Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-11-2023 07:22

Παρέμβαση κ. Χρήστου Σενέκη στις εργασίες της Φθινοπωρινής Συνάντησης της ΚΣ ΟΑΣΕ

Συνεχίστηκαν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες της 21ης Φθινοπωρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Σε παρέμβασή του σε συνεδρία με θέμα την ανάγκη προστασίας όσων  πλήττονται από συγκρούσεις, ο βουλευτής κ. Χρίστος Σενέκης ανέφερε ότι στις ζώνες συγκρούσεων αθώοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, υφίστανται τις σημαντικότερες επιπτώσεις του πολέμου, καθώς συχνά εκδιώκονται από τις εστίες τους, οι οικογένειες τους διαλύονται και το μέλλον τους γκρεμίζεται.

Η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Σενέκης, έχοντας βιώσει τις συνέπειες της σύγκρουσης και του βίαιου εκτοπισμού, λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής έκτοτε, δεν θα μπορούσε παρά να τηρεί υποστηρικτική στάση έναντι των 100 000 Αρμενίων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, πριν από ένα περίπου μήνα. Υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να τους παράσχει τόσο τη βραχυπρόθεσμη προστασία όσο και τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη που χρειάζονται για να ξαναχτίσουν το μέλλον τους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα είναι απαλλαγμένο από περαιτέρω συγκρούσεις και αστάθεια.

Επιπλέον, ο κ. Σενέκης αναφέρθηκε στους άμαχους, που πλήττονται σοβαρά από τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα. Σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο και επιθυμώντας να συμβάλει ουσιαστικά στην άμβλυνση των συνεπειών αυτής της σύγκρουσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσίασε στη Διεθνή Διάσκεψη του Παρισιού για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, την πρωτοβουλία «Αμάλθεια». Εξήγησε ότι η πρωτοβουλία αυτή προτείνει τη λειτουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου, ο οποίος θα διευκολύνει την αδιάλειπτη και ασφαλή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Επισήμανε, δε, ότι η πρωτοβουλία αυτή, η οποία έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, έχει συζητηθεί εκτενώς με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα της ΕΕ, καθώς και με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η συμβολή των οποίων είναι καθοριστική για την υλοποίηση και την επιτυχία της.

Τόνισε, τέλος, ότι παράλληλα με τις οποιεσδήποτε προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να παραμείνουν προσηλωμένοι στην ενίσχυση των πολιτικών προοπτικών για την επίτευξη λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)