Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2023 16:45

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην τελετή βράβευσης διαγωνισμού συγγραφής κειμένου με θέμα την έμφυλη ισότητα

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην τελετή βράβευσης των μαθητών και των μαθητριών που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό συγγραφής κειμένου που διεξήχθη κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, έχοντας ως κεντρική θεματική την έμφυλη ισότητα. Ο διαγωνισμός, που  διοργανώθηκε από τη Διατμηματική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε σχέση με την ύπαρξη έμφυλων στερεότυπων στη σχολική ζωή.

Η ισότητα των φύλων συνιστά βασική αξία, θεμελιώδες δικαίωμα και κεφαλαιώδη αρχή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Για τη διασφάλιση της αξίας αυτής, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων για την περίοδο 2020-2025, με σκοπό την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, των διακρίσεων λόγω φύλου και της διαρθρωτικής ανισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η ισότητα των φύλων εντάσσεται ως προτεραιότητα και στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο δίνει έμφαση στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην εκπαίδευση με στόχο τη θεμελίωση αρχών, αξιών και δεξιοτήτων που διακρίνουν τους δημοκρατικούς και κριτικά σκεπτόμενους ενεργούς πολίτες της κοινωνίας μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται ο περαιτέρω εμπλουτισμός των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων με δράσεις που προάγουν την ενσυναίσθηση, την ισότητα των φύλων, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. Εδώ αναφέρομαι και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που στόχο έχει την προαγωγή του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο φύλων και στην ανάπτυξη της αυτοπροστασίας των παιδιών.

Μέσα από τις προτάσεις μας, στοχεύουμε στη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος στο οποίο το κάθε παιδί, η κάθε νέα και ο κάθε νέος, θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργούν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους, στον μέγιστο βαθμό, μέσω ευέλικτων και καινοτόμων διαδικασιών μάθησης. Επιπλέον, προωθούμε δράσεις που ενδυναμώνουν τα σχολεία και καλλιεργούν μια ισχυρή στάση πρόληψης απέναντι στα περιστατικά οποιασδήποτε διάκρισης, λόγω φύλου ή άλλων παραγόντων, μέσω της εφαρμογής του Κώδικα Συμπεριφοράς κατά του Ρατσισμού στα σχολεία και του Οδηγού Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών.

Στον εν λόγω διαγωνισμό, οι μαθήτριες και οι μαθητές κλήθηκαν να καταθέσουν τις δικές τους σκέψεις και απόψεις, περιγράφοντας ένα σχολείο στο οποίο όλα τα παιδιά τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης. Το ενδιαφέρον, η αυξημένη συμμετοχή, αλλά και ο τρόπος που αντιμετώπισαν το θέμα, αφήνουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα. Διαβάζοντας κανείς κριτικά τα κείμενά τους μπορεί να δει παραδείγματα του οράματος ενός σχολείου όπου όλα τα παιδιά βιώνουν ένα περιβάλλον χωρίς στερεότυπα,  έχουν πλούσιες ευκαιρίες μάθησης, απολαμβάνουν δικαιώματα χωρίς αποκλεισμούς και νιώθουν προστατευμένα και ελεύθερα, χωρίς διακρίσεις λόγω του φύλου τους.

Το δικό τους αυτό όραμα είναι και δικό μας. Αναγνωρίζοντας την ευθύνη που έχουμε ως Πολιτεία και ως Υπουργείο για την επίτευξη αυτού του οράματος, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αφοσίωση για την υλοποίηση των σχεδιασμών που υιοθετούμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς και τις εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν και ενέπνευσαν στα παιδιά τη δημιουργικότητα, τις Κριτικές Επιτροπές του Διαγωνισμού, την Επιτροπή της Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την οικονομική υποστήριξη του διαγωνισμού και την επιχορήγηση των βραβείων, καθώς και τη Διατμηματική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τον συντονισμό της όλης δράσης.

Είμαι απολύτως βέβαιη ότι, με πρωταγωνιστές τα παιδιά μας, θα πετύχουμε τη δημιουργία μιας κοινωνίας βασισμένης στην ισότητα και τον σεβασμό.

ΙΠ