Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-09-2023 13:37

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στην Κόρδοβα

O Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ανδρέας Γρηγορίου συμμετείχε στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, το οποίο διοργάνωσε η Ισπανική Προεδρία, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, στην Κόρδοβα της Ισπανίας.

Το Συμβούλιο απασχόλησε η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, περιλαμβανομένων και των νέων γονιδιακών τεχνικών για μια  βιώσιμη και ανθεκτική στην κλιματική μετάβαση γεωργία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Υπουργοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και στα οφέλη από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας, θέτοντας ωστόσο επιφυλάξεις ως προς τη χρήση των νέων γονιδιακών τεχνικών.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Γρηγορίου σημείωσε τη σημασία της έρευνας και ανάπτυξης  της καινοτομίας για τη χρήση πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών στη γεωργία. Ανέφερε ότι η χρήση των εργαλείων αυτών θα βοηθήσει σημαντικά στη διασφάλιση της παραγωγής ικανοποιητικής ποσότητας τροφίμων συντείνοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  Τόνισε τη σημασία στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην προσπάθεια αυτή ενώ ανέφερε ότι για το θέμα των νέων γονιδιακών τεχνικών θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς δικλείδες ασφαλείας για την προστασία της βιοποικιλότητας, των μικρών γεωργικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Σημείωσε δε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων της αγροδιατροφικής αλυσίδας αλλά και των κρατών μελών για τη δημιουργία βιώσιμων λύσεων για το μέλλον.

Στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου, οι Υπουργοί επισκέφθηκαν το γεωργικό ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα και τις τοπικές οινοποιητικές βιομηχανίες, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές με τις οποίες προωθείται η μείωση των εισροών στη γεωργία όπως το νερό, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, βελτιώνοντας την οικονομική βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

(ΜΓ)