Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-06-2023 12:54

Χαιρετισμός του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ανδρέα Α. Γρηγορίου στο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι και απευθύνω χαιρετισμό στο 6ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, μια πρωτοβουλία που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός. Είναι γεγονός ότι, και φέτος, η θεματολογία είναι πλούσια και αφορά ζητήματα αιχμής για τον γεωργοκτηνοτροφικό μας τομέα.

Συγχαίρω όλους όσοι συνέβαλαν και εργάστηκαν για τη διεξαγωγή και ετοιμασία του Συνεδρίου, καθώς δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, να βρεθούν στον ίδιο χώρο και να μοιραστούν την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους.

Καλωσορίζω όλους τους συμμετέχοντες, όπως και τους εκλεκτούς ομιλητές που έχουν αναλάβει να καταθέσουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, που αναμένεται να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου.

Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στηρίζουμε πρωτοβουλίες όπως τη σημερινή, αφού συμβάλλουν στην επίτευξη του κοινού στόχου για περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο του αγροτικού μας τομέα για την αειφόρο διαχείριση των φυσικών μας πόρων. Εργαζόμαστε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Κυπρίων αγροτών, οι οποίοι αποτελούν τους στυλοβάτες της υπαίθρου μας.

Φίλες και φίλοι,

Το τελευταίο διάστημα, ο τομέας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας αντιμετωπίζει αντιξοότητες. Τις προκλήσεις που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία ανέδειξε περαιτέρω τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την οικονομία του τόπου, διαδέχθηκαν οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία, στις εμπορικές ροές και στις τιμές των εισροών και γεωργικών χρειωδών, που οφείλονται στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στη χώρα μας εισάγουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ζωοτροφών. Συνεπώς, σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής, καθώς και το κόστος μεταφοράς τους καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα του κτηνοτροφικού μας τομέα.

Για την αντιμετώπιση των ομολογουμένως άσχημων συγκυριών που έπληξαν την κυπριακή κτηνοτροφία, ξεκινήσαμε μια συντονισμένη προσπάθεια για τη στήριξη του Κλάδου. Συγκεκριμένα, με τη Συνδεδεμένη Στήριξη, την Εθνική Μεταβατική Στήριξη, τα έκτακτα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και μέσω του προσωρινού πλαισίου για τις Κρατικές Ενισχύσεις, δώσαμε μια ανάσα πνοής στον αγροτικό κόσμο.

Με τον διαμεσολαβητικό μας ρόλο στην περσινή συμφωνία μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων και τυροκόμων, θέσαμε τις βάσεις για την επανέναρξη της ανοδικής πορείας του τομέα.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στάθηκε δίπλα στον αγροτικό κόσμο κατά τη διάρκεια των διαδοχικών κρίσεων που δημιούργησαν η πανδημία του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα ποσά που δόθηκαν μέσα από στοχευμένα προγράμματα για στήριξη των αγροτών που είχαν πληγεί περισσότερο από τις κρίσεις αυτές ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ για τον τομέα της κτηνοτροφίας και 31 εκατομμύρια ευρώ για τον τομέα της γεωργίας.

Και από αυτό το βήμα θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω τη σημασία του πρωτογενούς τομέα παραγωγής για την κυπριακή οικονομία αφού, αν και η εκτίμηση για τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας κυμαίνεται γύρω στο 2%, η ευρύτερη συνεισφορά της γεωργίας και της κτηνοτροφίας με τη διασύνδεσή τους με τον τομέα της μεταποίησης, των μεταφορών και των υπηρεσιών υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 30% στο ΑΕΠ της χώρας.

Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από το γεγονός ότι οι εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων και των μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων πλησιάζουν το 30% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας[1] με το χαλλούμι να κατέχει το 18% αυτών των εξαγωγών. 

Σε ένα συνέδριο όπως το σημερινό δεν θα μπορούσε φυσικά να μην γίνει μια ιδιαίτερη αναφορά στο χαλλούμι. Το κεφάλαιο χαλλούμι είναι καίριας σημασίας για το Υπουργείο Γεωργίας και διαχρονικά, μέσα από τις πολιτικές που ασκεί, προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες και τα μέσα παραγωγής του. Την τελευταία δεκαετία και μέσα από πολύ αντίξοες συνθήκες, η παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος έχει διπλασιαστεί ενώ ο αριθμός των παραγωγικών ζώων έχει αυξηθεί μόλις κατά 15%, δείχνοντας τη δυναμική της αυξημένης κατά 70% παραγωγικότητας που μπορεί να έχει ο κλάδος.

Η στοχοθέτηση του Υπουργείου δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την προσπάθεια βελτίωσης του κλάδου. Για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χρηματοδοτείται με 5 εκατομμύρια ευρώ το «Σχέδιο Χορηγιών για τη γενετική βελτίωση των πληθυσμών αιγών και προβάτων της Κύπρου» που στόχο έχει την αναβάθμιση του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας στην Κύπρο μέσω συστηματικής αύξησης της ποσότητας και της ποιότητας της γαλακτοπαραγωγής.

Το Υπουργείο Γεωργίας, από την ημερομηνία καταχώρισης του ως προϊόντος ΠΟΠ, έχει προχωρήσει σε μια σειρά τροποποιήσεων προς όφελος όλων των εμπλεκομένων. Οι τροποποιήσεις αυτές αφορούσαν τις φυλές των αιγοπροβάτων και των αγελάδων από τις οποίες προέρχεται το γάλα, τον συνδυασμό του σιτηρεσίου καθώς επίσης και διάφορους παράγοντες των προδιαγραφών παρασκευής του προϊόντος όπως είναι η υγρασία, το σχήμα και το μέγεθος του προϊόντος.

Κάνοντας αυτές τις τροποποιήσεις επί της ουσίας διαψεύσαμε την κινδυνολογία πολλών από αυτούς οι οποίοι διαφωνούσαν με το ΠΟΠ και το θεωρούσαν ως το εμπορικό τέλος του χαλλουμιού και προστατεύσαμε με τη σφραγίδα του ΠΟΠ την εμπορική εκμετάλλευση προϊόντων που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να τύχουν εμπορίας ούτε καν με το εμπορικό σήμα. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, υπάρχει μια ομάδα που αντίκειται στην παραγωγή και εμπορία του χαλλουμιού ως ΠΟΠ και θα ήθελα για άλλη μια φορά, να τους καλέσω να αναλογιστούν το ευρύτερο συμφέρον του κλάδου και να εγκαταλείψουν ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την κατοχύρωση του προϊόντος.

Φίλοι και φίλες,

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική βασίζεται στη φιλοσοφία της επίτευξης μετρήσιμων αποτελεσμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για προστασία του περιβάλλοντος και για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τις ευκαιρίες εκμετάλλευσης της εισαγωγής νέων τεχνολογιών και εφαρμογής καινοτομίας στη γεωργία της Ευρώπης, καθώς και τις προτεραιότητες των πολιτών της Ένωσης, όσον αφορά το περιβάλλον και την ασφάλεια τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027 ανέρχεται στα 454 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 374 αποτελούν ευρωπαϊκή συνεισφορά. Το νέο πλαίσιο υλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, βασίζεται στην υποβολή από τα κράτη μέλη και την έγκριση από την ΕΕ ενός ενιαίου στρατηγικού κειμένου πολιτικής, που αποκαλείται Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ και το οποίο καλύπτει και τους δύο πυλώνες (Αγροτική Ανάπτυξη και Άμεσες Ενισχύσεις). Το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 είναι αποτέλεσμα μιας ευρείας διαβούλευσης με όλους τους παραγωγικούς τομείς και εμπλεκομένους φορείς και περιλαμβάνει κίνητρα για εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και δημιουργία ομάδων και οργανώσεων παραγωγών με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, καλύτερο προγραμματισμό της παραγωγής, καθώς και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων με παράλληλη διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος. Το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ τέθηκε σε εφαρμογή από την 1 Ιανουαρίου 2023.

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ήταν και θα είναι υποστηρικτής του αγροτικού κόσμου και εργάζεται σκληρά για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Ωστόσο, για να επιτελέσει το έργο του για επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που τίθενται, ώστε να υπάρξει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για τον αγροτικό τομέα του τόπου μας, χρειάζεται τη στενή συνεργασία και συνεισφορά όλων, όχι μόνο των εμπλεκόμενων φορέων και των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά πάνω από όλα των αγροτών μας. Με την ορθή διαχείριση των ευκαιριών και των προκλήσεων, και τη συνεργασία σας, υλοποιώντας μεθοδικά και συγκροτημένα τους στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους χρηματοδοτικούς πόρους που μας αναλογούν και να δομήσουμε μια γεωργία η οποία μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Συνέδρια, όπως το σημερινό, δίνουν την ευκαιρία πληροφόρησης για το παρόν και το μέλλον της γεωργίας και κτηνοτροφίας στον τόπο μας, για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και συζήτησης των προβλημάτων που απασχολούν. Συνεισφέρουν, έτσι, σημαντικά στην επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του Συνεδρίου και θα ήθελα να ευχηθώ στους διοργανωτές και σε όλους τους συμμετέχοντες, το Συνέδριο αυτό να αποτελέσει μια ακόμα ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών και να αποφέρει αποτελέσματα, που θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον. Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

[1] 1.440 εκατ. για το 2021

(ΜΓ)