Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-09-2023 17:35

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην εκδήλωση «Έκθεση τοπικών προϊόντων με κύριο προϊόν το χαλλούμι», στο Πραστειό Αυδήμου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που επισκέπτομαι σήμερα την όμορφη κοινότητα του Πραστειού Αυδήμου και την έκθεση τοπικών προϊόντων με κύριο προϊόν το χαλλούμι, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, λόγω άλλης ανειλημμένης υποχρέωσης, δεν κατέστη δυνατό να βρίσκεται εδώ μαζί μας.

Η έκθεση αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου Πραστειού Αυδήμου που στοχεύει στην ενημέρωση των νεότερων γενιών για τα τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα και κυρίως το χαλλούμι. Η ταυτότητα ενός τόπου αναμφίβολα χαρακτηρίζεται από τα ήθη, τα έθιμα, αλλά και τη γαστρονομική του κουλτούρα. Τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, και ιδιαίτερα το χαλλούμι, είναι ζωντανά κειμήλια της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της κουζίνας του νησιού μας. Η παραγωγή του χαλλουμιού ειδικότερα, απλή και συνάμα μοναδική. Η ποιότητα του αδιαμφισβήτητη. Η ονομασία του γνωστή ανά τον κόσμο και άρρηκτα συνδεδεμένη με την Κύπρο. Δεν θα ήταν, λοιπόν, υπερβολή να πούμε ότι το χαλλούμι αποτελεί το «διαμάντι» των παραδοσιακών αγροτικών κυπριακών προϊόντων και τον πρωτεργάτη στη διάνοιξη δρόμων προς τις διεθνείς αγορές και για άλλα κυπριακά γεωργικά προϊόντα.

Η κοινότητα Πραστειού Αυδήμου ως σημαντική γεωργοκτηνοτροφική περιφέρεια συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση των παραδοσιακών προϊόντων της Κύπρου. Άλλωστε η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της έκθεσης αποτελεί τρανή απόδειξη της προσπάθειας της περιοχής να διαφυλάξει και να μεταλαμπαδεύσει την παράδοση που κληρονόμησε.

Τον Οκτώβρη του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την ιδιοτυπία και τη μοναδικότητα του προϊόντος μας, καταχώρισε την ονομασία Χαλλούμι στο μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η καταχώριση αυτή αποτελεί τεράστιο επίτευγμα και μεγάλη επιτυχία για την Κυπριακή Δημοκρατία, την αγροτική οικονομία αλλά και γενικότερα την οικονομία του τόπου μας. Η καταχώριση, πέραν της ευρωπαϊκής αναγνώρισης της προστιθέμενης αξίας του Χαλλουμιού, συμβάλλει πρωτίστως στη διασφάλιση της ποιότητάς του και στην προστασία του από μιμητικά προϊόντα, τα οποία μέχρι πρότινος σφετερίζονταν την ονομασία και τη φήμη του. Προϊόντα τα οποία δεν έχουν παραχθεί στην Κύπρο δεν μπορούν να κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά φέροντας την ονομασία Χαλλούμι.

Η ζήτηση του Χαλλουμιού από τις αγορές του εξωτερικού αυξάνεται σταθερά, με τις εξαγωγές να ανέρχονται, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023, στα 111,8 εκατομμύρια ευρώ. Η μεγάλη σημασία του γεγονότος αυτού καθίσταται σαφέστερη αν αναλογιστεί κανείς ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 20,49% των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων. Παρόλα αυτά, η επιτυχία αυτή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας εφησυχάζει. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και να υποβαθμίζουμε τη σημασία της διατήρησης και διαφύλαξης της υψηλής ποιότητας του προϊόντος μας, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τα υψηλά επίπεδα ζήτησής του από τις αγορές. Η ποιότητα του Χαλλουμιού, όπως αναφέρεται και στις προδιαγραφές καταχώρισης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.

Ωστόσο, αδιαμφισβήτητα, η διαφύλαξη της ποιότητας και της αξίας του προϊόντος αυτού απαιτεί συλλογική προσπάθεια τόσο από τους παραγωγούς του Χαλλουμιού, όσο και από τους παραγωγούς του γάλακτος. Στην προσπάθεια αυτή αρωγός θα είναι πάντοτε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά, αλλά και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την παροχή στήριξης και επιπλέον κινήτρων στους αιγοπροβατοτρόφους μας.

Σχεδιάσαμε Παρεμβάσεις που δίνουν κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος και τη βελτίωση των κτηνοτροφικών μονάδων. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στις Παρεμβάσεις για «Επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», για «Επενδύσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευημερία των ζώων», και για «Επενδύσεις για επεξεργασία και διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων». Επιπλέον κίνητρα παρέχονται μέσω της Παρέμβασης για την «Εγκατάσταση νέων γεωργών» και στον τομέα της κτηνοτροφίας, ενώ η Παρέμβαση με τίτλο «Ευημερία των ζώων» αφορά και τους αιγοπροβατοτρόφους μας, καθώς πριμοδοτείται η ανάληψη δεσμεύσεων που προάγουν την καλή διαβίωση των αιγοπροβάτων.

Η Παρέμβαση για παροχή «Συνδεδεμένης Ενίσχυσης για τα αιγοπρόβατα», σχεδιάστηκε ώστε να παρέχει στους αιγοπροβατοτρόφους μία πρόσθετη εισοδηματική στήριξη. Η Παρέμβαση σχετίζεται με τον αριθμό των ζώων και με την ποσότητα παραγόμενου γάλακτος που παραδίδεται σε τυροκομεία και ομάδες παραγωγών, και λαμβάνει υπόψη τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, ειδικότερα στις τιμές ζωοτροφών και άλλων εισροών στον τομέα.

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αλλά και εγώ ο ίδιος προσωπικά, είμαστε στο πλευρό των Κύπριων γεωργοκτηνοτρόφων. Μόνο με συνεργασία θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας και να αναβαθμίσουμε τον κυπριακό αγροδιατροφικό τομέα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών τοπικών προϊόντων και να αναζωογονήσουμε την κυπριακή ύπαιθρο.

Για ακόμη μια φορά συγχαίρω τους διοργανωτές για αυτή την όμορφη έκθεση.

Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση. Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ)