Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2023 11:35

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Ιστορίες Γυναικών – The STEAM Edition»

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου με τίτλο «Ιστορίες Γυναικών – The STEAM Edition», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας προώθησης των γυναικών σε επαγγέλματα STEAM.

Ο επιστημονικός γραμματισμός, η επάρκεια δηλαδή σε γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες που εκπορεύονται από τις Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά, αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για την προσωπική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την παραγωγική απασχόληση των πολιτών μιας χώρας. Την ίδια στιγμή, η δυνατότητα αξιοποίησης των εν λόγω κομβικών γνώσεων και δεξιοτήτων προς την επιτυχή αντιμετώπιση των ποικίλων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων της σύγχρονης εποχής αναδεικνύει τον επιστημονικό γραμματισμό ως απαραίτητο προσόν για τον ενεργό πολίτη του 21ου αιώνα. Για το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, η προαγωγή του επιστημονικού γραμματισμού μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Ήδη, σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου, γίνονται πολλές δράσεις, οι οποίες ποτέ δεν είναι αρκετές.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, λοιπόν, οφείλουμε, ως Πολιτεία, να προετοιμάσουμε επιστημονικά εγγράμματους πολίτες, που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της κοινωνίας και να συνεισφέρουν στην πρόοδό της. Παράλληλα, οφείλουμε να μειώσουμε το χάσμα της εκπροσώπησης των γυναικών στα επαγγέλματα STEAM, υπερβαίνοντας τα εμπόδια που συνήθως τις αποθαρρύνουν να ενδιαφερθούν και να επιλέξουν επαγγελματική πορεία και καριέρα στους εν λόγω κλάδους, οι οποίοι παρουσιάζουν ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό.

Αντιλαμβάνεσθε όλοι πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης στην εξάλειψη στερεοτύπων, στην ενδυνάμωση των κοριτσιών και γενικά στην καλλιέργεια της ανθεκτικότητας και άλλων δεξιοτήτων από νωρίς στη ζωή τους.

Ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εξελίξεις και προκλήσεις σε σχέση με το θέμα αυτό, εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση της διδασκαλίας, που αφορά στα γνωστικά πεδία της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των  Τεχνών και των Μαθηματικών, τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση εκπαίδευση.

Όσον αφορά στη Δημοτική Εκπαίδευση, οι δράσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος STEM υλοποιούνται σε 14 Δημοτικά Σχολεία παγκύπρια, ενώ στη Μέση Εκπαίδευση οι δράσεις εντάσσονται στον θεσμό του ολοήμερου σχολείου Διαθεματικής-Διεπιστημονικής μάθησης, με δύο κατευθύνσεις, αυτήν της διδασκαλίας STEAM και αυτήν της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού. Από φέτος, οι δύο αυτές κατευθύνσεις λειτουργούν σε πέντε γυμνάσια σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Τα μετρήσιμα αποτελέσματα και τα σημαντικά βήματα που έχουν μέχρι στιγμής επιτευχθεί από την εφαρμογή του διδακτικού μοντέλου STEM, διασυνδέοντας μεταξύ τους το σχολείο, την κοινωνική ζωή, την αγορά εργασίας και την επιχειρηματική δράση και καλλιεργώντας σημαντικές δεξιότητες στα παιδιά μας, τους αυριανούς πολίτες, δεν μπορούν παρά να μας χαροποιούν ιδιαίτερα.

Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε πρόσθετες δράσεις: ήδη προωθούνται προγράμματα που εμπλέκουν την εκπαιδευτική και τη μαθητική κοινότητα στην εμβάθυνση εννοιών, δεξιοτήτων και πρακτικών που σχετίζονται με τα πεδία των εν λόγω επιστημών. Την ίδια στιγμή, όπως ακριβώς αναφέρεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, πέραν της εφαρμογής του θεσμού ήδη από τη φετινή χρονιά σε περισσότερες σχολικές μονάδες, απώτερος σκοπός μας είναι η επέκτασή του σε όλες τις πόλεις, ως επίσης και η ενσωμάτωση της προσέγγισης STEAM στο γενικό αναλυτικό πρόγραμμα.

Φίλες και φίλοι,

Παρά το γεγονός ότι παρατηρούμε καθημερινά ολοένα και περισσότερες γυναίκες να καταξιώνονται και να διαδραματίζουν ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο στην επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα, εντούτοις, σύμφωνα με την UNESCO, σήμερα, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Είναι χρέος μας να τους παρέχουμε τη δυνατότητα αλλά και τα απαραίτητα εχέγγυα να εξελίξουν τις ικανότητές τους, μέσα από ευκαιρίες ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής τους στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά.

Η συνεργασία που έχουμε αρχίσει ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας Φύλων, με τη σημαντική συμβολή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε τη ζωή και το έργο γυναικών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην Κύπρο αλλά και διεθνώς, σε επαγγέλματα που παραδοσιακά ήταν ανδροκρατούμενα.

Κυρίως, όμως, αποτελεί την ευκαιρία να εμπνευστούμε από το δικό τους παράδειγμα, να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των φύλων στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και στα επαγγέλματα STEAM, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τη δική τους δυναμική, προς το συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας.

Πολλές ευχαριστίες στην ίδια την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου και στο Γραφείο της για την όλη πρωτοβουλία  αλλά και για την οριζόντια δράση τους στο θέμα αυτό.

ΙΠ