Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-06-2023 14:55

Συμμετοχή Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ξενοφώντος συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργάνωσε η Σουηδική Προεδρία μεταξύ 11 και 13 Ιουνίου 2023 στη Στοκχόλμη. Το Άτυπο Συμβούλιο απασχόλησε η συμβολή της γεωργίας και της δασοκομίας της ΕΕ στην πράσινη μετάβαση ώστε να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Ξενοφώντος αναφέρθηκε στις προκλήσεις για τη γεωργία και τη δασοκομία και την ανάγκη ολοκληρωμένης προσέγγισης τόσο όσον αφορά τις επιμέρους πολιτικές όσο και τις δυνατότητες χρηματοδότησης για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Αναγνώρισε ως κυριότερη πρόκληση, για την παρούσα περίοδο, τη διασφάλιση της παραγωγής  τροφίμων με φιλο-περιβαλλοντικό πρόσημο. Για την υλοποίηση των στόχων της ΕΕ, σημείωσε την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στο πλαίσιο εκπλήρωσης των διεθνών δεσμεύσεων και αντιμετώπισης των εσωτερικών και περιφερειακών προκλήσεων.

Για τη μεγιστοποίηση της συμβολής της γεωργίας και της δασοκομίας στους στόχους της  ΕΕ, επεσήμανε τη σημασία της διεύρυνσης των δυνατοτήτων χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα τόνισε ότι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τομέων αυτών μέσω της προώθησης της βιοοικονομίας, της αξιοποίησης της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών θα συμβάλει στη διασφάλιση των μακροπρόθεσμων στόχων της ΕΕ.

Σημείωσε επίσης την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών και ανέφερε ότι θα πρέπει να τύχουν αναγνώρισης οι προσπάθειες και τα βήματα που έχουν ήδη γίνει για την πράσινη μετάβαση. Τόνισε ότι η παροχή ευελιξίας στα κράτη μέλη μπορεί να συμβάλει αποδοτικά στην ανάπτυξη εργαλείων για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Τέλος, ανέφερε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες των γεωργών και των δασοκόμων και οι διαφορετικές απόψεις με στόχο τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Άτυπης Συνόδου, οι Υπουργοί επισκέφθηκαν ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στις συναντήσεις είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμες εφαρμογές με τις οποίες προωθείται η καλύτερη διαχείριση της αλυσίδας παραγωγής, η μείωση των αέριων εκπομπών καθώς και η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων. Ενημερώθηκαν επίσης και για νέες πρακτικές διαχείρισης δασικών εκτάσεων περιλαμβανομένων και καινοτόμων λύσεων πυρόσβεσης

(ΜΓ)