Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-10-2023 14:53

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Έκτη Σύνοδο της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων

Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2023, 9.00 π.μ.

Αίθουσα ολομέλειας Βουλής των Αντιπροσώπων

 

Αγαπητή κυρία Υπουργέ Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας,

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες,

Αγαπητοί Πρόεδροι του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και του Cyprus Youth DiplomaCY,

Αγαπητέ Πρόεδρε και Μέλη της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων,

Κυρίες και κύριοι,

Με αφετηρία αυτό που έχει ειπωθεί, ότι «οι νέοι δεν έχουν πάντα δίκιο, αλλά η κοινωνία που τους αγνοεί έχει πάντα άδικο», η Βουλή των Αντιπροσώπων δίνει βήμα και ενδυναμώνει τη φωνή των νέων μας. Δεν αρκεί να μένουμε στα συνθήματα. Χρειάζεται οι νέοι μας να εκφράζονται και εμείς υποχρεούμαστε να τους δίνουμε βήμα. Να λαμβάνουμε υπόψη τι τους απασχολεί και μαζί να βγαίνουμε μπροστά για όλα όσα πρέπει να αλλάξουν. 

 Χαιρετίζω λοιπόν με μεγάλη χαρά την Έκτη Σύνοδο της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, η οποία ολοκληρώνει σήμερα τον τριήμερο κύκλο εργασιών της και θέλω να συγχαρώ θερμά τους συνδιοργανωτές, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και το Cyprus Youth DiplomaCY, για την πετυχημένη οργάνωση και της φετινής συνόδου, στο πλαίσιο αυτού του θεσμού.  Συγχαίρω τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά για την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή.

Με μεγάλη ικανοποίηση επισημαίνουμε το αξιόλογο και πολυδιάστατο έργο του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, εκπροσωπώντας τις οργανώσεις νεολαίας της χώρας μας σε τοπικό, ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο.  Η ενεργός συμμετοχή του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου ως πλήρους μέλους του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στη δημιουργία πολιτικής για τη νεολαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ο ρόλος του στον καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής Νεολαίας, είναι εξόχως σημαντικά βήματα για την Κύπρο, αφού προωθούν την ενεργό συμμετοχή των νέων σε διεθνή φόρα για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους ίδιους και την κοινωνία ευρύτερα.

Αγαπητές και αγαπητοί μου,

Προεδρεύω της σημερινής συνόδου με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και περηφάνια, καθώς έχω την ευκαιρία να γνωρίσω 56 νέες και νέους, που κυνηγούν τα όνειρά τους με αποφασιστικότητα και ενεργητικότητα. Βλέπω απέναντί μου νέους και νέες που με ζωντάνια, πάθος και δυναμισμό αγωνίζονται για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην όλη προσπάθεια που καταβάλλεται για δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας για τον τόπο μας. Και χρειαζόμαστε τους νέους μας, χρειαζόμαστε να συμμετέχουν, να διεκδικούν και χρειάζεται να τους στηρίξουμε πραγματικά. Όχι μόνο να μένουμε σε συνθήματα. Όχι όταν αναλάβουν η έγνοια μας είναι να τους υποσκάπτουμε αλλά να είμαστε δίπλα τους όπως πρέπει και δεν είναι απλά κάτι που πρέπει να κάνουμε, είναι υποχρέωση μας γιατί μόνο έτσι εκπροσωπείται η δημοκρατία στο σύνολο της. Διαφορετικά θα έχουμε μια δημοκρατία λειψή στην οποία δεν θα συμμετέχει το πιο σημαντικό και ενεργητικό της κομμάτι.

Κατά τη διάρκεια όλων των συνόδων της Βουλής των Νέων έχουμε παρακολουθήσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις να αναπτύσσονται γύρω από τις σύνθετες προκλήσεις που υψώνονται απειλητικά για την ανθρωπότητα. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, αρκεί να δούμε τι συμβαίνει γύρω μας, τα προχθεσινά γεγονότα στο Ισραήλ, ένας εξελισσόμενος πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης και φυσικά αναφέρομαι στον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο Νακόρνο Καραμπαχ και στο τι εξακολουθεί να συμβαίνει μετά από 49 χρόνια στην Κύπρο μας.

Είναι γι’ αυτό που θεωρούμε χρέος μας να καταστήσουμε ισότιμο εταίρο στη διαμόρφωση πολιτικών τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στο μέλλον, να δώσουμε ελπίδα που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη. Είναι γι’ αυτό που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στον κατεξοχήν δημοκρατικό χώρο, όπου, ως νέοι και νέες, όντας το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσετε ελεύθερα και ανεμπόδιστα τις απόψεις σας. 

Έχω διαπιστώσει για άλλη μια φορά πως η επιλογή των θεμάτων σας, ως αντικειμένου συζήτησης κατά τις εργασίες που προηγήθηκαν της σημερινής συνόδου, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ενασχόλησής σας με φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, που επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά την Κύπρο, την Ευρώπη και τον κόσμο, κρούοντας σε αρκετές περιπτώσεις τον κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη μας. Είναι τα θέματα παγκόσμιας ατζέντας, όπως η διπλωματία διαχείρισης της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας του μέλλοντος, η αναδόμηση των αναλυτικών προγραμμάτων για προαγωγή αυτόνομης και βιωματικής μάθησης και καλλιέργεια κριτικής και δημιουργικής σκέψης, όπως και το θέμα της βιώσιμης κινητικότητας. Όλα αυτά αντανακλούν εύλογες ανησυχίες κάθε πολίτη, κάθε πολιτικού όντος σε μια περίοδο που τίποτα δεν είναι δεδομένο και τα πάντα μοιάζουν ρευστά και σύνθετα.

Αναμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία να μελετήσουμε τα πορίσματα της συνόδου σας και σας διαβεβαιώ ότι θα ληφθούν υπόψη.

 Φίλες και φίλοι,

Στο σημείο αυτό επιτρέψετέ μου να πω για κάποια προγράμματα τα οποία έχουν εκπονηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στα οποία μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στην «Πρακτική Άσκηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων»,  το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη αμφίδρομης σχέσης με τους νέους μέσω της εξοικείωσής τους με τις εργασίες του νομοθετικού σώματος, της διεύρυνσης των γνώσεών τους γύρω από το κοινοβουλευτικό γίγνεσθαι και τις αξίες της δημοκρατίας, ώστε αφενός να καταστούν ενεργοί πολίτες και αφετέρου να ενισχυθούν οι δεξιότητές τους για τη μελλοντική απασχολησιμότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάζουν απόψεις με τα μέλη του κοινοβουλίου για θέματα που άπτονται του κοινοβουλευτικού έργου, είτε αυτό αφορά τη νομοθετική εργασία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο είτε αφορά την κοινοβουλευτική διπλωματία.

Ακόμα μία δράση στο ίδιο πνεύμα της δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας μεταξύ κοινοβουλίου και νέων, ειδικότερα νεαρών κοριτσιών, είναι το πρόγραμμα «Στα βήματα μιας βουλεύτριας», κατά το οποίο φοιτήτριες ανώτατων σχολών παρακολουθούν τις γυναίκες βουλεύτριες στη ροή εργασίας τους στις 8 Μαρτίου, τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στόχος η κατάρριψη στερεοτύπων και η κατάδειξη της σημαντικότητας της συμμετοχής των νέων γυναικών στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Φίλες και φίλοι,

Κατά το τρέχον έτος συστάθηκε επίσης το προαναγγελθέν Ίδρυμα Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, την επιστημονική έρευνα, μελέτη και προβολή της κοινοβουλευτικής ιστορίας, την κατανόηση της συνταγματικής παράδοσης, την προώθηση των αρχών του κοινοβουλευτισμού και της ιστορικής συνέχειας αυτού. Στο πλαίσιο αυτό το ίδρυμα θα αναπτύξει συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς, εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα και ξένα κοινοβούλια.

Αγαπητές και αγαπητοί μου,

Όσον αφορά το νομοθετικό έργο της Βουλής, κατά την προηγούμενη Δεύτερη Σύνοδο της Δωδέκατης Βουλευτικής Περιόδου ψηφίστηκαν σημαντικά νομοθετήματα, με στόχο την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Μεταξύ άλλων η Βουλή προέβη στον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που διέπει το οικογενειακό δίκαιο και θέσπισε κανονισμούς που ρυθμίζουν θέματα που αφορούν τον θεσμό διαμεσολάβησης σε οικογενειακές διαφορές. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για βελτίωση του πλαισίου του κράτους δικαίου και ειδικότερα για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς θεσπίστηκαν νομοθεσίες που αφορούν τη ρύθμιση της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και το lobbying. Σημαντική κρίνεται επίσης η ψήφιση νομοθεσίας για εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για την αγορά και ανέγερση κατοικίας. Στον τομέα της εκπαίδευσης αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή που επήλθε με τη θέσπιση κανονισμών στο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών στη μέση εκπαίδευση, που θα βασίζεται σε εκπαιδευτικά κριτήρια. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ένα σώμα που δεν σταματά ποτέ τις εργασίες της και να ξέρετε ότι και αναλόγως της επικαιρότητας και των αιτημάτων που έρχονται από σας προς εμάς στις αρμόδιες επιτροπές παρεμβαίνουμε εκεί και όπου χρειάζεται για να βρούμε λύσεις.

Αγαπητές νέες βουλεύτριες και αγαπητοί νέοι βουλευτές,

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η πατρίδα μας έχει ανάγκη από πολίτες με δημοκρατική συνείδηση, ήθος, νομιμοφροσύνη, χωρίς φανατισμούς και μισαλλοδοξία, χωρίς τοξικότητα. Πολίτες που θα ασκούν κριτική και θα έχουν άποψη σε ότι τεκταίνεται ώστε να συμβάλουν στη διαμόρφωση των απαραιτήτων θεσμικών αλλαγών και ενεργειών, στο πλαίσιο του οποίου θα έχουν όλοι  και όλες ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και παράλληλα θα συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, διεκδικώντας αυτό που δικαιούνται και τους αξίζει. Ασκήστε λοιπόν το δικαίωμα σας για συμμετοχή στα δρώμενα που σας αφορούν και να είστε σίγουροι και σίγουρες ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται, ενδυναμώστε τη φωνή σας και γίνεται εσείς η αλλαγή που θέλετε να δείτε στον κόσμο.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ σήμερα και να σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δίνετε να σας ακούσουμε, να μας γεμίζετε θετικότητα και ενέργεια και ελπίδα για το μέλλον. Σας συγχαίρω και πάλι για την επιλογή σας ως βουλευτριών και βουλευτών της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, καθώς και για την εργατικότητα και σοβαρότητα που επιδείξατε κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών εργασιών των κοινοβουλευτικών επιτροπών.  Σας εύχομαι καλή και παραγωγική θητεία και είμαι σίγουρη για την επιτυχία σας!

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)