Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-11-2023 12:06

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων ηρώων και των αγνοουμένων της Κοινότητας Κυπερούντας

Αποτελεί για μένα ύψιστη τιμή και οφειλόμενο χρέος να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για να μεταφέρω τον ειλικρινή σεβασμό της Πολιτείας για τους πεσόντες ήρωες κατά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και την τουρκική εισβολή του 1974 της Κοινότητας Κυπερούντας.

Παιδιά του μόχθου και της βιοπάλης, άνθρωποι απλοί, γαλουχημένοι με τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού.

Παλληκάρια που όταν η πατρίδα τους κάλεσε, δήλωσαν βροντερά παρόντες και αγωνίστηκαν μέχρις εσχάτων, γενναία και υπερήφανα, προσφέροντας το πολυτιμότερο που είχαν, την ίδια τους τη ζωή.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Κοινότητα της Κυπερούντας δήλωσε παρούσα σε όλους τους μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση της ελευθερίας της πατρίδας μας.

Ο Σάββας Αυγουστή, ο Κυριάκος Ν. Χαραλάμπους, ο Γεώργιος Χαραλάμπους και ο Χριστόδουλος Καννάουρος έτρεξαν στο πρόσταγμα για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού, δίνοντας τον ιερό όρκο για ελευθερία ή θάνατο. Εντάχθηκαν στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1055-59, με άσβεστο τον πόθο για ελευθερία και δικαιοσύνη, και πολέμησαν με τους συναγωνιστές τους για την προάσπιση της δημοκρατίας. Αψήφησαν τα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς των Άγγλων κατακτητών και βροντοφώναξαν με τη θυσία τους πως η ελευθερία κατακτιέται με θάρρος και ανδρεία.

Η θυσία των ηρώων στον εξ αρχής άνισο αγώνα του 1955-59 δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει την προδιαγεγραμμένη μοίρα της πατρίδας μας. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1974, ήχησαν και πάλι οι σειρήνες του πολέμου. Την αποφράδα εκείνη μέρα του Ιούλη, τα χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν και λεηλατούν τις περιουσίες και τα χώματα της πατρίδας μας.

Ο αγώνας και πάλι άνισος. Όμως οι Έλληνες της Κύπρου δεν λιγοψύχησαν. Ως άξιοι κληρονόμοι και συνεχιστές των συγχωριανών τους που θυσιάστηκαν κατά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Χαράλαμπος Ελευθερίου και ο Νεόφυτος Ευθυμίου Κουππή, παρά τα μόλις 18 τους χρόνια, με υψηλό το εθνικό φρόνημα, πιστοί στις ιερές αξίες του Ελληνισμού, βρέθηκαν να υπηρετούν στη Μονάδα Πεζικού. Μαζί με τους συναγωνιστές τους, ρίχθηκαν στη μάχη και φονεύθηκαν άνανδρα από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις του Αττίλα.

Ηρωικά έπεσαν στις μάχες με τους Τούρκους κατακτητές άλλοι δύο λεβέντες της Κοινότητας Κυπερούντας. Ο Στυλιανός Ανδρέα Αντωνίου και ο Σωτήρης Νικόλα Προκοπίου χάθηκαν στο πεδίο των μαχών το 1974 και έκτοτε η τύχη τους αγνοείτο για δεκαετίες. Οι όποιες ελπίδες των συγγενών τους να ξανανταμώσουν με τους αγαπημένους τους έσβησαν, όταν τα οστά τους ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA το 2010 και το 2017, αντίστοιχα, και η γη της αγαπημένης τους Κυπερούντας υποδέχθηκε στα σπλάχνα της τα άξια παλληκάριά της.

Η αγωνία και η προσμονή όμως δεν έμελλε να τελειώσει για τις οικογένειες του Γεώργιου Στυλιανού Αλλαγιώτη, του Δημήτρη Νικηφόρου Κωνσταντίνου, του Σάββα Δημήτρη Διάκου, της Έλλης Ευγενίου, του Ευγένιου Σοφοκλέους και του Ανδρέα Σοφοκλέους, οι οποίο βρίσκονται στον μακρύ ακόμα κατάλογο των αγνοουμένων μας. Για σχεδόν 50 χρόνια, οι συγγενείς, οι συγχωριανοί τους και ολόκληρη η κοινωνία της Κύπρου αναζητούμε απαντήσεις για την τύχη τους.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο φάρος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης φωτίζει τον δρόμο μας με το ίδιο άσβεστο φως που φώτισε την πορεία προς τη θυσία των παλληκαριών της Κυπερούντας. Οι ήρωες της Κοινότητας έγραψαν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ένδοξης Ιστορίας του Κυπριακού Ελληνισμού.  

Η θυσία τους για την εθνική αποκατάσταση, σε καθοριστικές ιστορικές στιγμές της πατρίδας μας, επιτάσσει σε όλους εμάς τη συνέχιση του αγώνα για επανένωση του τόπου και του λαού μας. Οι ήρωες της Κυπερούντας αναμένουν από εμάς να φανούμε αντάξιοι της θυσίας τους, να αντλήσουμε τα μηνύματα και να πράξουμε το χρέος μας έναντι της Ιστορίας, επιτυγχάνοντας τον υπέρτατο εθνικό μας στόχο.

Για τον στόχο αυτό, για την επανένωση της πατρίδας μας και για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, πολιτικής σταθερότητας, δημιουργίας και ειρήνης για όλους τους νόμιμους κάτοικους της Κύπρου μας, εργάζεται άοκνα και με αποφασιστικότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συστηματικά, με μεθοδικότητα και αίσθημα ευθύνης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το συντομότερο να καμφθούν τα όσα απαράδεκτα αξιώνει η τουρκική πλευρά, να τερματιστεί το αδιέξοδο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις του διαλόγου, στη βάση των συμφωνηθέντων και των Αρχών του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Στόχος μας είναι να δώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να ζήσουν ειρηνικά και σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας, μέσα από μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα διασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, ο ρόλος του ευρωπαϊκού και διεθνούς παράγοντα είναι ουσιαστικός. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο, που από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει την ενεργότερο συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενισχυθεί το έργο των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, παράλληλα, σε συνεχή επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα και αναμένεται το επόμενο διάστημα ο διορισμός απεσταλμένου, ο οποίος θα δώσει ώθηση στην προοπτική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Φίλες και Φίλοι,

Με ομοψυχία, σύμπνοια και ρεαλισμό, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των καιρών, προκειμένου να ανατρέψουμε το απαράδεκτο status quo, να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να δημιουργήσουμε ένα μέλλον ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας για τα παιδιά μας.

Η ηρωική θυσία όσων πολέμησαν για τα ιδεώδη του Ελληνισμού και την ελευθερία μας υπενθυμίζει το καθήκον μας για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι να ζήσουμε ξανά ελεύθεροι και επανενωμένοι στη γη που μας γέννησε.

Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων όσων τιμούμε σήμερα, για την προσφορά και τη θυσία τους προς υπεράσπιση της πατρίδας.

Τιμή και δόξα στους ήρωες της Κοινότητας Κυπερούντας. Αιωνία ας είναι η δόξα που θα τους συνοδεύει.

(ΜΚυ)