Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2023 12:54

Χαιρετισμός της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκδήλωση για τη «Διεθνή Ημέρα Εθελοντών», χθες

Κύριοι και κυρίες αξιωματούχοι του κράτους,

Κύριοι και κυρίες εκπρόσωποι της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΣΕΕ και των ΕΣΣΕ,

Αγαπητοί εθελοντές των Σωμάτων Εθελοντών και των Παγκύπριων Οργανώσεων του ΠΣΕΕ,

Αγαπητοί εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που διακρίνεστε στον Εταιρικό Εθελοντισμό και την εθελοντική προσφορά,

Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τη βαθιά εκτίμηση του συζύγου μου, ο οποίος, δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται μαζί μας εγκαίρως, λόγω άλλης έκτακτης υποχρέωσης.

Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να φιλοξενούμε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο την καθιερωμένη ετήσια Δεξίωση Εθελοντών ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης προς όλους εσάς, οι οποίοι έχετε μετουσιώσει την έννοια της ανιδιοτελούς προσφοράς σε στάση ζωής και αποτελείτε μέρος της ανθρωπιστικής αλυσίδας αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο και τον τόπο μας.

Η καθιέρωση της Ημέρας του Εθελοντισμού στις 5 Δεκεμβρίου, για όλους τους ανθρώπους ανά το παγκόσμιο που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή σε περιόδους κρίσεων και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να εκφράσουμε εκτίμηση και ευγνωμοσύνη απέναντι στην πολύτιμη προσφορά όλων των εθελοντών, όλων εσάς. Είναι πολύτιμος ο ρόλος που διαδραματίζετε, πάνω από κάθε προσωπική επιδίωξη, ταγμένοι στο κοινό καλό, σε τομείς ή θέματα που χρήζουν συλλογικής και άμεσης αντιμετώπισης, υποστηρίζοντας το έργο των αρμόδιων Αρχών και των κρατικών υπηρεσιών για την εκπλήρωση της αποστολής τους, καλύπτοντας ενδεχομένως διαχρονικά κενά ή αντιμετωπίζοντας στρεβλώσεις.

Όλοι εσείς που βραβεύεστε απόψε τιμητικά αποτελείτε φωτεινό παράδειγμα για το αξιέπαινο εθελοντικό έργο σας, το οποίο στηρίζεται στη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Η δράση σας δημιουργεί νέα πρότυπα και δίκτυα συνεργασίας, επεκτείνοντας το ήδη υπάρχον κοινωνικό κεφάλαιο και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης προς όλους τους πολίτες, για να αναλάβει ο κάθε ένας από εμάς έναν πιο ενεργό κοινωνικό ρόλο. Σας ευχαριστούμε θερμά που μας δείχνετε τον δρόμο.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο εθελοντισμός έχει βαθιές ρίζες στην Κύπρο με διαχρονική παρουσία και προσφορά, ιδιαίτερα στα θέματα ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, τομέα με τον οποίο έχει κυρίως ταυτιστεί. Ωστόσο, ο εθελοντισμός και η ενεργός πολιτότητα αφορούν οριζόντια όλους τους τομείς της κοινωνίας, στους οποίους πρέπει να επενδύσουμε για να οικοδομήσουμε ένα κράτος πρότυπο. Επενδύοντας στον εθελοντισμό, επενδύεις σε μια κοινωνία συμπεριληπτική που όλα τα μέλη της θα ζουν με αξιοπρέπεια, αποδοχή, δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες. Θα προσφέρουν, δεν θα λαμβάνουν μόνο.

Έχουμε την τιμή η πατρίδα μας να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πολύ λίγες χώρες τις ΕΕ που έχουν ολοκληρωμένη πολιτική για την κοινωνία των πολιτών αλλά και τις δράσεις του εθελοντικού κινήματος. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε όλους εσάς που πιστεύετε στην ανιδιοτελή προσφορά και στις αξίες που πρεσβεύει ο εθελοντισμός, μετουσιώνοντας τα λόγια σε πράξεις.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες της Πολιτείας στον Πρόεδρο και τα μέλη του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, παλιά και υφιστάμενα για τον μισό αιώνα προσφοράς, η οποία αναδεικνύει τον ρόλο του εθελοντισμού στον τόπο μας που καλύπτει όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, συμπληρώνοντας και καλύπτοντας υφιστάμενα κενά της πολιτείας.

Βούληση της παρούσας διακυβέρνησης είναι η διαφύλαξη αυτού του πολύτιμου κεφαλαίου αλληλεγγύης στην κοινωνία, ενισχύοντας με κάθε δυνατό τρόπο την ευγενή και πολύτιμη δραστηριότητά σας, συμβάλλοντας γενικότερα στην ευημερία της κοινωνίας μας. Είναι καθήκον μας όχι μόνο να ενδυναμώσουμε τη δράση των εθελοντών, ώστε να είναι πιο αποδοτικοί και πιο αποτελεσματικοί στην προσπάθεια διαχείρισης προκλήσεων και δύσκολων καταστάσεων, αλλά πρωτίστως η βοήθεια να είναι στοχευμένη και συντονισμένη, ώστε να καλύπτονται από τους εθελοντές και το κράτος όλες οι ευάλωτες ομάδες σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, στις πόλεις και στα χωριά και να μην υπάρχουν υπερκαλύψεις ή κατασπατάληση δυνάμεων.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο καθένας από εμάς, από το δικό του πόστο, με τη δική του προσωρινή έστω ιδιότητα, μπορεί να γίνει χρήσιμος στον συνάνθρωπο και ωφέλιμος στην κοινωνία. Αυτό προσπαθώ και εγώ ως σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μα πρωτίστως ως μητέρα και ενεργός πολίτης.

Η Κυβέρνηση τιμά, αναδεικνύει και στηρίζει τέτοιες δραστηριότητες και συμπεριφορές γιατί μας υπενθυμίζουν ότι οι συγκροτημένες κοινωνίες που ευημερούν έχουν ως βάση τους την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του. Γιατί μέσα από αυτές οικοδομούμε ένα σύστημα αξιών που τιμά τον άνθρωπο και την κοινωνία μας. Και αισθάνομαι ευγνώμων γιατί είχα τη χαρά να γνωρίσω πάρα πολλούς ανθρώπους, μεταξύ τους πάρα πολλές γυναίκες, που εργάζονται εθελοντικά αθόρυβα, αφανείς ήρωες/ηρωίδες, σε ενορίες, χωριά, πόλεις. Αξίζουν σε όλους και όλες θερμά συγχαρητήρια.

Καταλήγοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω ξανά ότι για την παρούσα διακυβέρνηση, που ακολουθεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση και διακατέχεται από κοινωνική ευαισθησία, το εθελοντικό κίνημα αποτελεί έναν πολύτιμο συνεργάτη και έναν συνοδοιπόρο στις προσπάθειες για άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου, υπεύθυνου και συμμετοχικού κράτους. Είμαστε βέβαιοι ότι και η κοινωνία των πολιτών θα συνεχίσει να λειτουργεί επικουρικά για την εξυπηρέτηση νέων και μελλοντικών αναγκών της κοινωνίας, πάντοτε με την ανάλογη στήριξη από πλευράς του κράτους, έτσι ώστε μαζί, μέσα από συνέργειες, να εξεύρουμε λύσεις που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των συμπολιτών μας στον μέγιστο βαθμό και θα οικοδομήσουμε ένα πιο σύγχρονο και δίκαιο κράτος.

Σας ευχαριστώ θερμά. Να θυμάστε ότι από αυτή τη ζωή φεύγουμε με όσα δώσαμε και όχι με όσα πήραμε.

(ΡΜ/ΕΠ/ΑΣΠ)