Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-07-2023 09:47

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε χθες το πρωί, 12 Ιουλίου, κλειστές διαβουλεύσεις για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, UNFICYP, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Μονίμου Αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρέσβη James Kariuki.

Κατά τις διαβουλεύσεις, οι οποίες διήρκησαν περίπου ενάμιση ώρα, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενημερώθηκαν από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της UNFICYP κ. Colin Stewart, για τις δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε αμέσως μετά την πιο κάτω ανακοίνωση:

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξη τους προς την UNFICYP και τόνισαν τη σημασία του πλήρους σεβασμού της εντολής και της εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα μέλη του Συμβουλίου χαιρέτισαν τη συνεχιζόμενη προσωπική δέσμευση του Γενικού Γραμματέα και της ομάδας του, και επανέλαβαν την υποστήριξη τους στην πρότασή του για Απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών που θα ηγηθεί περαιτέρω δέσμευσης το συντομότερο δυνατό.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενθάρρυναν την ανανέωση της δέσμευσης στο νησί, μετά τις πρόσφατες εκλογές και παρότρυναν και τις δύο πλευρές να αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, συμπεριλαμβανομένης της λήψης απτών μέτρων και της εφαρμογής άλλων χειρονομιών καλής θέλησης για την προώθηση ευνοϊκού κλίματος.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβαν τη σημασία της διαφάνειας, της ευελιξίας και του συμβιβασμού από τις δυο πλευρές και τα εμπλεκόμενα μέλη, με στόχο την επιστροφή σε επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητας, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα το Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση και τόνισαν την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών όπου παραβιάζεται το στρατιωτικό status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός ή καταπάτησης στη νεκρή ζώνη και σημείωσαν ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση».

Για την αυτούσια ανακοίνωση στην αγγλική γλώσσα, πατήστε εδώ.

(ΝΓ/ΕΧΡ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα