Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-07-2024 14:05

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, που τελέστηκε στους Αμπελόκηπους Αιγιαλείας (Αρφαρά)

Οτιδήποτε άλλο, πλην της απελευθέρωσης και επανένωσης, δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού και δεν υπάρχει χώρος για εκπτώσεις, είπε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Αντωνίου.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που τελέστηκε χθες στο Ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στους Αμπελόκηπους Αιγιαλείας στην Αθήνα, ο κ. Αντωνίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «μνημονεύουμε τα θύματα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής: τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους, τους πρόσφυγες, όσους αιχμαλωτίστηκαν και βασανίστηκαν, τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, όλους αυτούς που είδαν τα πάντα να χάνονται μέσα σε μερικές ώρες. Πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να ανηφορίζουν εδώ και πενήντα χρόνια τον Γολγοθά του μαρτυρίου, με υπομονή και επιμονή».

Πρόσθεσε ότι «τιμούμε όσους υπερασπίστηκαν τη νομιμότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες έναντι όσων αγωνίστηκαν, για να κρατήσουν όρθια την Κύπρο σε έναν πόλεμο άνισο και προδομένο. Τους οφείλουμε πολλά, γιατί εκείνη την κρίσιμη ώρα αναπτέρωσαν το ηθικό ενός λαού και ενός ολόκληρου έθνους που έβλεπε την Κύπρο να χάνεται αβοήθητη, ξεχασμένη, εντελώς μόνη. Πάνω σε αυτούς τους αγωνιστές ακουμπούσε ολόκληρη η Κύπρος τις ελπίδες της, τις αγωνίες της, την αξιοπρέπειά της».

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι μεταφέρει «την εκτίμηση, τον σεβασμό και την αγάπη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη», σημείωσε ότι «οι Αμπελόκηποι Αιγιαλείας, τα Αρφαρά, που είχαν σημαντική συμβολή στους αγώνες του έθνους, με αξιόλογη παρουσία στους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική εκστρατεία, δεν μπορούσε να απουσιάζουν από τον πόλεμο στην Κύπρο. Το καλοκαίρι του 1974 υπηρετούσαν στην τιμημένη Ελληνική Δύναμη Κύπρου στρατιώτες από κοντινά χωριά της περιοχής σας. Δύο από αυτούς, ο Παναγής Ορφανός από το Χρυσάνθιο και ο Σωτήρης Γούργαρης από τη Βελλά, πήραν μέρος στις σκληρές μάχες στην έδρα της ΕΛΔΥΚ και στον Γερόλακκο.

Ευρύτερα από την περιοχή Αχαΐας, περίπου 50 άτομα πήραν μέρος στις μάχες κατά των Τούρκων εισβολέων. Οι δεσμοί του χωριού σας με την Κύπρο ενισχύθηκαν περισσότερο μετά το 1974, μιας και αρκετοί νέοι από εδώ υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία στην ΕΛΔΥΚ».

Υπογράμμισε επίσης ότι «η διατήρηση της μνήμης των κατεχομένων εδαφών μας αποτελεί κορυφαία πράξη εθνικής ευθύνης και υποχρέωσης. Φέτος, με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, οι μνήμες είναι πολύ πιο επώδυνες. Ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αυτές οι μέρες είναι βασανιστικές. Οι εικόνες της καταστροφής παραμένουν έντονα αποτυπωμένες παρά τα 50 χρόνια που έχουν περάσει από τότε. Απερίγραπτος ο πόνος για όσους έχασαν παιδιά, αδέλφια, φίλους, γονείς, για όσους ξεσπιτώθηκαν, για όλους εκείνους που είδαν τα πάντα να χάνονται μέσα σε μερικές μέρες».

Αναφερόμενος στην επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και την παρουσία αρχηγών ή εκπροσώπων ελλαδικών κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο κ. Αντωνίου είπε ότι η παρουσία αυτή είναι «πράξη εξόχως σημαντική και ουσιαστική», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει ο πολυτιμότερος σύμμαχος της Κύπρου.

Εσείς, ο ελληνικός λαός, είστε ο πιο αξιόπιστος υποστηρικτής του αγώνα μας. Και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τη βοήθεια που έχετε προσφέρει σε κάθε κυπριακή οικογένεια με διάφορους τρόπους. Πάντοτε θα έχουμε στη μνήμη μας, αλλά και στην καρδιά μας την ανιδιοτελή αγάπη σας».

Τέλος, ανέφερε ότι «οτιδήποτε άλλο, πλην της απελευθέρωσης και επανένωσης, δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού. Σε αυτή την αλήθεια δεν υπάρχει χώρος για εκπτώσεις. Αυτή είναι η μέγιστη τιμή για τους ήρωές μας και το κληροδότημα που οφείλουμε στα παιδιά μας».

(ΡΜ/ΓΣ/ΕΑθ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα