Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-06-2023 12:55

Συνάντηση Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου με Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικότητας Ελλάδας

Πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία χθες, 13 Ιουνίου 2023, συνάντηση του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου με το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικότητας Ελλάδας. Στη συνάντηση συμμετείχε, εκ μέρους του Συμβουλίου Παραγωγικότητας της Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, συνοδευόμενος από ερευνητές του Συμβουλίου. Το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ) εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Τάκης Κληρίδης και ο Αντιπρόεδρος  Δρ. Ανδρέας Ασσιώτης.

Ο Πρόεδρος του ΣΟΑΚ ενημέρωσε για τη θεσμική δομή και τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου το οποίο, όπως εξήγησε, είναι ένα ανεξάρτητο Σώμα το οποίο προβαίνει στη διαμόρφωση συστάσεων πολιτικής προς την κυβέρνηση σε επιλεγμένους τομείς και θέματα προτεραιότητας που άπτονται της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας ευρύτερα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην Έκθεση Ανταγωνιστικότητας για την Κύπρο, η οποία ετοιμάζεται εκ μέρους του Συμβουλίου κάθε δύο έτη και περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και των παραμέτρων που την επηρεάζουν, ενώ ταυτόχρονα παρέχει συστάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίζονται. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο έργο του Συμβουλίου, τη νέα Μακροπρόθεσμη Στρατηγική «Όραμα 2035», την οποία παρουσίασε ο Δρ. Ανδρέας Ασσιώτης.

Ο Δρ. Ασσιώτης εξήγησε την ανάγκη που υπήρχε για την εκπόνηση της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής, που αφορά στον σχεδιασμό της οικονομίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και σχετίζεται με την αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας, τη διόρθωση των στρεβλώσεων που εντοπίζονται σε αυτήν, αλλά και την ανάπτυξη τομέων που θα προσφέρουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και χρειάζονται περισσότερη έμφαση για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Ο Δρ. Ασσιώτης επισήμανε ότι η μελέτη αυτή δεν είναι μια θεωρητική μελέτη, αλλά συνοδεύεται από ένα Σχέδιο Δράσης με πρακτικές εισηγήσεις που έχουν διασυνδεθεί τόσο με το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο και με τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Τόνισε, επίσης, ότι η Στρατηγική διαμορφώθηκε μέσα από ένα εντατικό διάλογο με ένα ευρύ φάσμα φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας (ΕΣΠ) Ελλάδας κ. Λιαργκόβας αναφέρθηκε με τη σειρά του στον ρόλο και αρμοδιότητες του ΕΣΠ Ελλάδας, τονίζοντας ότι το ΕΣΠ λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης και ασκεί σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής, δίνοντας μεγάλη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις. Οι συνεργάτες του αναφέρθηκαν στις εργασίες και στα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για το ΕΣΠ, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι ΣΟΑΚ και ΕΣΠ Ελλάδας έχουν θέσει κοινές προτεραιότητες και θέματα τα οποία επιθυμούν να μελετήσουν και αναπτύξουν.

Κλείνοντας, ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο Συμβουλίων. Το ΣΟΑΚ, όπως ανέφερε, φιλοδοξεί σε μακροχρόνια συνεργασία με το ΕΣΠ Ελλάδας για θέματα που απασχολούν τα δύο Συμβούλια και ανταλλαγή καλών πρακτικών.

(ΑΦ/ΣΧ)