Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-06-2023 13:02

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος για τα 20χρονα του προγράμματος «Μαθαίνω για τα Δάση – Leaf»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω αυτή την όμορφη εκδήλωση που συντονίζεται από τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό CYMEPA, σε συνεργασία με την Eurolife, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της και υποστηρίζεται από το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Φέτος, η συνεργασία αυτή συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Κύπρου. Το πρόγραμμα «Μαθαίνω για τα Δάση – Learning About Forests (Leaf)» είναι ένα καταξιωμένο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Education – FEE), που συνδέει τις δράσεις των σχολείων που ασχολούνται με τα δάση και με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Το όραμα του προγράμματος είναι ένα αυξημένο επίπεδο συνειδητοποίησης, γνώσης και δράσης σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα δάση για τον πλανήτη μας και αντανακλά όλες τις λειτουργίες του δάσους: πολιτιστική, οικολογική, οικονομική και κοινωνική λειτουργία με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η επιλογή των μικρών ηλικιών των μαθητών των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων για συμμετοχή στο πρόγραμμα, μόνο τυχαία δεν είναι, αφού στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μικρών μας φίλων, ώστε από την τρυφερή αυτή ηλικία να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών σε σχέση με τα δάση. Επιπρόσθετα, στοχεύει στο να αποκτήσουν τις γνώσεις και την ευαισθησία και να καλλιεργήσουν τη δασική και περιβαλλοντική συνείδηση, αλλά και να κατανοήσουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα δάση στην εξασφάλιση υγειών συνθηκών ζωής και ευημερίας για επιβίωση στον πλανήτη μας. Παράλληλα, να κατανοήσουν το υψηλό αίσθημα ευθύνης που έχουμε απέναντι στα δάση και την προστασία τους από κάθε κίνδυνο, ιδιαίτερα αυτό της φωτιάς.  

Τα δάση αποτελούν σύμβολο ομορφιάς και δείκτη υγείας του ανθρώπου σε αντιδιαστολή με τις συνέπειες και τον κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος, ειδικά τώρα με την κλιματική κρίση που συντελείται σε παγκόσμια κλίμακα και απειλεί την ανθρωπότητα. Τα δάση είναι το φυσικό όπλο απέναντι στην κλιματική κρίση, γι’ αυτό και υπάρχει σε εξέλιξη μια παγκόσμια προσπάθεια επέκτασης των δασών προκειμένου να ανακοπούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, οι οποίες άρχισαν να επηρεάζουν τον πλανήτη με διάφορες μορφές όπως: απότομη αλλαγή του κλίματος με ακραίες θερμοκρασίες, σαρωτικές καιρικές συνθήκες και ακραία καιρικά φαινόμενα, καταστροφικές πυρκαγιές ακόμη και σε περιόδους που υποθετικά ο κίνδυνος δεν υπήρχε και που στο διάβα τους σαρώνουν τα πάντα θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Στον τόπο μας με τις ιδιάζουσες δύσκολες κλιματικές συνθήκες, τα δάση αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και αξία.

Τα δάση αποτελούν πηγή ζωής ενώ παράλληλα προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες και ωφέλειες στον άνθρωπο. Συμβάλλουν στην απορρύπανση της ατμόσφαιρας και στον εμπλουτισμό της με οξυγόνο, απαμβλύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αποτρέπουν διαβρωτικά φαινόμενα και συνθήκες ερημοποίησης, προστατεύουν τη βιοποικιλότητα, παρέχουν προστασία στη χλωρίδα και την πανίδα, εμπλουτίζουν τα υπόγεια ύδατα και φιλτράρουν το νερό, χρησιμοποιούνται για αναψυχή και δημιουργούν συνθήκες ψυχικής ισορροπίας στον άνθρωπο και τόσα άλλα, που για να τα απαριθμήσουμε χρειάζεται ένα μακροσκελής κατάλογος.

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή εκδήλωση ελπίζω να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής όπου, όλοι θα κατανοήσουμε τη σημασία των δασών στη σημερινή εποχή και την επιτακτική ανάγκη προστασίας και επέκτασής τους. Θέλω να πιστεύω ότι τα μικρά παιδιά που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου, μέσα από αυτό το πρόγραμμα έχουν αποκτήσει ένα αυξημένο επίπεδο γνώσης, συνειδητοποίησης και δράσης για τα δάση και την πολύπλευρη τους αξία σε όλους του τομείς.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να συγχαρώ τόσο τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, όσο και τα παιδιά από τα δύο σχολεία που θα βραβευθούν για τα θέματα των θεατρικών έργων που  εμπνεύστηκαν από τη φύση, και ειδικότερα για το «Δέντρο της Χρονιάς 2023 – την Κοκκινομοσφιλιά».

Εύχομαι κάθε επιτυχία για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Ευχαριστώ.

(ΜΓ)