Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-11-2023 07:17

Συμμετοχή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη στις εργασίες της Φθινοπωρινής Συνάντησης της ΚΣ ΟΑΣΕ

Συνεχίζονται σήμερα στο Ερεβάν οι εργασίες της 21ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).

Ο Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, στο πλαίσιο συζήτησης,  με θέμα τον ρόλο του ΟΑΣΕ στις τρέχουσες συγκρούσεις, επισήμανε τη γεωπολιτική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και εξέφρασε ανησυχία για την αυξανόμενη αστάθεια. Υπογράμμισε δε ότι περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή. 

Ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη επιδείνωση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στη Λωρίδα της Γάζας,  επισημαίνοντας ότι οι παρούσες και νέες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΣΕ έχουν γίνει πλέον η νέα κανονικότητα.  Ιδιαίτερα ανησυχητικό, τόνισε, είναι το γεγονός ότι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, απέτυχαν να προασπίσουν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.  Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, θα πρέπει να αναζητηθούν άμεσοι τρόποι προσαρμογής του ΟΑΣΕ στις ταχέως μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές πραγματικότητες, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα του Οργανισμού.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι η απεχθής επίθεση της εν λόγω τρομοκρατικής οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ, αλλά και η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων, αποτελούν πράξεις βαρβαρότητας και είναι απόλυτα καταδικαστέες. Η Χαμάς, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη, αποτελεί τρομοκρατική και όχι απελευθερωτική οργάνωση και επιβάλλεται η επίδειξη πολιτικής βούλησης για τερματισμό τέτοιων πράξεων που οξύνουν τη βία. Προειδοποίησε δε ότι η υποστήριξη που επιδεικνύουν κάποιες χώρες προς τη Χαμάς, θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση ολόκληρης της Μέσης Ανατολής και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη επίτευξης συμφωνημένων πολιτικών λύσεων που να ανταποκρίνονται στο διεθνές δίκαιο και στις προσδοκίες των λαών της περιοχής.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηγιάννη, υπό την ιδιότητα του  Ειδικού Αντιπροσώπου της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναφέρθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια, επισημαίνοντας ότι η περιοχή αποτελεί εστία έντασης που συσσωρεύεται για δεκαετίες και πρέπει άμεσα να μειωθεί.  Χαιρετίζοντας την πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Κύπριος βουλευτής ενημέρωσε τα μέλη της Συνέλευσης για την πρόθεσή του  να επισκεφθεί προσεχώς τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, για σκοπούς ανταλλαγής απόψεων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας όσον αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή και την ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

Στο περιθώριο της Φθινοπωρινής Συνάντησης, ο κ. Χατζηγιάννη είχε συνάντηση με τις αντιπροσωπίες βαλκανικών χωρών και συγκεκριμένα της Αλβανίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ελλάδας και Κροατίας, κατά την οποία εκφράστηκε η κοινή επιθυμία για πραγματοποίηση διακοινοβουλευτικού φόρουμ, στόχος του οποίου θα είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αντιπροσωπιών κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)