Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-11-2023 14:36

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στο συνέδριο με τίτλο «Κλαίρη Αγγελίδου: Η γυναίκα που ξεχώρισε, που εμπνέει»

Τρίτη, 21η Νοεμβρίου 2023, 09.00 π.μ.

Αίθουσα Εκδηλώσεων Παγκυπρίου Γυμνασίου, Λευκωσία

 

Σεβαστό Ιεραστείο,

Αγαπητοί και αγαπητές ακαδημαϊκοί,

Αγαπητέ εκπρόσωπε του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο,

Αγαπητή οικογένεια της Κλαίρης Αγγελίδου,

Αγαπητά μέλη της οργανωτικής επιτροπής, σύνεδροι,

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρευρίσκομαι στον ιστορικό χώρο του Παγκυπρίου Γυμνασίου, για να χαιρετίσω το συνέδριο που είναι αφιερωμένο στην αείμνηστη Κλαίρη Αγγελίδου, ένα φωτεινό παράδειγμα αγωνίστριας, εκπαιδευτικού, πολιτικού και κυρίως ανθρώπου, με ανεξίτηλο αποτύπωμα δράσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Η Κλαίρη Αγγελίδου υπήρξε μία σπουδαία γυναίκα, γαλουχημένη με τα υπέρτατα ιδεώδη της πατρίδας και τις βαθιές ανθρωπιστικές αξίες και αρχές, που αποτέλεσαν πυξίδα για τη ζωή και τη δράση της. Υπηρέτησε τον τόπο από πολλές επάλξεις.  Κοινή συνισταμένη των αδιάκοπων αγώνων της ήταν η αγάπη και η πίστη της για την Κύπρο και τους ανθρώπους της.   

Γεννημένη στην Αμμόχωστο. Αυτή που η ίδια χαρακτήρισε ως την πολιτεία με το λουλουδένιο πρόσωπο και το πολύβουο σα μελίσσι ανθρωπομάνι. Την πόλη που «στη θάλασσά της πάντα ταξιδεύουμε, χωρίς να έχουμε ανάγκη από βάρκα και κουπιά. Και με μισό κουπί διαβαίνουμε ασφαλείς. Ξέρουμε τα βράχια. Βράχια και εμείς», έλεγε για τη γενέτειρά της.  

Φοιτήτρια ακόμη, η Κλαίρη Αγγελίδου εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ μαζί με τον αγαπημένο της σύζυγο, τον αείμνηστο Νίκο Αγγελίδη και αγωνίστηκε με θάρρος κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959, ωθούμενη από μια βαθιά συναίσθηση χρέους να πολεμήσει για την ελευθερία και την απαλλαγή από τον βρετανικό αποικιοκρατικό ζυγό.

Παρά τις μετέπειτα εξελίξεις και τα δραματικά γεγονότα του 1974, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, η Κλαίρη Αγγελίδου δεν το έβαλε κάτω. Συνέχισε ακούραστη να υπηρετεί τον τόπο μας, αντλώντας ψυχική γαλήνη και σθένος από την προσευχή, τη βαθιά πνευματικότητα, την ενεργητικότητα και την αίσθηση του χρέους προς την πατρίδα. Υπηρέτησε την Κύπρο από τη θέση της βουλεύτριας εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου και ακολούθως διορίστηκε Υπουργός Παιδείας, η πρώτη μέχρι τότε γυναίκα σε αυτό το αξίωμα, ανοίγοντας τον δρόμο για τις επόμενες γενιές γυναικών. Επί θητείας της το Υπουργείο Παιδείας μετονομάστηκε σε Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και προωθήθηκε η ελληνοκεντρική παιδεία, αλλά και η Ορθοδοξία. Η ίδια πέρασε στη συλλογική μνήμη ως μια χαρισματική προσωπικότητα με μεστό, καθηλωτικό λόγο, που τύγχανε καθολικής αποδοχής και σεβασμού. 

Ως άνθρωπος του πνεύματος η Κλαίρη Αγγελίδου άφησε σε μας ως υψηλή κληρονομιά την πλειάδα των ποιητικών συλλογών της που κοσμούν τα κυπριακά γράμματα.  Σε αυτές κυριαρχούν ο ανείπωτος πόνος του ξεριζωμού και της χαμένης γης μας, ο συνεχής προβληματισμός για την πικρή μοίρα της Κύπρου, η θλιβερή αναλγησία των δυνατών και ο πόθος της επιστροφής στα πατρογονικά εδάφη.  Δυστυχώς, η ίδια έφυγε το 2021 με ανεκπλήρωτο τον πόθο της επιστροφής στο σπίτι της και στην Αμμόχωστο.  

Κυρίες και κύριοι,

Η αγαπημένη μας Κλαίρη χαρακτηριζόταν από σοβαρότητα και αφοσίωση στο έργο που επιτελούσε, αλλά και από ηπιότητα και αγάπη για τον συνάνθρωπο, που διοχετεύτηκε σε ένα εκτενές φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο ταυτίζοντας το όνομά της με ευγενείς ευεργεσίες.  Όντας εξαιρετικά δραστήρια και δυναμική προσωπικότητα, υπήρξε μέλος πληθώρας πολιτιστικών και ακαδημαϊκών συλλόγων.  Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην προσφορά της στο Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος.

Η Κλαίρη Αγγελίδου είχε μεγάλη πίστη στους νέους ανθρώπους, στην αγωνιστικότητά τους και στις δυνατότητές τους. Ήθελε εξάλλου, όπως γράφει η ίδια στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημά της «Κωδικός: Αταλάντη», «να γίνει φιλόλογος, δασκάλα.  Να είναι κοντά σε παιδιά, να τους μιλά για τη ζωή, για την ποίηση, την αληθινή φύση του ανθρώπου, την αγάπη, τον Θεό.» Σημειώνω τα λόγια της: Οτι για να περάσουμε τα σωστά μηνύματα στους νέους μας χρειάζεται πολλή δουλειά. Πολύς κόπος. Πολύς αγώνας. Από πολλούς.  

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα στο σημείο αυτό θερμά να συγχαρώ και ευχαριστήσω την οργανωτική επιτροπή για τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου.  «Στα χρόνια της κρίσης, της αβεβαιότητας και αμφιβολίας, του καταποντισμού των οραμάτων» η ανάδειξη προτύπων όπως η Κλαίρη Αγγελίδου αποτελεί αντίβαρο στη δυστοπία της σημερινής πραγματικότητας.  Μέσα από το έργο της, που παραμένει ζωντανό και συνεχίζει να καρποφορεί, η Κλαίρη Αγγελίδου μας θυμίζει το χρέος για τη διαφύλαξη του πολιτισμού και της ταυτότητάς μας, καθώς και την ανάγκη ενεργοποίησης της ιστορικής μνήμης, καθώς και της έγνοιας για πνευματική ανέλιξη του λαού.  

Κι εμείς, με φάρο την παρακαταθήκη που μας άφησε, συνεχίζουμε υπερήφανα τον αγώνα της με σύνεση και ομοψυχία, όπως και η ίδια ήθελε, για μια ελεύθερη, ενωμένη και ευημερούσα πατρίδα, ένα μέλλον όπου τα παιδιά μας θα ζουν ειρηνικά, απολαμβάνοντας την ομορφιά της ζωής.

Κλείνω με αποσπάσματα από το ποίημά της «Στερνός Λόγος». Εκεί όπου εξέφρασε τον πόθο της για επιστροφή στη λατρεμένη της Βασιλεύουσα.

«Φύλαξε το κλειδί. Είναι του σπιτιού. Όταν θα πας, ν’ ανοίξεις. Σε τόπο φύλαξέ το σίγουρο και κάπου-κάπου να το καθαρίζεις.

Δεν πρέπει να σκουριάσει.Να’ ναι έτοιμο, μόλις σας πούνε να γυρίσετε.

Εγώ δε θα γυρίσω, όπως το λογάριαζα. Εσύ θα πας. Θα ξαναδείς το περιβόλι και την καρυδιά που φύτεψα. Πρόσεχε το κλειδί.

Η αυλή μας θα μοσκομυρίζει γιασεμιά. Και μην ξεχάσεις τα βασιλικά στη γλάστρα.

Θα’ ναι όμορφα, Χαρά Θεού, μες στην αυλή μας. Μην κλαις. Μονάχα το κλειδί να το φυλάξεις καλά. Ξέρεις τι δυσκολία θα’ χεις, αν το χάσεις; Πού να’ βρεις μάστορη να σου αλλάξει κλειδαριά, όταν στην Πόλη θα γυρίσεις».

Σας ευχαριστώ.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)