Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-09-2023 14:39

Ολοκλήρωση των εργασιών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Δουβλίνο

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι, στο Δουβλίνο, οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία συμμετείχε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Αννίτα Δημητρίου.

Κατά τη σημερινή, δεύτερη μέρα των εργασιών της Διάσκεψης, η Πρόεδρος της Βουλής συμμετείχε με παρέμβασή της σε συζήτηση, με θέμα την ισότητα και την πολυπολιτισμικότητα στη δημόσια εκπροσώπηση και τη συμμετοχή των νέων, των γυναικών και των εθνοτικών και κοινωνικών ομάδων ως κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι προκειμένου να προωθηθεί η συμπεριληπτική εκπροσώπηση στα εθνικά κοινοβούλια, θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που να ενθαρρύνει αντί να αποθαρρύνει τις γυναίκες, τους νέους και άλλες υποεκπροσωπούμενες ομάδας από το να συμμετάσχουν στα κοινά. Υπογράμμισε συναφώς, ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί το ιδιαίτερα τοξικό και ανεξέλεγκτο περιβάλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου στοχεύονται καθημερινά εκλελεγμένοι εκπρόσωποι, να καταπολεμηθεί η διάδοση ψευδών ειδήσεων και ο λαϊκισμός και να δημιουργηθούν οι συνθήκες  για την καλύτερη προώθηση, ενθάρρυνση και στήριξη των νέων και άλλων υποκεπροσωπούμενων ομάδων στον δημόσιο βίο καθώς επίσης να αναδεικνύονται τα θετικά πρότυπα.

Τα εθνικά κοινοβούλια, τόνισε, έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, υιοθετώντας αφενός το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση, μεταξύ άλλων,  της σεξουαλικής παρενόχλησης, της ενδοοικογενειακής βίας, της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης και αφετέρου, εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας, όπως τον Κώδικα Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας, ο οποίος διέπει τους κανόνες συμπεριφοράς των Μελών του Σώματος, τόσο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους όσο και κατά την εν γένει παρουσία τους στην κοινωνία.  

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες και δράσεις, που έχει αναλάβει η Βουλή των Αντιπροσώπων για ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας και της προβολής του έργου του Σώματος στην κοινωνία των πολιτών. Σημείωσε επίσης, τη σημασία  συνεργασίας με  Ανεξάρτητες Αρχές και την λήψη διορθωτικών μέτρων  εκεί και όπου κρίνεται σκόπιμο για να διασφαλίζεται η ανανέωση του πολιτικού σώματος αλλά και η ισότητα των φύλων.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξήρε επίσης το έργο της ΚΣΣΕ σε ό,τι αφορά την προώθηση της ισότητας και την καταπολέμηση των διακρίσεων για μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία, τονίζοντας ότι η Βουλή θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στον αναθεωρημένο Χάρτη των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων για μια μη ρατσιστική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι προωθείται για έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικό ψήφισμα, το οποίο θα είναι δεσμευτικό για όλα τα συμβαλλόμενα πολιτικά κόμματα.

Θα πρέπει, είπε καταληκτικά η Πρόεδρος της Βουλής, να οικοδομήσουμε πιο ανθεκτικές και δημοκρατικές κοινωνίες που να ανοίγουν τις πόρτες και να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε όσους τολμούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)