Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-06-2023 21:25

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην εκδήλωση των Περιβαλλοντικών Βραβείων του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση απονομής των Περιβαλλοντικών Βραβείων που διοργανώνει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει ότι, το μέλλον των παιδιών μας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων του πλανήτη. Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και οι στόχοι τους οποίους επιδιώκει η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι απαραίτητοι παράγοντες ώστε το περιβάλλον να παραμείνει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κοινωνίας και να διασφαλίσουμε την αειφορία του προς όφελος όλων. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας είναι απαραίτητη και παραμένει ως επιτακτική ανάγκη.

Φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η ρύπανση από τα πλαστικά. Τα θαλάσσια απορρίμματα και ιδιαίτερα η πλαστική ρύπανση, απειλούν τους ωκεανούς, τα θαλάσσια ζώα ακόμα και την ανθρώπινη υγεία. Η αντιμετώπιση του ζητήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο ενώ οι σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των απορριμμάτων σε οικονομικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και η αλιεία, από τις οποίες η Κύπρος εξαρτάται άμεσα, καθιστούν το θέμα ως άμεση προτεραιότητα του κράτους.

Σε εθνικό επίπεδο, τα καλά σχεδιασμένα και λειτουργικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και η ανάπτυξη αποτελεσματικών συστημάτων χωριστής συλλογής μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.

Επίσης, η αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων και η μετάβαση στην κυκλική οικονομία διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος. Κύρια επιδίωξη του Κυβέρνησης είναι η σταδιακή μετάβαση στην κυκλική οικονομία στη βάση των Ευρωπαϊκών στόχων για αύξηση της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και της ανακύκλωσης των δημοτικών αποβλήτων σε ποσοστό 55% μέχρι το 2025, 60% μέχρι το 2030 και 65% μέχρι το 2035, καθώς και μείωση των ποσοτήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής στο 10%.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προωθεί σημαντικά μέτρα για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Με γοργούς ρυθμούς μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, με στόχο τη δημιουργία επαρκών υποδομών και την εγκαθίδρυση αποτελεσματικών διαδικασιών για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων.

Μέσω του Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028, υλοποιούνται σημαντικά έργα που προωθούν τη διαλογή στην πηγή και τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται προγράμματα κάτω από τα Διαρθρωτικά Ταμεία όπως το πρόγραμμα στήριξης για την εφαρμογή συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών στερεών αποβλήτων, μέσω της προώθησης του «Πληρώνω όσο Πετώ» σε Δήμους και Κοινότητες, με συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, προωθούνται συμπληρωματικά έργα, όπως είναι το πρόγραμμα πρόληψης, χωριστής συλλογής και αξιοποίησης των δημοτικών αποβλήτων της ορεινής και ημιορεινής Κύπρου και το πρόγραμμα μείωσης των δημοτικών στερεών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχείων και άλλων χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων.

Επιπρόσθετα, προγράμματα υλοποιούνται κάτω από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως η κατασκευή κέντρων επισκευής και επαναχρησιμοποίησης και η δημιουργία πράσινων κιοσκιών ανακύκλωσης, η οικιακή κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων, η επέκταση του δικτύου πράσινων σημείων και, τέλος, η δημιουργία συντονιστικού σώματος μεταξύ Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης και η κλιματική αλλαγή, η οποία αποτελεί ένα πιεστικό παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεών της. Στο επίκεντρο των προσπαθειών αυτών βρίσκονται οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίοι χρησιμεύουν ως σημεία αναφοράς για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Θέτοντας φιλόδοξους και εφικτούς στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, αναγνωρίζουν την επείγουσα ανάγκη μετάβασης σε βιώσιμες πηγές ενέργειας για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος έχει αναπτύξει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Μέσα από το Σχέδιο καθορίζονται ποσοτικοποιημένοι και κοστολογημένοι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι για το 2030, οι οποίοι θα συνεισφέρουν στη μείωση των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τις εκπομπές του 1990.

Όραμα του Υπουργείου μας είναι η συνεχής ενίσχυση της δυναμικής για προληπτική προστασία του περιβάλλοντος με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε η αναπτυξιακή πορεία της κοινωνίας μας να ενσωματώσει τις περιβαλλοντικές παραμέτρους σε μια προσπάθεια να καταστεί πραγματικά αειφόρος και αποτελεσματική από πλευράς διαχείρισης πόρων.

Το περιβάλλον, και κατ’ επέκταση η προστασία του, θα πρέπει να ενσωματωθούν στον τρόπο ζωής και κουλτούρας του κάθε πολίτη. Μέσω των περιβαλλοντικών δράσεων αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής και δημιουργούνται πράσινες θέσεις εργασίας στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης. Η εμπλοκή και δραστηριοποίηση των πολιτών, των επιχειρήσεων και ειδικά των νέων, μπορούν να οδηγήσουν την κοινωνία στην κατανόηση της πολύπλοκης λειτουργικής φύσης των οικοσυστημάτων, η οποία είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των βιολογικών, φυσικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών παραγόντων που το καθορίζουν, όπως επίσης και την πρόσθετη αξία που μας παρέχουν.

Οι δράσεις αυτές στηρίζονται και καθοδηγούνται από άτομα και ομάδες πολιτών που, με τη διορατικότητά τους, έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη για ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της κοινωνίας. Έχουν προσφέρει ενεργά σε διάφορους τομείς, όπως η δημοσιογραφία, η αρχιτεκτονική, η εκπαίδευση, η εθελοντική κοινωνική δράση, η εισαγωγή και προώθηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Τα άτομα και τις ομάδες αυτές τιμούμε σήμερα για τη σημαντική συνεισφορά τους στα περιβαλλοντικά δρώμενα του τόπου μας.

Συγχαρητήρια σε όλους και όλες!

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ)