Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-09-2023 21:12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην Πανηγυρική Εκδήλωση στην κοινότητα Ξυλιάτου

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου να παραστώ και να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή πανηγυρική εκδήλωση που γίνεται στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων της κοινότητας του Ξυλιάτου.

Ο Ξυλιάτος είναι μια ημιορεινή κοινότητα προικισμένη από τη φύση με το καταπράσινο δασώδες περιβάλλον που την περιβάλλει, όπου η άγρια βλάστηση και οι καλλιέργειες εναλλάσσονται αρμονικά. Από τη μια, απλώνεται το πράσινο του πεύκου, του θυμαριού και των χαμηλών θάμνων, και από την άλλη οι καλλιέργειες λαχανικών και εσπεριδοειδών. Μαζί δε με το φράγμα που έχει κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στα πλαίσια του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης Πιτσιλιάς, αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν την ηρεμία και την επαφή με τη φύση που προσφέρει η περιοχή.

Αγαπητοί μου,

Η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου αποτελεί αξία ανεκτίμητη που πρέπει να διαφυλάσσεται, να εμπλουτίζεται, και να μεταδίδεται όχι μόνο στους ξένους επισκέπτες, αλλά πάνω απ’ όλα, στις επερχόμενες γενιές του τόπου μας. Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πηγή κοινωνικού πλούτου και πνευματικής δύναμης, ενώ αποτελεί τη βάση για τη σημερινή ανάπτυξη του τόπου μας. Η δημιουργία του Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς του Ξυλιάτου, που  συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και 2014-2020, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλιάτου, αναδεικνύει την πλούσια λαϊκή και αγροτική παράδοση της κοινότητας και της περιοχής και αποτελεί κόσμημα για την κοινότητά σας. Συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας, στην επιμόρφωση των νέων, τη γνωριμία τους με την πολιτιστική και οικονομική παράδοση του τόπου. Αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει το πολιτιστικό επίπεδο της κοινότητας.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα δώρα που χάρισε η φύση στον Ξυλιάτο είναι ο σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός της «Οχτίπετρας» ή αλλιώς «Στητόροτσας», η οποία είναι μια βραχώδης περιοχή στα ανατολικά της κοινότητας και μπορεί κανείς να δει περπατώντας στο μονοπάτι της φύσης με πανέμορφη ανεμπόδιστη θέα ολόκληρο το χωριό.

Το παλαιό, ψηλό γεφύρι του Ξυλιάτου, μέρος παλαιότερου δρόμου που βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού και κτίστηκε κατά τη δεκαετία 1930-1940 και αναπαλαιώθηκε, όπως είναι σήμερα, κατά την περίοδο 2014-2015, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, εξυπηρετούσε στο παρελθόν τους κατοίκους του Ξυλιάτου και των άλλων παρακείμενων παραδασόβιων κοινοτήτων στις δραστηριότητές τους, δίνοντας  πρόσβαση στην καρδιά του δάσους, ενώ παράλληλα εξυπηρετούσε την κατάσβεση πυρκαγιών, την εμπορία ξυλείας και καυσόξυλων και τη μεταφορά των δασικών προϊόντων, τα οποία εξάγονταν από την περιοχή και μεταφέρονταν σε άλλες περιοχές της Κύπρου.

Το Μεταλλείο του Μεμί για την εξόρυξη του μεταλλεύματος του σιδηροπυρίτη και το Μεταλλείο του Αλεστού για την εξόρυξη του χαλκού αποδεικνύουν τον ορυκτό πλούτο της περιοχής και την προγενέστερη απασχόληση των κατοίκων.

Φίλες και φίλοι,

Μέρος της παράδοσής μας αποτελεί και η ανάγκη του ανθρώπου για την πίστη προς τα Θεία. Ο περικαλλής ναός του Αγίου Μάμα, του πολιούχου του χωριού σας στο κέντρο του παλαιού πυρήνα της κοινότητας, η μνήμη του οποίου εορτάζεται αύριο, αποτελεί  αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πιστεύεται ότι ο Άγιος Μάμας, τον οποίο ευλαβούνται οι κάτοικοι της Κοινότητάς σας ασκήτεψε στην περιοχή.

Η δημιουργία του Αθλητικού Σωματείου «Άγιος Μάμας Ξυλιάτου» με στόχο να κρατηθούν οι νέοι στην κοινότητα προσφέροντας τους υγιή ενασχόληση με τον αθλητισμό, και του Πολιτιστικού Ομίλου Άγιος Μάμας με στόχο τη διατήρηση της παραδοσιακής κουλτούρας του τόπου επιβεβαιώνουν τη βούληση των κατοίκων να παραμένουν ενεργοί στην όμορφη κοινότητα του Ξυλιάτου.

Στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος γνωρίζουμε καλά τις δυσκολίες της ζωής στην ύπαιθρο. Γνωρίζουμε επίσης τα δυνατά σημεία και την ανάγκη να διατηρούμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την πολιτιστική ταυτότητα της κυπριακής υπαίθρου, τα οποία αποτελούν πόλους έλξης για τον επισκέπτη και προστιθέμενη αξία για την ποιότητα ζωής των ντόπιων. Για αυτόν λοιπόν τον λόγο, το Υπουργείο μας παραμένει διαχρονικά αρωγός κάθε προσπάθειας των κατοίκων, των οργανωμένων συνόλων και άλλων φορέων για τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγροτικές μας περιοχές. Είναι, εξάλλου, γεγονός ότι η γεωργία αποτελεί σημαντικό παραγωγικό τομέα της οικονομίας μας, έχοντας τη δυνατότητα να συμβάλει στην ανάπτυξη και ευημερία των κατοίκων των αγροτικών περιοχών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει  τον κοινωνικοοικονομικό ιστό αλλά και την επάρκεια τροφίμων της χώρας. Εξίσου σημαντικός είναι ο συσχετισμός του τομέα της γεωργίας  με άλλους παραγωγικούς κλάδους όπως οι μεταφορές, η μεταποίηση, ο τουρισμός και η εστίαση.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο επομένως το γεγονός ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί διαχρονικά ίσως την πληρέστερη και πιο ολοκληρωμένη κοινή πολιτική. Αναγνωρίζοντας την πολυλειτουργικότητα της υπαίθρου, ένα μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φτάνει το 40%, διοχετεύεται για τη στήριξη και ανάπτυξή της. Στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έχει εγκριθεί και έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Κύπρου το οποίο προνοεί χρηματοδότηση πέραν των 450 εκατομμυρίων για την αγροτική ανάπτυξη. Μέσω των παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου στηρίζουμε ενεργά, άμεσα και αποτελεσματικά την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων, ενισχύουμε τη θέση του παραγωγού στην αλυσίδα εμπορίας αγροτικών προϊόντων, θέλοντας να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών, να συμβάλουμε στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, να στηρίξουμε την καινοτομία στον αγροτικό τομέα και γενικά την αγροτική ανάπτυξη του τόπου.

Παραδείγματα της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την έμπρακτη στήριξη των αγροτών αποτελούν επιπλέον οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων, η στήριξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και πολλές άλλες προσπάθειες και παρεμβάσεις.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Αναγνωρίζουμε την αξία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής και κάθε κοινότητας όπως της κοινότητας Ξυλιάτου. Κάθε πρωτοβουλία ανάδειξης και αξιοποίησής τους βρίσκει το Υπουργείο μας αξιόπιστο συμπαραστάτη.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση, το Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλιάτου για την πρόσκληση και τη στήριξη, καθώς επίσης και όλους εσάς που με την παρουσία σας δίνετε συνέχεια και ψυχή στην πανηγυρική εκδήλωση.

Με την ευκαιρία αυτή εξαγγέλλω τη χορηγία 1000 ευρώ για σκοπούς στήριξης της εκδήλωσης.

Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση.

(ΜΓ)