Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-11-2023 16:08

Ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων για προώθηση του σεβασμού, της αξιοπρέπειας, των ίσων ευκαιριών, της ισότιμης συμμετοχής και προβολής του γυναικείου αθλητισμού

Το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων εκφράζει την απογοήτευσή του γιατί, για μία ακόμα φορά, η κουλτούρα του αθλητισμού μάς υπενθυμίζει ότι δεν είναι φιλόξενη για τις αθλήτριες. 

Πρόσφατο παράδειγμα αφορά στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τις εγκαταστάσεις αποδυτηρίων και συγκεκριμένα την πόρτα με διάφανο γυαλί στις αθλητικές εγκαταστάσεις του γηπέδου Γερμασόγειας, με αποτέλεσμα την  απουσία του σεβασμού στην ιδιωτικότητα των ποδοσφαιριστριών αλλά και των ποδοσφαιριστών. 

Όσον αφορά στα αποδυτήρια, υπογραμμίζουμε ότι ένα περιβάλλον φιλικό προς τις γυναίκες και τους άντρες προϋποθέτει σεβασμό στην ιδιωτικότητα και την αξιοπρέπεια όλων των αθλητών και των αθλητριών. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν ντροπή για τον αθλητισμό αφού δείχνουν ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για την προώθηση του γυναικείου αθλητισμού. 

Προς αυτή την κατεύθυνση το Γραφείο Επίτροπου Ισότητας των Φύλων καλεί τους αρμόδιους φορείς, περιλαμβανομένου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), και τις σχετικές ομοσπονδίες: 

-          Να προωθούν την αρχή της ισότητας, όπως εξάλλου προνοεί και ο Περί Κυπριακού Αθλητισμού Νόμος, οι σχετικές τροποποιήσεις του, καθώς και το εγχειρίδιο Ευημερίας και Προστασίας Αθλητών και ο Οδηγός ΚΟΑ για την εφαρμογή μέτρων προστασίας και ευημερίας όλων των συμμετέχοντων στον αθλητισμό.

-          Να δημιουργήσουν ένα φιλικό περιβάλλον προς τις αθλήτριες και τους αθλητές μέσω της διαμόρφωσης υποδομών και εγκαταστάσεων περιλαμβανομένων των αποδυτηρίων και χώρων υγιεινής, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενθάρρυνσή τους για περαιτέρω συμμετοχή τους στον αθλητισμό.

Παράλληλα, το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων προχώρησε σε άσκηση που αφορά στη μη προβολή του γυναικείου αθλητισμού στον έντυπο Τύπο με αποτέλεσμα την αορατότητα του γυναικείου αθλητισμού, την απουσία γυναικείων προτύπων και τη μη προώθηση του γυναικείου αθλητισμού.  

Όσον αφορά στην αφάνεια του γυναικείου αθλητισμού στον έντυπο Τύπο, το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, θέλοντας να έχει ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη άποψη προχώρησε σε καταγραφή των ειδήσεων που αφορούν στον γυναικείο αθλητισμό στον έντυπο Τύπο για περίοδο ενός μηνός, στις εφημερίδες «Αλήθεια», «Πολίτης», «Ο Φιλελεύθερος», «Χαραυγή» και «Cyprus Mail». Από την καταγραφή προέκυψαν τα ακόλουθα στοιχεία: 

Σε περίοδο ενός μηνός:

-          42 φωτογραφίες και 39 άρθρα αφορούσαν σε γυναίκες

-          1,690 φωτογραφίες και 370 άρθρα αφορούσαν σε άνδρες.

Σε εβδομαδιαία βάση:

-          0-3 φωτογραφίες και άρθρα αφορούσαν σε γυναίκες.

-          2-28 φωτογραφίες και άρθρα αφορούσαν σε άνδρες. 

Σε ημερήσια βάση, τις πλείστες φορές υπήρχε μηδενική προβολή του γυναικείου αθλητισμού τόσο όσον αφορά στις φωτογραφίες όσο και στα άρθρα.  

Αναγνωρίζουμε ότι τα ΜΜΕ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση κουλτούρας έμφυλης ισότητας, όπως και τις προσπάθειές τους για προαγωγή της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Προς αυτή την κατεύθυνση, στο πνεύμα συνεργασίας για την επίτευξη του στόχου, το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων καλεί τα ΜΜΕ να προβάλλουν ισότιμα και δικαιότερα τον γυναικείο αθλητισμό, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο και πρότυπα για τα νεαρά κορίτσια. 

Το Γραφείο Επίτροπου Ισότητας των Φύλων βρίσκεται στη διάθεση όλων των πιο πάνω για ενίσχυση της συνεργασίας με στόχο την εμπέδωση της κουλτούρας ισότητας στον αθλητισμό.

(ΚΚ/ΕΠ)