Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-10-2023 17:15

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη, σήμερα 31 Οκτωβρίου 2023, σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε τα ακόλουθα:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει στις 3:30 αύριο το απόγευμα στις τρεισήμισι συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις κ. Jean-Pierre Lacroix. Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συζητήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό από εκεί που έχουν διακοπεί και τη συναντίληψη που επιτεύχθηκε σχετικά με την περιοχή της Πύλας και την υλοποίηση των προνοιών που περιλαμβάνονται. Ο κ. Lacroix, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, θα επισκεφθεί τη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας όπου θα έχει την ευκαιρία να δει την υπό εξέλιξη πρόοδο των εργασιών σύμφωνα με τις πρόνοιες της Συναντίληψης, αλλά και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και με οργανώσεις.

Η δημιουργία ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα βρίσκεται στο επίκεντρο των διπλωματικών προσπαθειών μας. Πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία έθεσε και στο περιθώριο των εργασιών του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στόχο έχει την αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, η οποία σήμερα είναι αποκλεισμένη από φάρμακα, νερό και τρόφιμα.

Έχει ήδη υπάρξει σειρά επαφών με εμπλεκόμενα κράτη της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανώτατο επίπεδο, καθώς και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και με διεθνείς οργανισμούς. Οι παράμετροι της πρωτοβουλίας στον υπό διαμόρφωση σχεδιασμό της έχουν τύχει θετικής ανταπόκρισης και στόχος είναι να περάσει στο επόμενο στάδιο. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται τόσο στη Λευκωσία όσο και μέσω των συνεχιζόμενων επαφών του Υπουργού Εξωτερικών με χώρες της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε χθες συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του στο Αμάν της Ιορδανίας και ακολούθως μετέβη στη Ραμάλα, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Κατά τις συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών συζητήθηκε η δημιουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου αλλά και η ανάγκη αποφυγής περιφερειακής επιδείνωσης της κρίσης, ενώ ανακοινώθηκε και σημαντική οικονομική συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Παλαιστίνη. Οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών εντός αυτού του πλαισίου θα συνεχιστούν με τη μετάβασή του αύριο στη Γερμανία. Οι διπλωματικές επαφές με τα κράτη της περιοχής, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζονται για να καταστεί εφικτή η δημιουργία αυτού του πολύ σημαντικού ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα λειτουργήσει καταλυτικά ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών που βρίσκονται εντός της Γάζας. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, είναι που θα έχει και το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ για να συζητηθούν οι τρόποι υλοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας. Ο ρόλος της χώρας μας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο ως πυλώνας σταθερότητας και αξιοπιστίας σε μια περιοχή που δοκιμάζεται, αναδεικνύεται και αναγνωρίζεται.

Μέσα από την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας σε αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες και ενισχύουμε ακόμη περισσότερο την παρουσία μας σε περιφερειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να ενισχύσει και τη διπλωματική αποστολή μας στον Λίβανο με την προσθήκη ενός στρατιωτικού ακολούθου. Για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης αλλά και των διπλωματικών μας σχέσεων και τη ζωτική στήριξη του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, αλλά και ως προς τον επαναπατρισμό πολιτών από 33 χώρες, εμπεδώνει τη σταθερή, αξιακή ευθυγράμμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην οδύνη του πολέμου και του ανθρώπινου πόνου, παραμένοντας συνεπείς στις διαχρονικές μας θέσεις και αρχές. Ελπίζουμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, θα μεταβεί στην Αθήνα στις 9 και 10 Νοεμβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας. Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θεσμοθετήθηκε κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θα απασχολήσουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος και θα τεθούν κοινοί στόχοι και χρονοδιαγράμματα με συγκεκριμένα ορόσημα. Περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το πρόγραμμα αλλά και τη σύνθεση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες.

Από σήμερα 31η Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι ξεκινά η δεύτερη φάση προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών μέσω του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Η προκήρυξη αυτή αφορά στα Διοικητικά Συμβούλια των εξής τεσσάρων Οργανισμών: Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων, Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης και Αρχής Αδειών. Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση ενδιαφέροντος είναι αναρτημένη στο gnomodotiko.gov.cy και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους τέσσερις αυτούς οργανισμούς θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Επίσης, σε σχέση με την πρώτη προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που αφορά στα Διοικητικά Συμβούλια της Αρχής Λιμένων Κύπρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που έχουν εκδηλώσει συμπολίτες μας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 169 άτομα για την Αρχή Λιμένων Κύπρου και 109 άτομα για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Ως κυβέρνηση χαιρετίζουμε το αυξημένο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι συμπολίτες μας για συμμετοχή σε αυτούς τους οργανισμούς μέσα από μια ανοικτή διαδικασία που προάγει τη διαφάνεια αλλά και την αξιοκρατία.

Ξεκίνησαν χθες οι παρουσιάσεις των προϋπολογισμών των Υπουργείων για το έτος 2024 προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, μετά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού την προηγούμενη εβδομάδα από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών. Χθες παρουσιάστηκαν οι προϋπολογισμοί του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες αλλά και το σχέδιο δράσης του Υφυπουργείου για το έτος 2024, που προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους 160,5 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει 87 έργα, εκ των οποίων τα 40 εντάσσονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο εκσυγχρονισμός του κράτους μας μέσω της ψηφιακής μετάβασης αποτελεί βασικό στόχο του προγράμματος διακυβέρνησης και βρίσκεται στο επίκεντρο της διακυβέρνησής μας με οριζόντιες δράσεις και παρεμβάσεις. Η μείωση της γραφειοκρατίας, η επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η αναβάθμιση των υπηρεσιών που το κράτος παρέχει στον πολίτη είναι άμεσα συνυφασμένα με το ψηφιακό κράτος. Λιγότερη γραφειοκρατία σημαίνει περισσότερη καινοτομία και ανάπτυξη.

Το σχέδιο δράσης του Υπουργείου του για το 2024 παρουσίασε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 490 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συνολική αξία των υπό εκτέλεση έργων που διαχειρίζεται το υπουργείο ανέρχεται στα 885 εκατομμύρια ευρώ. Το 2024 αναμένεται να προκηρυχθούν έργα συνολικής αξίας 263 εκατομμυρίων ευρώ, με σημαντικότερα το Γενικό Χημείο του Κράτους και τις επόμενες δύο φάσεις του περιμετρικού Λευκωσίας.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συμπολιτών μας, όλα τα σχέδια δράσης των Υπουργείων και των Υφυπουργείων θα αναρτώνται δημόσια στις ιστοσελίδες των Υπουργείων και των Υφυπουργείων και σε ειδική ιστοσελίδα της Κυβέρνησης, μετά την παρουσίασή τους ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Το σχέδιο δράσης κάθε Υπουργείου και οι στόχοι που περιλαμβάνει τίθενται προς υλοποίηση. Η δημοσιοποίησή τους αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση της επικοινωνίας του κυβερνητικού έργου και ισχυρή πεποίθηση υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησής μας.

Συνεχίζεται σήμερα η κατ’ άρθρον συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού του περί Καταγραφής και Παρακολούθησης Τιμών Λιανικής Πώλησης Προϊόντων Νόμου του 2023, που δίνει τη δυνατότητα συλλογής και παρακολούθησης, από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, τιμών λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων και  δημιουργίας της ψηφιακής Πλατφόρμας «e-kalathi». Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 21 Απριλίου 2023, προωθήθηκε αμέσως στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και η οποία δημοσιεύθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2023 καταδεικνύει τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν μέσα από αυτήν την πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, 67% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το «e-kalathi» θα λειτουργήσει σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό προς όφελος των καταναλωτών, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών, της τάξης του 40%, δηλώνει ότι πραγματοποιεί πάντα ή τις περισσότερες φορές έρευνα για τις τιμές των προϊόντων πριν προβεί σε αγορές. 83% δήλωσαν ότι επισκέπτονται περισσότερες από μία υπεραγορές τον μήνα για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Η έρευνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα της προηγούμενης έρευνας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, κατά την οποία διενεργήθηκε εικονική αγορά 44 βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Από την εν λόγω έρευνα προέκυψε ότι οι διαφορές μεταξύ των φθηνότερων και ακριβότερων καλαθιών ήταν της τάξης των 46,67 ευρώ με απόκλιση 35% και 56,87 ευρώ με απόκλιση 40%, καταδεικνύοντας ότι με προσεκτικές επιλογές υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης σημαντικού ποσού χρημάτων για τα νοικοκυριά.

Είναι αυταπόδεικτο ότι η υιοθέτηση της πλατφόρμας «e-kalathi» θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για βελτίωση της διαφάνειας στην αγορά, καθώς θα παρέχει στον καταναλωτή άμεση πληροφόρηση σε καθημερινή βάση για τις τιμές βασικών για ένα νοικοκυριό προϊόντων.

Καλούμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει τάχιστα το σχετικό Νομοσχέδιο για να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να αξιοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν τις δυνατότητες που παρέχει. Σε περιόδους υψηλών πληθωριστικών πιέσεων τα οφέλη από την αξιοποίηση τέτοιων εργαλείων στα κυπριακά νοικοκυριά είναι πολλαπλά, ιδιαίτερα όταν προστίθενται στα μέτρα που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει για στήριξη των κυπριακών νοικοκυριών ύψους 196 εκατομμυρίων ευρώ.

Με ικανοποίηση χαιρετίζουμε την προσθήκη επιπρόσθετης διαδρομής του Pame Express από χθες, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου. Το Pame Express,  η πιλοτική εφαρμογή του οποίου εγκαινιάστηκε στις 7 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιεί περίπου 700 μετακινήσεις την ημέρα με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν τουλάχιστον την αποφόρτιση καθημερινά 300 ιδιωτικών οχημάτων από τον συγκεκριμένο άξονα. Με την πληρότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μέσο όρο να αγγίζει το υψηλό ποσοστό του 25% ενώ τις ώρες αιχμής τα λεωφορεία είναι υπερπλήρη. Ειδικά στα πρώτα τρία δρομολόγια της ημέρας, τα λεωφορεία είναι υπερπλήρη και αυτό επαναλαμβάνεται ξανά από τις 14:00 έως τις 17:00, οπότε επιστρέφει ο κόσμος.

Από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά περίπου 23000 μετακινήσεις μέσω πέντε υπερσύγχρονων λεωφορείων κατάλληλων για μεταφορά ατόμων με τροχοκάθισμα και με παροχή δωρεάν χώρων στάθμευσης.

Η επιτυχία του Pame Express είναι πέραν των αρχικών προσδοκιών μας και αυτό αποδεικνύει την αποδοτικότητα των μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού μέσα από την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς».

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς την υλοποίηση του ανθρωπιστικού διαδρόμου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός είναι και ο λόγος που οι επαφές τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Υπουργού Εξωτερικών έχουν εντατικοποιηθεί και θα εντατικοποιηθούν. Εμάς στόχος μας είναι η υλοποίηση αυτού του ανθρωπιστικού διαδρόμου το συντομότερο δυνατόν γιατί, όπως πολύ σωστά έχει αναφερθεί, αυτή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας κρίνεται πολύ κρίσιμη για τον πληθυσμό στη Γάζα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το υπό ποιου τον έλεγχο θα είναι ο ανθρωπιστικός διάδρομος και ποια κράτη προσεγγίζουν την Κύπρο για να συνεισφέρουν στον ανθρωπιστικό διάδρομο, ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτού του θαλάσσιου διαδρόμου, αν και εφόσον αυτός υλοποιηθεί, είναι αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση. Εκείνο το οποίο πρώτο θα πρέπει να διατηρήσουμε και να κρατήσουμε είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις σε βάση εμπιστοσύνης με τα κράτη της περιοχής. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο, πέραν της γειτνίασής της με την περιοχή- που μπορεί ακριβώς να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Πέραν αυτού, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε επαφή και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Για να μπορέσει ακριβώς να παρέχεται αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια σε μεγάλη ροή με μεγάλη διάρκεια απρόσκοπτα προς την περιοχή της Γάζας. Σήμερα το απόγευμα, όπως έχω αναφέρει, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει ότι θα πραγματοποιήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, ακριβώς για να τεθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση αυτού του μέτρου.

Επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στο επόμενο στάδιο της συζήτησης για να μπορέσουν να υλοποιηθούν κάποια εκ των ζητημάτων τα οποία έχω ήδη αναφέρει. Είναι ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή συζητάμε. Εκείνο που εμάς μας ενδιαφέρει, και αυτό που είναι ο πρώτιστος βασικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, είναι αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια. Γιατί περί ανθρωπιστικής βοήθειας πρόκειται. Να είναι και απρόσκοπτη αλλά και μεγάλης ροής. Γιατί οι ανάγκες που έχει ο πληθυσμός της Γάζας, ιδιαίτερα όσο περνούν οι ημέρες, είναι αυξημένες».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδοιασμοί από πλευράς του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Αυτό το οποίο έχει ήδη αναφέρει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι η πρώτη αντίδραση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού δεν ήταν αρνητική. Αναμένουμε το τηλεφώνημα με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό το απόγευμα. Επαναλαμβάνω, προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες για να μπορέσει να προχωρήσει και να τροχοδρομηθεί η υλοποίησή του».

Κληθείς να σχολιάσει αν η ανάλογη πρωτοβουλία δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου από την ελληνική κυβέρνηση βοηθά ή δυσκολεύει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε: «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά, αλλά μάλλον και σίγουρα συμπληρωματικά. Αυτό το οποίο θα εξεταστεί - και ο λόγος που φαίνεται ότι και κάποια κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκρίνουν την πρωτοβουλία μέσω της Κύπρου - είναι ακριβώς η γειτνίαση της χώρας μας με την περιοχή, αλλά και οι σχέσεις που διαχρονικά έχουμε μαζί με τα κράτη. Να επαναλάβω ότι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο είναι που πρέπει οι διπλωματικές επαφές να συνεχιστούν, να εντατικοποιηθούν για να μπορέσουν να διευκρινιστούν όλα τα στοιχεία που μπορούν να υλοποιήσουν αυτή την πρόταση».

Σε ερώτηση αν έχει υπάρξει απάντηση σχετικά με τον απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν έχουμε τέτοια ενημέρωση. Εκείνο το οποίο εμείς μπορούμε να πούμε, να επαναλάβουμε είναι ότι εμείς απαντήσαμε εντός 24 ωρών. Ελπίζουμε και καλούμε και την τουρκική πλευρά να απαντήσει το συντομότερο δυνατόν, ούτως ώστε να καταστεί εφικτός ο διορισμός απεσταλμένου από πλευράς του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον όταν διοριστεί ο απεσταλμένος και προχωρήσουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η τουρκοκυπριακή πλευρά επαναφέρει στις διαπραγματεύσεις τη θέση της για λύση δύο κρατών, ποια θα είναι η αντίδραση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα, δεν μπορούμε να προκαταβάλλουμε αρνητικά την όποια νέα προσπάθεια.Στόχος μας είναι - αυτός είναι ο δεδηλωμένος στόχος και η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας - είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί. Πέραν τούτου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι συγκεκριμένοι οι όροι που μπορεί να οδηγήσουν ξανά σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εμείς με ειλικρινή πολιτική βούληση μπαίνουμε ξανά σε αυτή τη διαδικασία. Είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το έχει αναφέρει επανειλημμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για την επίτευξη μιας ειρηνικής, βιώσιμης, μόνιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ερωτηθείς για το αν θα ανανεωθεί νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την αναστολή εκποιήσεων, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε ότι: «Εδώ και δύο εβδομάδες η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και συνεννόηση και με τον Σύνδεσμο Τραπεζών όσο και με τον Σύνδεσμο των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων για να εξασφαλιστεί η παράταση της αναστολής των εκποιήσεων κύριας κατοικίας μέχρι 350 χιλιάδων ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται βεβαίως, και θα κατατεθεί αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το νομοσχέδιο που αφορά τη  διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Είναι γνωστό ότι βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων το σχετικό νομοσχέδιο για την ειδική δικαιοδοσία των δικαστηρίων, αλλά και τίθεται προς υλοποίηση, σύμφωνα και με την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών το πολυαναμενόμενο σχέδιο «ΕΝΟΙΚΙΟ ΕΝΑΝΤΙ ΔΟΣΗΣ», για το οποίο θα πραγματοποιηθεί και σχετική ενημερωτική εκστρατεία για να μπορέσει το κοινό να ενημερωθεί».

Σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων κλίμακας Α2, Α5, Α7 για πρόθεσή τους να προβούν σε απεργιακά μέτρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε: «Η τοποθέτηση που έχουμε ως Κυβέρνηση, όπως έχει τοποθετηθεί και ο Υπουργός Οικονομικών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ότι βλέπουμε θετικά το αίτημα των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας. Το Υπουργείο Οικονομικών το αξιολογεί, κοστολογεί στη βάση σεναρίων τα οποία έχει επεξεργαστεί. Θα πρέπει να δοθεί απαραίτητος χρόνος στο Υπουργείο Οικονομικών να λάβει τις όποιες αποφάσεις, πάντοτε με γνώμονα τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους και αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιου είδους σοβαρές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με υπευθυνότητα και νηφαλιότητα. Καλούμε τους χαμηλόμισθους που βρίσκονται στην κλίμακα Α2, Α5, Α7 να αναμένουν και να δώσουν λίγη πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση για να μπορέσει να καταλήξει».

Σε ερώτηση σχετική με τα χρονοδιαγράμματα των νέων στεγαστικών προγραμμάτων και το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για Όλους» που έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε: «Το κάθε μέτρο, αντιλαμβάνεστε, έχει ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα. Προχωρούμε κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το σχέδιο <Φωτοβολταϊκά για Όλους>, αν είναι σε αυτό που αναφέρεστε. Ο στόχος είναι μέχρι τουλάχιστον τέλος του χρόνου να μπορεί να είναι έτοιμο για υλοποίηση, όπως επίσης και όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Κάποια εξ αυτών, ειδικά η στεγαστική πολιτική - που οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια στεγαστική πολιτική στην ένταση και στην έκταση, όπως παρουσιάστηκε από τον Υπουργό την προηγούμενη εβδομάδα - είναι και σε βάθος διετίας ή και τριετίας».

 

 

(ΝΖ/ΕΠ)