Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-11-2023 19:57

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας του σχολείου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Αποτελεί ξεχωριστή χαρά για μένα να συμμετέχω σήμερα μαζί με όλους εσάς στην επετειακή αυτή εκδήλωση που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων λειτουργίας του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ».

Κατά τα 20 αυτά χρόνια το «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» μέσω της επιτυχημένης του πορείας κατάφερε να ενισχύσει με την προσφορά του την ποιοτική προαγωγή της παιδείας του τόπου μας. Αυτός, άλλωστε, ο προσανατολισμός διέπει τη δράση του από την ίδρυσή του και συνεχίζει να αποτελεί διαχρονικά τη σταθερή ως προς την αποστολή του που δεν είναι άλλη από την παροχή υψηλής και ποιοτικής εκπαίδευσης.

Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη διδασκαλία, το άριστα καταρτισμένο προσωπικό, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και τα πρωτοποριακά προγράμματα που προσφέρει το σχολείο ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, παρέχοντας ένα ισχυρό εχέγγυο για τις μαθήτριες και τους μαθητές του, σφυρηλατώντας τον χαρακτήρα και το μορφωτικό τους επίπεδο έτσι ώστε να διευκολύνει τη συνέχιση των σπουδών τους και επιτρέποντας τη μετέπειτα πετυχημένη επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Επιβεβαίωση των όσων προανέφερα αποτελεί η εδραίωση του σχολείου ανάμεσα στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία του τόπου μας – είμαστε περήφανοι για αυτό – καθώς και οι διακρίσεις και οι επιτυχίες που σημειώνουν οι μαθητές και οι μαθήτριές του – αυτό είναι το βασικό ζητούμενο – τόσο μέσα από την ενεργό κοινωνική δραστηριοποίησή τους όσο και μέσα από τις εκπαιδευτικές επιδόσεις και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Αυτά είναι κάτι που χαρακτηρίζουν το Λύκειο.

Η επέκταση της λειτουργίας του σχολείου και στη δημοτική ιδιωτική εκπαίδευση, επιβεβαιώνοντας τη στοχευμένη αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί σε μια δύσκολη περίοδο, αναμένεται να δώσει συνέχεια στην ήδη καταξιωμένη παρουσία του Εκπαιδευτήριου αλλά και στην επωφελή για την παιδεία της πατρίδας μας δράση του.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφερθώ σε μία δική μου προσωπική εμπειρία. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το σχολείο. Την προηγούμενη χρονιά, μετά από πρόσκληση της δημοσιογραφικής ομάδας των μαθητών, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το σχολείο. Εκτός από τον σύγχρονο εξοπλισμό του, εντυπωσιάστηκα από τις κοινωνικές, επικοινωνιακές δεξιότητες, τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό των μαθητών και μαθητριών του, χαρακτηριστικά που ανέπτυξαν ακριβώς λόγω και των ευκαιριών και δυνατοτήτων που τους προσφέρει το σχολείο.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που θέλω να συγχαρώ θερμά τη Διεύθυνση, το εκπαιδευτικό και το λοιπό προσωπικό του σχολείου. Η δική σας αφοσίωση, όσον αφορά την επιτέλεση του πολύ απαιτητικού, παιδαγωγικού έργου που καλείσθε να φέρετε καθημερινά εις πέρας, αποτελεί τον καλύτερο συντελεστή της επιτυχίας του σχολείου. Την ίδια στιγμή, ο δικός σας ζήλος και αφοσίωση συνδράμουν τις προσπάθειες και τον στόχο που έχουμε θέσει για τη διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης στον τόπο μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω απόψε ότι ως Κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας του συνόλου των εκπαιδευτηρίων μας, στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ουσιαστικά μέσα από πράξεις τη λειτουργία τους, επιδιώκοντας τη συνεχή αναβάθμισή τους.

Η Πολιτεία, το κράτος και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουμε να θέτουμε ως βασική μας προτεραιότητα την Παιδεία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Και αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας γιατί, όπως έχω ο ίδιος δηλώσει πολλές φορές και πιστεύω ακράδαντα, αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα της παιδείας ως τον πιο καθοριστικό παράγοντα, τόσο για τη διαπαιδαγώγηση και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων μας όσο και, γενικότερα, για τη βελτίωση του συνόλου της κοινωνίας μας. Η Παιδεία, η Εκπαίδευση επηρεάζει οριζόντια όλους τους τομείς διακυβέρνησης και αποτελεί για μας ύψιστη προτεραιότητα μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για τη δημιουργία πραγματικής ελπίδας και ουσιαστικής προοπτικής για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Αναγνωρίζουμε την ίδια στιγμή ότι όλοι εσείς οι νέοι και οι νέες μας αποτελείτε το μέλλον του τόπου μας, τους αυριανούς πολίτες που θα αναλάβουν τα ηνία της πατρίδας μας, και μέσα από την εκπαίδευση να σας δοθούν τα εχέγγυα που πρέπει να σας δοθούν για να συμβάλετε δημιουργικά στην πρόοδο και την ευημερία της.

Κύριος στόχος μας – η Υπουργός Παιδείας γνωρίζει από πρώτο χέρι τα της εκπαίδευσής μας – είναι να αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες στρεβλώσεις και ταυτόχρονα να θέσουμε από κοινού τις βάσεις για την εξέλιξη ενός σύγχρονου, ανθρωποκεντρικού, εκπαιδευτικού συστήματος που πρέπει να εξυπηρετεί πρώτα και πάνω από όλα τις ανάγκες των παιδιών μας. Ενός συστήματος που θα θεμελιώνει τις αρχές και αξίες, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θέλουμε να διακρίνουν τους δημοκρατικούς, κριτικά σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες της κοινωνίας µας. Που θα επιτρέπει τη βιωματική μάθηση και τη δημιουργία, θα αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τα απαραίτητα εργαλεία καλλιέργειας των κλίσεων και των ταλέντων των παιδιών μας, θα διαμορφώνει ολόπλευρα τον χαρακτήρα τους και θα ενισχύει την προσωπικότητά τους.

Αποσκοπώντας στην άμεση εφαρμογή όλων αυτών που περιλαμβάνονται στις προγραμματικές μας προτάσεις, ήδη έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση καινοτόμων δράσεων και πρακτικών και προωθούμε σειρά από άλλες πολύ σημαντικές με στόχο την ωφέλιμη μεταρρύθμιση και την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Και είμαι βέβαιος ότι μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως λαμβάνοντας υπόψη τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των μαθητριών μας, θα διαμορφώσουμε εκπαιδευτήρια που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες όλων μας αλλά κυρίως στη δική σας δημιουργική εκπαίδευση και ολοκληρωμένη μόρφωση.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τους αγαπητούς Γιώργο και Μαρία Κρητικού. Η αγάπη τους για την παιδεία και το όραμά τους για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης μετουσιώθηκαν σε πράξη μέσα από την πετυχημένη ίδρυση και λειτουργία του «ΟΛΥΜΠΙΟΝ». Γι' αυτό, εκ μέρους της κυπριακής Πολιτείας, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια.

(ΡΜ/ΚΚ/ΓΣ)