Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-11-2023 12:54

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετείχε σε συνεδρία της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνεδρίας της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, στη Σόφια. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ κ.κ. Μαρίνος Μουσιούττας και Ηλίας Μυριάνθους.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας, αναγνώστηκε η εισήγηση του επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση και Προέδρου της Επιτροπής για την τροποποίηση του καταστατικού της ΔΣΟ κ. Πανίκου Λεωνίδου. Στην εισήγησή του, ο κ. Λεωνίδου αναφέρεται στις προσπάθειες για τη θεμελίωση του νομικού καθεστώτος της ΔΣΟ, μέσω της απόδοσης διεθνούς νομικής προσωπικότητας και του συνεπαγόμενου μετασχηματισμού της Συνέλευσης σε Διεθνή Οργανισμό, με την υπογραφή μιας Συμφωνίας Έδρας με την Ελληνική Κυβέρνηση. Υπογραμμίζει περαιτέρω ότι η δρομολογούμενη τροποποίηση του καταστατικού της ΔΣΟ σκοπεύει στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της οργάνωσης, διατηρώντας παράλληλα τον διακοινοβουλευτικό της χαρακτήρα, ο οποίος της εξασφαλίζει θεσμική αυτονομία. 

Κατά τη συζήτηση για τον απολογισμό δραστηριοτήτων και τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων της Συνέλευσης, ο κ. Μυριάνθους εκφώνησε εκ μέρους του κ. Λεωνίδου σχετική παρέμβαση. Αναφερόμενος στη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας της ΔΣΟ, ο κ. Λεωνίδου τονίζει ότι η Συνέλευση προωθεί με συνέπεια τις Ορθόδοξες αρχές στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική και ζητήματα που άπτονται της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Λεωνίδου, η ΔΣΟ καταγγέλλει με κάθε δυνατή ευκαιρία την τουρκική αυθαιρεσία μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στηλιτεύει τις βεβηλώσεις χριστιανικών μνημείων και ναών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην Τουρκία, στη Συρία, στο Κοσσυφοπέδιο και στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και προβάλλει διεθνώς το ζήτημα της προστασίας των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, σημειώνει ο κ. Λεωνίδου, η ΔΣΟ προωθεί περαιτέρω τη συμπερίληψη των χριστιανικών αξιών στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και τον διαθρησκειακό και διαδογματικό διάλογο προς όφελος της αλληλοκατανόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Ο κ. Λεωνίδου υπογραμμίζει επίσης ότι οι δύο πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα καθιστούν ακόμη πιο αναγκαία την ενδυνάμωση του ρόλου της ΔΣΟ στα διεθνή δρώμενα, σε πνεύμα ενότητας, για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων.

Ο κ. Μουσιούττας, σε παρέμβασή του, ανέφερε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ δύο ιδρυτικών μελών της ΔΣΟ είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Συνέλευση, αφότου ιδρύθηκε το 1993. Παράλληλα, επισήμανε ότι η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εκτυλίσσεται σε μια περιοχή που αποτέλεσε κοιτίδα του Χριστιανισμού για χιλιάδες χρόνια και όπου η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως ηγέτιδα δύναμη και προστάτης του μουσουλμανικού κόσμου. Εν μέσω αυξανόμενης έντασης και αστάθειας σε διάφορα σημεία του πλανήτη, υπογράμμισε ο κ. Μουσιούττας, απαιτείται προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα, εξ ου και η κυπριακή αντιπροσωπεία στη ΔΣΟ ομόφωνα ενθαρρύνει τις δρομολογούμενες προσπάθειες για την τροποποίηση του καταστατικού και την ενίσχυση των οικονομικών της Συνέλευσης, με διττό στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ενίσχυση των οικονομικών δυνατοτήτων προς επίτευξη των σκοπών της Συνέλευσης, πρόσθεσε ο κ. Μουσιούττας.  

Στο πλαίσιο του προγράμματος, έγινε επίσης παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου της ΔΣΟ με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» και της ομώνυμης έκθεσης φωτογραφιών στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στη Σόφια.

Εξάλλου, χθες, οι βουλευτές μέλη της ΔΣΟ επισκέφθηκαν τη Φιλιππούπολη, όπου είχαν συνάντηση με τον Μητροπολίτη Φιλιππούπολης κ. Νικόλαο και ξεναγήθηκαν σε χώρους ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)