Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-10-2023 20:19

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην τελετή αποφοίτησης του Ινστιτούτου Επαγγελματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε εδώ, στην τελετή αποφοίτησης του Ινστιτούτου Επαγγελματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus ως ένδειξη στήριξης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προς ένα αξιόλογο εκπαιδευτικό ίδρυμα που γεφυρώνει την εκπαίδευση με τη βιομηχανία, συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή γνώση με την τεχνική επαγγελματική κατάρτιση.

Η προσφορά του Διπλώματος της Γεωργοκτηνοτροφίας από το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών, μέσω της γεωργικής σχολής, έχει δημιουργηθεί κατόπιν σύστασης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Είναι τιμή μας που το Ινστιτούτο έχει ως προτεραιότητά του να προσφέρει στον γεωργικό τομέα διπλωματούχους που μπορούν να ακολουθήσουν και να αναπτύξουν καλές γεωργικές πρακτικές, να αξιολογήσουν και να εφαρμόσουν νέες τεχνικές, να υποκινήσουν αλλαγές όπου είναι απαραίτητο και να είναι σε θέση να συμβάλουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα της οικονομίας. Επίσης, μέσω της άρτιας εκπαίδευσης που τους παρέχεται από το Ινστιτούτο, μπορούν να γίνουν κατανοητές οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που προκύπτουν στον σύγχρονο τομέα της γεωργίας, με μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα και τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων και τεχνολογιών.

Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω ότι, στο παρόν στάδιο, βρίσκονται σε ισχύ η πρώτη προκήρυξη του Μέτρου  3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας (ΠΟΠ Χαλλούμι)», όπου  ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί στο πλαίσιο της πρώτης προκήρυξης ανέρχεται στα €500.000.

Επίσης, η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, προχώρησαν στην τρίτη προκήρυξη του Καθεστώτος 4.1 «Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων»  και στη δεύτερη προκήρυξη του Καθεστώτος 6.1   «Ενίσχυση Πρώτης Εγκατάστασης Νέων Γεωργών», με την παραλαβή των αιτήσεων να έχει ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2022. Για άλλη μια φορά, υπήρξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες μας, με αποτέλεσμα να παραληφθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων. Παραλήφθηκαν 562 αιτήσεις για το Καθεστώς 4.1 και 293 αιτήσεις για το Καθεστώς 6.1.

Η μεγάλη απήχηση που υπήρξε είχε καταδείξει ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του Καθεστώτος 4.1 ύψους €31εκ. και του Καθεστώτος 6.1 ύψους €5εκ. ήταν πολύ μικρός για να καλύψει τη ζήτηση. Ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο οποίο υπάγεται η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αποφάσισε τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων με σκοπό να καλυφθεί πλήρως η αυξημένη ζήτηση που παρουσιάστηκε, συνδράμοντας έμπρακτα στην υλοποίηση των επιχειρησιακών πλάνων των γεωργών μας καθώς και των νέων που μπαίνουν στο επάγγελμα.

Παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό αιτήσεων και την πολυπλοκότητα των ελέγχων που απαιτούνται για την αξιολόγηση των συγκεκριμένων αιτήσεων, κατέστη εφικτό να ξεκινήσει η διαδικασία εγκρίσεων τον Ιούλιο του 2023, αρκετά νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι πολύ ευαίσθητο στις ανάγκες του πρωτογενή τομέα καθώς και στις περιβαλλοντικές και άλλες ανησυχίες της κοινωνίας, ώστε να διασφαλίζει ευκαιρίες και προοπτικές ενασχόλησης και αναβάθμισης του τομέα. Με την παρουσία μου εδώ σας διαβεβαιώ ότι το Υπουργείο μας θα είναι πάντα αρωγός και στη διάθεσή σας για να στηρίξει την προσπάθεια όσων από εσάς αποφασίσουν να ενταχθούν στον πρωτογενή τομέα, να διαβουλευτεί και να ανταποκριθεί στις όποιες δυσκολίες ενδεχομένως να προκύψουν.

Ολοκληρώνοντας, επιτρέψτε μου να απευθυνθώ και στους τιμώμενους της αποψινής βραδιάς.

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Η τελετή αποφοίτησης αποτελεί την κορυφαία στιγμή για κάθε φοιτητή,  την οικογένειά του αλλά και τους οικείους του, καθώς με την απόκτηση του τίτλου σπουδών του ολοκληρώνεται ένας πολύ σημαντικός κύκλος στη ζωή του. Με την αποψινή τελετή επιβραβεύονται οι κόποι όλων σας.

Αυτή η βραδιά θα είναι για πάντα χαραγμένη στη μνήμη σας, γιατί σήμερα, ως διπλωματούχοι απόφοιτοι, θα μπορείτε να αντικρύσετε το μέλλον σας, έχοντας τα απαραίτητα εφόδια. Εσείς ξέρετε καλύτερα από τον καθένα με πόσο κόπο και θυσίες καταφέρατε να φτάσετε εδώ. Η δική μου συμβουλή είναι να επιδιώκετε διαρκώς να πετυχαίνετε τα όνειρά σας και να πιστεύετε ακράδαντα στις δυνατότητές σας. Σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επαγγελματική και προσωπική επιτυχία στα επόμενα βήματά σας.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ)