19-11-2023 13:32
H κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου προήδρευσε σήμερα συζήτησης στη Φθινοπωρινή Συνάντηση της ΚΣ ΟΑΣΕ
Άρχισαν χθες και συνεχίζονται σήμερα στο Ερεβάν, οι εργασίες της 21ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).
Η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου προήδρευσε σήμερα συζήτησης με θέμα «Η διαφθορά ως θεμελιώδης απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια». Στη συζήτηση συμμετείχαν ως κύριοι ομιλητές, η κα Alexandra Habershon, Συντονιστής Προγραμμάτων στον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κα Mariam Galstyan, εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Πρόληψη της Διαφθοράς στην Αρμενία και ο κ. Konstantin Vardzelashvili, επικεφαλής του Τμήματος Εκδημοκρατισμού του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR).
Σε εισαγωγικά σχόλιά της η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι η διαφθορά αποτελεί θεμελιώδη απειλή για την πολιτικοστρατιωτική, την οικονομική και την ανθρώπινη διάσταση της ασφάλειας, καθώς υπονομεύει την κρατική νομιμοποίηση, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο προς τους πολιτικούς όσο και προς τους θεσμούς. Κάλεσε δε τους βουλευτές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην αποδυναμώνουν τα πρότυπα για τη διερεύνηση περιπτώσεων διαφθοράς ή να συναινούν σε συγκάλυψή τους όταν αυτή προέρχεται από φιλικούς πολιτικούς χώρους ή από τα δικά τους κόμματα. «Θέτοντας μικροπολιτικά συμφέροντα υπεράνω της διαφάνειας, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν με τη ψήφο τους», τόνισε η ίδια.
Ανέφερε δε ότι η διαφθορά υπονομεύει επίσης την οικονομική ανάπτυξη, γιατί εκτρέπει πόρους από καίριους τομείς της οικονομίας όπως τον τομέα της υγείας, της παιδείας, των υποδομών, καθώς και τους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, προς εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων όσων κινούν τα νήματα. Σημείωσε δε ότι η επικράτηση διεφθαρμένων πρακτικών μπορεί να παρέχει ευκαιρίες διείσδυσης σε ξένους παράγοντες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για προώθηση της δικής τους ατζέντας ή σε τρομοκρατικές ομάδες για στρατολόγηση υποστηρικτών.
Αναφερόμενη δε συγκεκριμένα στην Κύπρο, η κα Χαραλαμπίδου είπε ότι η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων επισήμανε πολύ πρόσφατα ότι μικρός αριθμός ιδιωτικών νομικών και λογιστικών γραφείων στην Κύπρο ενδέχεται να είχαν διευκολύνει Ρώσους ολιγάρχες να διαφύγουν κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν. «Εάν αυτές οι κατηγορίες ευσταθούν», είπε η κ Χαραλαμπίδου, «σημαίνει ότι, ενώ ο Κύπριος πολίτης καταβάλλει υψηλό οικονομικό και διπλωματικό κόστος ως αποτέλεσμα των υιοθετηθεισών κυρώσεων, λίγοι δικηγόροι και λογιστές αποκόμισαν σημαντικά οικονομικά οφέλη διευκολύνοντας ολιγάρχες να τις παρακάμψουν». Τόνισε δε ότι τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η διαφθορά μπορεί να υπονομεύσει τους κρατικούς στόχους, ακόμη και την εξωτερική πολιτική.
Αναφερόμενη σε λύσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς, η κα Χαραλαμπίδου υποστήριξε ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει να παρέχουν θεσμικά αντίβαρα για την εξουσία που κατέχουν οι δημόσιοι αξιωματούχοι και τον τρόπο με τον οποίο την χρησιμοποιούν. Τόνισε δε ότι τα Κοινοβούλια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος ελέγχων και εξισορροπήσεων και για αυτό το λόγο πρέπει να διασφαλιστεί η λογοδοσία, τόσο των μελών των Κοινοβουλίων όσο και κρατικών αξιωματούχων. Επιπλέον η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στην σημασία επαρκούς προστασίας των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος και των δημοσιογράφων. Τόνισε δε ότι τα Κοινοβούλια θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι δικαστικές διαδικασίες είναι απαλλαγμένες από έξωθεν παρεμβολές, αλλά και ότι οι αξιωματούχοι της δικαστικής εξουσίας δεν εξαιρούνται από υποχρεώσεις δικής τους διαφάνειας και λογοδοσίας.
Σε ότι αφορά στις παρεμβάσεις των κύριων ομιλητών, η κα Habershon αναφέρθηκε στα προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχουν ως στόχο τη στήριξη των προσπαθειών των κρατών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την παρεμπόδιση των παράνομων ροών πόρων, ιδίως μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών. Εστίασε δε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών δίωξης και επιτυχημένης εκδίκασης των υποθέσεων διαφθοράς.
Η κα Galstyan αναφέρθηκε στο πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς που προωθείται στην Αρμενία και τις σχετικές νομοθετικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στα θετικά αποτελέσματα που ήδη καταγράφονται τόσο στην εξοικονόμηση πόρων, όσο και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς της χώρας.
Ο κ. Vardzelashvili αναφέρθηκε στις προσπάθειες για προώθηση της καταπολέμηση της διαφθοράς ιδιαίτερα μέσω της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και των υποχρεώσεων διαφάνειας και λογοδοσίας.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, η σημασία κατάργησης των φορολογικών «παραδείσων» που διευκολύνουν τη διεθνή φοροδιαφυγή και η σημασία της διεθνούς συνεργασίας για πάγωμα κεφαλαίων που αποκτήθηκαν μέσω διεφθαρμένων πρακτικών καθώς και της επιστροφής τους στις χώρες στις οποίες ανήκουν. Συζητήθηκε δε η διασύνδεση της διαφθοράς με την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Τονίστηκε η σημασία των μητρώων πραγματικών δικαιούχων εταιρειών αλλά και η ανάγκη διασφάλισης ότι η νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των μητρώων αυτών. Τέλος, σημειώθηκε η δυνατότητα θετικής συμβολής της κοινωνίας των πολιτών στις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς αλλά και η ανάγκη τήρησης των υποχρεώσεων διαφάνειας σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησης των διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)
Σχετικά Ανακοινωθέντα