17-07-2023 10:24
Συμμετοχή Κυπριακής Δημοκρατίας σε ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ αναφορικά με την εφαρμογή ψηφισμάτων για τη σεξουαλική βία που σχετίζεται με ένοπλες συγκρούσεις
Νέα Υόρκη, 14 Ιουλίου 2023
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών στις 14 Ιουλίου 2023, υπό την προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου, με θέμα «Σεξουαλική βία που σχετίζεται με ένοπλες συγκρούσεις: προώθηση της εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη σεξουαλική βία που σχετίζεται με ένοπλες συγκρούσεις».
Στην παρέμβασή του, ο κ. Χατζηχρυσάνθου επανέλαβε την έντονη καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κάθε μορφή έμφυλης βίας, εντός και εκτός διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων όλων των πράξεων σεξουαλικής βίας κατά αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημείωσε ότι, παρά την πρόοδο που επετεύχθη μετά και την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας 1820 το 2008, το αποτρόπαιο έγκλημα της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζεται, ενώ σε πολλές των περιπτώσεων η ατιμωρησία, δυστυχώς, κυριαρχεί, με τα θύματα και τους επιζώντες να αναμένουν απόδοση δικαιοσύνης και αποζημιώσεων.
Ο κ. Χατζηχρυσάνθου εξέφρασε την ανησυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αυξανόμενη χρήση σεξουαλικής βίας ως τακτική πολέμου, βασανιστηρίων και τρομοκρατίας, καθώς και τον προβληματισμό τόσο για την σοβαρότητα και βαρβαρότητα τέτοιων περιστατικών, αλλά και το γεγονός ότι τα περιστατικά αυτά συχνά δεν δηλώνονται. Σημείωσε ότι τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα μπορεί να προωθούνται και διαδικτυακά, εκφράζοντας ανησυχία για το ψηφιακό χάσμα φύλου, το οποίο επηρεάζει δυσανάλογα γυναίκες και κορίτσια. Επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι ο βιασμός και όλες οι μορφές σεξουαλικής βίας συνιστούν εν δυνάμει έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ή πράξη που σχετίζεται με γενοκτονία, τονίζοντας ότι η σεξουαλική βία που σχετίζεται με ένοπλες συγκρούσεις αποτελεί ζήτημα ειρήνης και ασφάλειας, αλλά και εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης. Ως εκ τούτου, συγκεκριμένες απαντήσεις, τόσο από επιχειρησιακή όσο και από άποψη χάραξης πολιτικής, είναι απολύτως αναγκαίες.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ανέφερε ότι τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα δεν πρέπει να παραμένουν αναπάντητα αλλά ούτε και να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και άλλα κράτη, καλεί όλα τα μέρη σε ένοπλες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των μη κρατικών ενόπλων ομάδων, να παύσουν άμεσα όλες τις πράξεις σεξουαλικής βίας εναντίον αμάχων και να εφαρμόσουν σχέδια δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας, βάσει και των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Υπογράμμισε την καίρια σημασία που η δίωξη και η λογοδοσία έχουν να επιτελέσουν με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης των νομικών διαδικασιών σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο ώστε να διασφαλιστεί, βάση νόμου, η προστασία και η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλα τα θύματα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Στη δήλωσή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ιδιαίτερα τη συλλογική ευθύνη για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας και σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει τη λογοδοσία για τέτοια εγκλήματα, όταν οι κρατικοί θεσμοί αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να το πράξουν. Ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει να αξιοποιήσει όλα τα μέσα και εργαλεία στη διάθεσή του, ώστε να υποστηρίξει τη δράση κατά της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με ένοπλες συγκρούσεις.
Ο κ. Χατζηχρυσάνθου αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως όλες οι ενέργειες και δράσεις κατά της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με ένοπλες συγκρούσεις καθοδηγούνται με επίκεντρο τους επιζώντες. Σημείωσε ιδιαίτερα ότι οι επιζώντες, τα θύματα και οι οικογένειές τους, δεν αποτελούν ομοιογενή ομάδα, αλλά έχουν διαφορετικές ανάγκες για την αντιμετώπιση του τραύματος που βιώνουν, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα, περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι η Κύπρος, ως κράτος που έχει βιώσει αυτής της μορφής θηριωδίες σεξουαλικής βίας, αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξάλειψη όλων των μορφών έμφυλης βίας και υποστηρίζει τις εκκλήσεις για επιτάχυνση όλων των προσπαθειών εξάλειψής τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκπονήσει σχέδια δράσης και στρατηγικές για την ισότητα των φύλων, συμπεριλαμβανομένων και νομοθετικών μέτρων, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση του θετικού ρόλου που οι γυναίκες έχουν να επιτελέσουν ως παράγοντες θετικής αλλαγής. Σημείωσε δε την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της σεξουαλικής βίας σε περιβάλλοντα συγκρούσεων, αλλά και της έμφυλης βίας γενικότερα, τα οποία εδράζονται σε ιστορικές ανισότητες. Ως εκ τούτου, η πλήρης, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις προσπάθειες για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Καταλήγοντας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επανέλαβε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τη διεθνή κοινότητα για την ενίσχυση της παγκόσμιας απάντησης κατά της σεξουαλικής βία που σχετίζεται με ένοπλες συγκρούσεις, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση και προστασία όλων των ατόμων.
Για το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Χατζηχρυσάνθου πατήστε εδώ.
(ΜΒ/ΕΧΡ)