Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-06-2023 11:16

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στον 44ο Χορό του Κερασιού, χθες

Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω τον Χορό του Κερασιού, ο οποίος διοργανώνεται από το Σωματείο «Αχιλλέας Πλατανιστάσας» για 44η χρονιά. Η επίσημη επίσκεψή μου στην Πλατανιστάσα είναι πραγματικά πολύ σημαντική και συγκινητική λόγω της  καταγωγής μου από την περιοχή.

Το πανέμορφο χωριό σας είναι γεμάτο με θαυμαστές εικόνες ντυμένες με διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, με γραφικές γειτονιές και σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής και ευχάριστες περιβαλλοντικές συνθήκες για τον επισκέπτη. Το μεγάλο υψόμετρο των 940 μέτρων, στο οποίο βρίσκεται η Πλατανιστάσα, οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής, καθώς και τα γόνιμα εδάφη, καθιστούν την περιοχή ιδανική για καλλιέργεια φρουτόδεντρων, όπως είναι η κερασιά. Δεν είναι λοιπόν τυχαία, η σημερινή εκδήλωση η οποία είναι αφιερωμένη στο αγαπημένο αυτό φρούτο, το κεράσι.

Η κερασιά αποτελεί μια αρκετά σημαντική καλλιέργεια για την Κύπρο, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή εισοδήματος για τον παραγωγό, συμβάλλοντας παράλληλα στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με κερασιές στην Κύπρο ανέρχονται περίπου στα 230 εκτάρια με την αξία παραγωγής τους να ανέρχεται στα 1,6 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Ο κυπριακός γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει, σε απόλυτους αριθμούς, ένα μικρό μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Εντούτοις, επιδρά σε ποικίλους άλλους τομείς της οικονομίας μας όπως είναι η μεταποίηση, ο τουρισμός κ.ά., αποδίδοντας έτσι προστιθέμενη αξία. Συνδράμει στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές και στον περιορισμό της αστυφιλίας και της απερήμωσης. Εξάλλου, η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας προφυλάσσει και διατηρεί το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο, και συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Η Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, έχει σκοπό να συνεχίσει την πολύπλευρη δράση του και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα. Για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ. Στο Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα και καθεστώτα που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των γεωργών ενώ, παράλληλα, στοχεύουν στον μετριασμό των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Στόχος μας είναι η στήριξη των κοινοτήτων της υπαίθρου, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη γεωργία, τον τουρισμό και την αειφορία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Σωματείο «Αχιλλέας Πλατανιστάσας» για την πρωτοβουλία αυτής της όμορφης διοργάνωσης και φέτος. Μια εκδήλωση που δίνει την ευκαιρία στον πολίτη να γνωρίσει τα κεράσια και τα διάφορα προϊόντα που φτιάχνονται από αυτά. Τέλος, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη φιλοαγροτική της πολιτική και να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον αγροτικό μας κόσμο.

Εύχομαι σε όλους σας μια όμορφη βραδιά, γεμάτη διασκέδαση.

Ευχαριστώ.

(ΜΓ)