Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-10-2023 11:10

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην 6η Σύνοδο της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στην 6η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων, η οποία συνδιοργανώνεται από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και τον Οργανισμό Cyprus Youth Diplomacy. Ευχαριστώ τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τους συγχαίρω για τον ζήλο και την αφοσίωση που επιδεικνύουν, χαρακτηριστικά με τα οποία κατάφεραν να καθιερώσουν τη Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων ως έναν επιτυχημένο θεσμό.

Η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εκφράσουν τις απόψεις τους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που τους αφορούν και απολαμβάνει της πλήρους και αμέριστης στήριξης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Τόσο από πλευράς διαδικασίας όσο και από πλευράς αποτελέσματος, ο θεσμός αυτός συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της δημοκρατικής κουλτούρας ανάμεσα στους νέους. Η ενεργός συμμετοχή των νέων σε δραστηριότητες προσομοίωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τους βοηθά να κατανοήσουν τον ρόλο της Βουλής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να αναπτύξουν δημοκρατικές δεξιότητες και ευαισθησίες. Παράλληλα, με την προώθηση των αποτελεσμάτων των εργασιών της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων στα αρμόδια Υπουργεία και στις Υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δίνεται η δυνατότητα στους νέους και τις νέες μας να επηρεάσουν, με την παρέμβασή τους, τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι απόψεις των νέων βουλευτών μας είναι πολύτιμες, καθότι μας βοηθούν να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές, αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες και τις προσδοκίες της νέας γενιάς, αυτών των νέων που είναι ήδη ενεργοί πολίτες της κοινωνίας μας.

Αγαπητές και αγαπητοί νέες και νέοι,

Σε εσάς, τη νέα γενιά, αξίζει σίγουρα ένας καλύτερος κόσμος, ένας κόσμος πιο πράσινος, πιο συμμετοχικός, πιο δίκαιος, πιο αξιοκρατικός. Ένας κόσμος που να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους και να βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Ως Πολιτεία, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε μεθοδικά και συλλογικά για να υλοποιήσουμε πολιτικές που θα βελτιώσουν τον τόπο μας και θα συμβάλουν στην ευημερία όλων. Ως Υπουργείο αρμόδιο για θέματα παιδείας και νεολαίας, όραμά μας είναι να ενδυναμώσουμε τους νέους και τις νέες μας, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου μας.

Βρισκόμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια υλοποίησης μεταρρυθμίσεων με σκοπό να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε προς τα παιδιά, τους νέους και τις νέες αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Oι μεταρρυθμίσεις μας στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών μας, την αναβάθμιση των δομών και τη βελτίωση των υποδομών. Διαμορφώνουμε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, συμπεριληπτικό σχολείο, το οποίο θα μπορεί να παρέχει ποιοτική εκπαίδευση σε όλους και όλες, χωρίς αποκλεισμούς. Ενσωματώνουμε στην εκπαίδευση νέες σύγχρονες τεχνολογίες και ενδυναμώνουμε τις ψηφιακές και τις πράσινες δεξιότητες των μαθητών. Αναβαθμίζουμε τις εγκαταστάσεις με σύγχρονο εξοπλισμό. Ενισχύουμε την ποιότητα και την ελκυστικότητα της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους και σχεδιάζουμε επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών. Προσφέρουμε ευκαιρίες επιμόρφωσης του προσωπικού. Ενισχύουμε και διεθνοποιούμε την Ανώτερη  Εκπαίδευση της Κύπρου, καθιστώντας την Κύπρο κόμβο γνώσης και καινοτομίας. 

Παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Εκπαίδευσης, υποστηρίζουμε ενεργά τον τομέα της Νεολαίας. Ο Οργανισμός Νεολαίας έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο για την ετοιμασία της 2ης Εθνικής Στρατηγικής για τη νεολαία, η οποία θα περιλαμβάνει οριζόντια όλα τα θέματα που αφορούν τους νέους και τις νέες μας. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτή θα γίνουν ορατά στο προσεχές μέλλον.

Η διαβούλευση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών μας. Υποστηρίζουμε κάθε δραστηριότητα που δίνει φωνή στους νέους και η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων είναι από τις σημαντικότερες δραστηριότητες αυτής της μορφής. Γνωρίζω ότι στη φετινή Βουλή των Νέων έχει λειτουργήσει Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, η οποία συζήτησε το θέμα «Αναδόµηση αναλυτικών προγραµµάτων για προαγωγή αυτόνοµης και βιωµατικής µάθησης, για καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων, όπως κριτική και δημιουργική σκέψη και απαλλαγή από την αποστήθιση». Παράλληλα, έγιναν συζητήσεις σε άλλες Επιτροπές, που κάλυψαν θεματικές όπως η ψυχική υγεία και η νεολαία. Αναμένω με εξαιρετικό ενδιαφέρον να ενημερωθώ για τα πορίσματα των συζητήσεων αυτών, αφού οι θεματικές τους αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου μας και η συνεισφορά αυτή μας ενδιαφέρει άμεσα.

Εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων και σας συγχαίρω θερμά ακόμα μια φορά, για τη δέσμευση, τον ενθουσιασμό και την έμπνευσή σας!

ΙΠ