Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-09-2023 18:45

Χαιρετισμός ΥΓΑΑΠ κ. Πέτρου Ξενοφώντος στη συνέντευξη Τύπου για πιλοτική εφαρμογή προγράμματος διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων στον Δήμο Αραδίππου και στις Κοινότητες Κελλιών και Τρούλλων

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στη συνέντευξη Τύπου για ενημέρωση σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων ή οργανικών αποβλήτων, καθώς και την έναρξη της υλοποίησης του Συστήματος Πληρώνω Όσο Πετώ στον Δήμο Αραδίππου και στις Κοινότητες Κελλιών και Τρούλλων.

Η δράση αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου Έργου για τη διαχείριση αποβλήτων LIFE IP CYzero WASTE. Το Έργο «Έξυπνη Παρακολούθηση και Αποτελεσματική Μείωση Αποβλήτων στην Κύπρο» με μια σειρά από δράσεις με 19 εταίρους, μέχρι το 2029 θα συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί στο Σχέδιο Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028 και στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Αποβλήτων 2023-2029.

Σήμερα στην Κύπρο τα οργανικά απόβλητα, τα απόβλητα τροφίμων και τα απόβλητα κήπων και πάρκων, αντιπροσωπεύουν το 42% περίπου των μεικτών δημοτικών αποβλήτων. Λόγω του ότι στην Κύπρο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων από τα νοικοκυριά, τα οργανικά απόβλητα  συλλέγονται μαζί με άλλα απόβλητα ως μεικτά.

Ανάμεσα στα μέτρα διαχείρισης οργανικών αποβλήτων σύμφωνα με το Σχέδιο που προανάφερα, είναι η εφαρμογή χωριστής συλλογής των οργανικών αποβλήτων, η εγκατάσταση κοινοτικών και οικιακών κομποστοποιητών, η συλλογή πράσινων αποβλήτων στα πράσινα σημεία και μεταφορά τους σε αδειοδοτημένες μονάδες για επεξεργασία, η αξιοποίηση της υφιστάμενης υποδομής της ΟΕΔΑ Κόσιης ή/και δημιουργία πρόσθετης υποδομής στην ΟΕΔΑ για την επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων που συλλέγονται χωριστά, καθώς και ο καθορισμός προτύπων για την κομπόστα και τα βιοαπόβλητα που εισέρχονται σε διαδικασίες οργανικής ανακύκλωσης.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω μέτρα, το Τμήμα Περιβάλλοντος ως Συντονιστής του Έργου αυτού, σε συνεργασία με 18 στρατηγικούς εταίρους, στοχεύει στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων. Οι δράσεις αυτές θα υποστηρίξουν, θα ενισχύσουν και θα μεγιστοποιήσουν την εφαρμογή της ιεράρχησης διαχείρισης των αποβλήτων και τη χωριστή συλλογή των ρευμάτων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των οργανικών αποβλήτων, με έμφαση στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και τη χωριστή διαλογή τους, καθώς και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκτροπή των αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής στην Κύπρο.

Η εκτροπή του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των αστικών στερεών αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής κατατάσσεται ως υψηλή προτεραιότητα τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθώς συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αποδοτικότητα των πόρων και την κυκλική οικονομία, ενώ συμβάλλει παράλληλα και στην εκπλήρωση άλλων στόχων, όπως η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Τονίζεται ότι, σήμερα οι ποσότητες δημοτικών αποβλήτων που απορρίπτονται στους χώρους υγειονομικής ταφής φθάνει το 70% περίπου, ενώ ο στόχος της Κύπρου είναι η μείωσή τους στο 10% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας μέχρι το 2035.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων στον Δήμο Αραδίππου και στις Κοινότητες Κελλιών και Τρούλλων, οι οποίες σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ενσωματωθούν στον Δήμο Αραδίππου, αποτελεί μία σημαντική δράση του Έργου LIFE IP CYzero WASTE. Η δράση αυτή θα προετοιμάσει κατάλληλα τον νεοσύστατο Δήμο Αραδίππου ώστε να έχει την πλήρη αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών του αποβλήτων, σύμφωνα με τους Κανονισμούς για τη Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι προνοούν την υποχρεωτική εφαρμογή συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων καθώς και συστημάτων Πληρώνω Όσο Πετώ έως την 31η Ιουνίου 2024.

Ο Δήμος Αραδίππου και οι Κοινότητες Κελλιών και Τρούλλων θα εφαρμόσουν πρώτοι, πιλοτικά το πρόγραμμα χωριστής διαλογής βιοαποβλήτων στην Κύπρο. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η εκτροπή 2,700 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων ετησίως από τους χώρους υγειονομικής ταφής στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων της Κόσιης, για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (λιπάσματος) υψηλής προστιθέμενης αξίας, έτοιμο για χρήση από τους γεωργούς ή σε χώρους πρασίνου.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αλλά και εγώ ο ίδιος προσωπικά θα είμαστε δίπλα σας, θα παρακολουθούμε στενά και συστηματικά την εξέλιξη του πιλοτικού αυτού προγράμματος και σας διαβεβαιώ ότι, θα έχετε την απαιτούμενη στήριξη, προκειμένου ο στόχος της χωριστής συλλογής των οργανικών αποβλήτων να επιτευχθεί με 155,000 τόνους έως το 2025 και 160,000 τόνους έως το 2030

Αισιοδοξώ ότι η συνεργασία και ο ζήλος που επιδεικνύετε θα αποτελέσουν στοιχειώδη συστατικά στην εξέλιξη του Έργου, όπως και του χειρισμού των στόχων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου 2023 να επιτύχουμε τη χωριστή συλλογή ή ανακύκλωση στην πηγή των οργανικών αποβλήτων.

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, θα ήθελα να σας συγχαρώ αλλά και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο απαιτητικό έργο που έχετε αναλάβει!   

(ΜΓ)