρίς να παρεμποδιστεί η λειτουργία τους. Ωστόσο, μετά από την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, θα αξιολογήσουμε συνολικά την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας, ούτως ώστε να μπορούμε να την επικαιροποιήσουμε όχι μόνο ενόψει της επόμενης χρονιάς, αλλά ενόψει και των επόμενων χρόνων». Η ουσία, σημείωσε καταλήγοντας, δεν είναι η απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες: «Η ουσία είναι η οικοδόμηση του κυπριακού κορμού της κυπριακής οικονομίας, ο οποίος πρέπει να είναι σταθερός και ποιοτικός».

(ΜΠ/ΣΧ)