Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-07-2023 15:05

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων

Είναι με ξεχωριστή χαρά και ευχαρίστηση που απευθύνω χαιρετισμό στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), ένα πραγματικό κοινωνικό εταίρο που νοιάζεται ουσιαστικά και ειλικρινά για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ατόμων με αναπηρία. 

Η ΚΥΣΟΑ, ιδρύθηκε το 1984 με κύριο στόχο την προώθηση και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Σήμερα, αριθμεί οκτώ  αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ατόμων με κινητική, αισθητηριακή, νοητική και ψυχοκοινωνική αναπηρία. Αποτελεί οργάνωση «Ομπρέλα» των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρίες στην Κύπρο. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum “EDF”), το οποίο συγκεντρώνει οργανώσεις ατόμων με αναπηρία από όλη την Ευρώπη.

Στα σχεδόν 30 χρόνια ζωής της έχει δώσει δείγματα γραφής του ουσιαστικού έργου που επιτελεί. Έχει ενσκήψει και προωθήσει σωρεία θεμάτων/προβλημάτων που αφορούν τόσο στη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσο και στην πλήρη συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και πολιτισμική ζωή των ατόμων με αναπηρία της Κύπρου.

Η ΚΥ.Σ.Ο.Α. έχει καθιερωθεί  ως κοινωνικός εταίρος του κράτους σε θέματα που αφορούν άτομα με αναπηρία με νομοθεσία, από το 2006.

Κάθε Υπηρεσία του Κράτους, η οποία πρόκειται να αποφασίσει σε θέματα ή ασχολείται για θέματα που αφορούν με οποιοδήποτε τρόπο άμεσα ή έμμεσα, άτομα με αναπηρία, διαβουλεύεται, κατά τη συζήτηση των θεμάτων αυτών, με εκπρόσωπο ή τους εκπροσώπους της ΚΥ.Σ.Ο.Α..

Το  κράτος συνεχίζει να θεωρεί τη Συνομοσπονδία ως ένα σημαντικό εταίρο στις προσπάθειες για καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρίες, ώστε να παραμένουν ενεργά και ενσωματωμένα στην κοινωνία. Στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την ΚΥ.Σ.Ο.Α. τόσο ηθικά όσο και έμπρακτα με ετήσιες επιχορηγήσεις ύψους €100.000, οι οποίες θα ενισχυθούν.

Σας διαβεβαιώ ότι τα ζητήματα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των ατόμων με αναπηρίες βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες μας. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία, η ανάδειξη των δυνατοτήτων τους και η ισότιμη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Έχουμε χρέος να εφαρμόζουμε τις αρχές της ισότητας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, στην αξιοπρέπεια, στην προσβασιμότητα, στη συμμετοχή και ενσωμάτωση, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες που κύρωσε το 2011 η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόσθετα μέτρα με ολιστικές δράσεις και μετρήσιμους στόχους για την πλήρη ενσωμάτωση και στήριξη των ατόμων με αναπηρία, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη τηρώντας τις δεσμεύσεις μας για την επόμενη πενταετία. Αρκετές νέες δράσεις και μέτρα καταγράφονται στην Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία 2018-2028 και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2021-2023.

Οφείλω πραγματικά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων για το τόσο σημαντικό έργο που επιτελούν.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για την αμέριστη στήριξή μας στις όποιες προσπάθειες σας με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία. Εύχομαι  σε όλους σας μια επιτυχή Γενική Συνέλευση, και με τις ειλικρινείς ευχές μου, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της.

* Την ομιλία εκφωνησε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη.

(ΔΚ)