Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2023 13:12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στο 1ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ελιάς και Παράδοσης

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στο 1ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ελιάς και Παράδοσης, το οποίο έχω θέσει υπό την αιγίδα μου και διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Αναλιόντα.

Ο Αναλιόντας είναι ένα χωριό στην ευρύτερη περιοχή της Ταμασσού, όπου κυριαρχεί το χρώμα της ελιάς από τα πολύ παλιά χρόνια. Σήμερα, λοιπόν, τιμούμε την ελιά, που αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό δέντρο της αγροτικής ζωής του τόπου μας και σχετίζεται με κάθε πτυχή του πολιτισμού και της θρησκείας μας. Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης δεν αποτελεί για εμάς τους Κύπριους μόνο μια βασική πηγή του γεωργικού εισοδήματος, αλλά μια ζωντανή κληρονομιά. Ο καρπός της ελιάς, αλλά και τα προϊόντα της, αποτελούν ένα από τα βασικότερα στοιχεία της κυπριακής καθώς και της μεσογειακής κουζίνας. Η μεσογειακή διατροφή, γνωστή ανά το παγκόσμιο, έχει ως βάση της το ελαιόλαδο, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Για το νησί μας, η ελαιοκομία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της γεωργίας. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις διατηρούνται σε ψηλά επίπεδα, ανταμείβοντας τους ελαιοκαλλιεργητές του τόπου μας που με κόπο και αγάπη φροντίζουν ώστε τα γεωργικά προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι μας να είναι ποιοτικά και νόστιμα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με ελιές ανέρχονται στις 100 χιλιάδες περίπου δεκάρια, καθιστώντας την ελιά την πρώτη σε έκταση δενδρώδη καλλιέργεια της Κύπρου, ενώ η αξία παραγωγής του τομέα ανέρχεται περίπου στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει, σε αριθμούς, ένα μικρό μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του τόπου, εντούτοις ασκεί σημαντική επίδραση στους άλλους τομείς της οικονομίας, πολλαπλασιάζοντας έτσι την αξία του. Συνδράμει στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές και στον περιορισμό της αστυφιλίας και της απερήμωσης. Εξάλλου, η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας προφυλάσσει και διατηρεί το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο.

Όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Η Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, έχει σκοπό να συνεχίσει την πολύπλευρη δράση του και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα. Για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ. Στο Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα και καθεστώτα που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των γεωργών, ενώ, παράλληλα, στοχεύουν στον μετριασμό των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, εναρμονιζόμενοι με τις ενωσιακές πολιτικές, επεκτείναμε τις δράσεις αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα. Παραδείγματα αποτελούν η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών προς όφελος των αγροτών μας.

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά του προβλήματα. Στόχος μας είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήριά μου στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αναλιόντα για τη διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδήλωσης, μέσα από την οποία ο κόσμος μπορεί να έρθει σε επαφή με το δέντρο της ελιάς και να απολαύσει πρωτότυπα εδέσματα με κύριο συστατικό την ελιά. Η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη φιλοαγροτική της πολιτική και να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον αγροτικό μας κόσμο.

Εύχομαι καλή διασκέδαση σε όλους.

Ευχαριστώ.

 

(ΜΓ/ΜΒ)