Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-09-2023 17:15

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Παρέμβαση βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη στις εργασίες της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Παρίσι

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Στη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας για την άνοδο ακροδεξιών κινημάτων στην Ευρώπη, ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης, στηλίτευσε την ανησυχητική αύξηση της ρατσιστικής και φασιστικής ακροδεξιάς στην Ευρώπη, υποδεικνύοντας τους σοβαρούς κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειές του  φαινομένου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε δύο ζητήματα που αποτελούν προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου.

Πρώτο την καταπολέμησή των αιτιών που υποβοηθούν ή επιτρέπουν τη διείσδυσή της ρατσιστικής-ακροδεξιάς ρητορικής, δηλαδή τις μεγάλες και αυξανόμενες ανισότητες τόσο στο εσωτερικό των κρατών μελών όσο και ανάμεσά τους. Αφενός, εξήγησε, η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και την κοινωνική απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Αφετέρου, τα συνεχιζόμενα μεταναστευτικά-προσφυγικά ρεύματα που εισέρχονται στην Ευρώπη, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, είναι επίσης απόρροια αυτών των ανισοτήτων και της καταλήστευσης των πόρων των χωρών του Νότου, αλλά και των επεμβάσεων και παρεμβάσεων σε βάρος τρίτων κρατών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Δεύτερο, απαιτείται η αποφασιστική αντιμετώπιση της ακροδεξιάς, με συνέπεια και συνέχεια, πρωτίστως με πολιτικά μέσα,  μέσα από την πολιτική και κοινωνική απομόνωση των φασιστικών-ρατσιστικών κινημάτων και την αποκάλυψη του απάνθρωπου-αποκρουστικού χαρακτήρα της ιδεολογίας και ρητορικής τους. Η συνεργασία μαζί της και γενικότερα η κανονικοποίηση της ακροδεξιάς, ως μιας άλλης φωνής στην δημοκρατία και όχι ως μια φωνή κατά της δημοκρατίας, αποδείχτηκε στην πράξη ότι συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της.

Συνεπώς υποστήριξε, θα πρέπει οι προσπάθειες κατά προτεραιότητα να στραφούν προς την επίτευξη του στόχου της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αφετέρου, πρέπει όχι μόνο να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ακροδεξιάς, αλλά και να τερματιστεί κάθε ενέργεια κανονικοποίησης της ή ακόμη χειρότερα υιοθέτησης της ρατσιστικής ρητορικής της από παραδοσιακά κόμματα. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντική η έκκληση του Εισηγητή της έκθεσης για υπογραφή και εφαρμογή από όλα τα πολιτικά κόμματα του Χάρτη των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων για μια μη ρατσιστική, συμπεριληπτική κοινωνία.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)