Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-12-2023 20:44

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα Εγκαίνια Κόμβου Αστικής Αειφορίας «NOUS» Knowledge Hub of Strovolos – U SOLVE Project

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση για τα εγκαίνια αυτού του σημαντικού Κόμβου Αστικής Αειφορίας. Μοιραζόμενος συναισθήματα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον της ανάπτυξης των πόλεων μας, αλλά και του τόπου μας γενικότερα, με χαροποιεί ιδιαίτερα όταν εγκαινιάζουμε τόσο πρωτοποριακά έργα ως αποτέλεσμα συνεργασιών, όπου η συμβολή ακαδημαϊκών και επιστημονικών ιδρυμάτων του τόπου μας, για τα οποία είμαστε πολύ περήφανοι ως πολιτεία, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο ως προς την υλοποίηση ενός καινοτόμου μοντέλου ανάπτυξης στη χώρα μας το οποίο αλλάζει θετικά και τον χαρακτήρα των Δήμων μας.

Εγώ θεωρώ ότι αυτός ο κόμβος έχει ήδη πετύχει. Και το λέω αυτό διότι είναι από τις ελάχιστες εκδηλώσεις που συμμετέχω όπου η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων είναι νέες και νέοι. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω τόσους πολλούς και τόσες πολλές απόψε μαζί μας, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία του κόμβου. Ως πολιτεία δεν έχουμε βαριά βιομηχανία, έχουμε τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, έχουμε ένα μοντέλο οικονομίας το οποίο όμως πρέπει να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα και από την άλλη να διευρυνθεί η παραγωγή βάσει της οικονομίας μας. Είναι πολύ συγκεκριμένοι οι τομείς που πρέπει ως πολιτεία να επενδύσουμε. Η έρευνα και η καινοτομία είναι πρωταρχικοί τομείς που πρέπει να επενδύσουμε, αξιοποιώντας στην ολότητα τους τις ευκαιρίες που προσφέρονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί όντως οι ευκαιρίες εκεί είναι πάρα πολλές. Για μας αποτελεί προτεραιότητα στην πράξη και όχι στα λόγια να επενδύσουμε στους συγκεκριμένος τομείς.

Το λέω αυτό διότι, πέραν της ανάγκης να διευρυνθεί η παραγωγικότητα της οικονομίας μας, το σημαντικότερο πλεονέκτημα της χώρας είναι το ανθρώπινο της δυναμικό και αν δεν αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο μας δυναμικό αυτό θα πάει σε άλλες χώρες, στην Ευρώπη, στην Αμερική, όπου σαφώς οι ευκαιρίες, αν δεν τους τις προσφέρουμε εμείς, εκεί είναι πολύ περισσότερες.

Θέλω να κάνω ένα σχόλιο σε αυτά που ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου. Υπάρχει ένας τομέας όπου χρειάζεται να κάνουμε περισσότερη δουλειά. Και αναφέρομαι στην εμπορευματικοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας. Πρέπει ως κράτος να βοηθήσουμε αυτή την έρευνα και την καινοτομία που παράγεται στον τόπο μας να πάει σε άλλες χώρες. Είναι ένας από τους στόχους που έχουμε στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν υπηρετούσα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες, οι πλείστες χώρες είχαν Γραφεία μέσα στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες τους για να προωθούν από τη μια την επιτυχή εκδήλωση ενδιαφέροντος σε ευρωπαϊκά προγράμματα από νέους και νέες ή εταιρείες της χώρας τους και από την άλλη να βοηθούν στην εμπορευματικοποίηση της έρευνας που παράγεται. Άρα, είναι ένας τομέας που θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Την τελευταία φορά που ήμουν στο Ισραήλ χωρίς πόλεμο συζητούσαμε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και μου είπε ότι είχαν αναπτύξει μια πρωτοβουλία για τη Διασπορά – έχουν μεγάλη διασπορά ειδικότερα στις ΗΠΑ – για να προσελκύσουν χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις, για έρευνα και καινοτομία, όσα έφερναν από το εξωτερικό ερχόταν και το κράτος να δίνει άλλα τόσα για να βοηθήσει στον συγκεκριμένο τομέα. Άρα, έχουμε να μάθουμε είτε από το Ισραήλ, είτε από άλλα γειτονικά κράτη σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε μια στρατηγική που να υλοποιήσουμε. Η δική σας συμβολή είναι καθοριστικής σημασίας και είναι ένας από τους πολλούς λόγους που επέλεξα απόψε να είμαι εδώ για να στείλουμε αυτό το μήνυμα της ετοιμότητας από δικής μας πλευράς να εργαστούμε. Δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια, πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις, αξιοποιώντας το σημαντικότερο πλεονέκτημα τούτης της χώρας που είναι το ανθρώπινο της δυναμικό

Η δημιουργία του Κόμβου Αστικής Αειφορίας που εγκαινιάζουμε απόψε είναι το αποτέλεσμα της συμμετοχής στο Έργο U-SOLVE, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «ENI MED 2014-2020» με συνολική χρηματοδότηση ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ και στο οποίο συμμετέχουν, μαζί με την Κύπρο, άλλες πέντε χώρες της Μεσογείου.

Όπως προανέφερα, το έργο αποδεικνύει στην πράξη τί μπορεί να φέρει η συλλογική προσπάθεια, η συλλογική δουλειά, όπως επίσης και η θέληση του κράτους μέσω των αρμοδίων φορέων και των δήμων και των κοινοτήτων της χώρας μας στο να μετατρέψουμε τις πόλεις και τις κοινότητες μας σε πράσινες, βιώσιμες και φιλικές προς τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Την περασμένη βδομάδα ήμουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το COP28, τη μεγαλύτερη Σύνοδο που γίνεται για την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Ακόμη κάποιοι στην Κύπρο, περισσότερο οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, θεωρούμε ότι δεν μας απασχολεί και είναι κάτι που θα απασχολήσει τις μελλοντικές γενιές. Οι επιπτώσεις όμως από την κλιματική αλλαγή είναι εδώ, τις βιώνουμε καθημερινά. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος που ο κόμβος που εγκαινιάζουμε απόψε είναι σημαντικός.

Με αφορμή τη σημερινή μου παρουσία εδώ επιτρέψετε μου επίσης να τονίσω ότι η ευρύτερη συμβολή των ακαδημαϊκών και των ερευνητικών ιδρυμάτων της πατρίδας μας, σε κάθε επίπεδο, είναι χωρίς αμφιβολία άκρως ωφέλιμη και εποικοδομητική για την Κύπρο και πραγματικά θέλω να σας ευχαριστήσω για τον διαχρονικά σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζετε στην πρόοδο και στην εξέλιξη της πατρίδας μας. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε, πρόσφατα είχαμε συναντήσεις και σίγουρα μπορούν να γίνουν περισσότερα, όμως είναι σημαντικό να κινηθούμε και σε μια στρατηγική, να μην προσπαθούμε το κράτος να έρχεται πυροσβεστικά να λύσει προβλήματα αλλά προληπτικά να κινούμαστε μαζί μέσα από τη συνεργασία.

Με τη συμμετοχή λοιπόν του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ινστιτούτου Κύπρου έχει ολοκληρωθεί και εγκαινιάζεται απόψε ένα πραγματικό σημείο συνένωσης δυνάμεων των πολιτών, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός μοντέλου αστικής αειφόρας ανάπτυξης του Δήμου Στροβόλου. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, παράδειγμα που θεωρώ ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι και άλλες κοινότητες.

Για μένα, βλέποντας όλους αυτούς τους νέους και τις νέες απόψε, το έργο ενισχύει και τον στόχο που έχει η κάθε πολιτεία, η κάθε Κυβέρνηση διαχρονικά, για την ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αυτό που ονομάζουμε συμμετοχική δημοκρατία. Με αυτό τον κόμβο δίνεται η ευκαιρία σε κατοίκους και επιχειρήσεις της περιοχής, σε όλους χωρίς κανένα αποκλεισμό, να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Λέχθηκε προηγουμένως σωστά από τον Εκπρόσωπο της PWC ότι ανάμεσα στους στόχους του έργου είναι η δημιουργία ενός μοντέλου αστικής ανάπτυξης βασισμένο στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα και στην πράσινη οικονομία ούτως ώστε να «οικοδομηθούν» βιώσιμες και κατοικήσιμες πόλεις, που δεν λειτουργούν εις βάρος του περιβάλλοντος και που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή που είναι σήμερα μαζί μας.

Ο χώρος λοιπόν που εγκαινιάζουμε απόψε δεν είναι απλώς ένας χώρος συγκέντρωσης αλλά η ευκαιρία για πρωτοβουλία, δημιουργία και σχεδιασμό από τους ίδιους τους πολίτες. Εξάλλου, η σύγχρονη πολιτική αντίληψη στον ευρωπαϊκό χώρο, και όχι μόνο, επιβάλλει μια νέα πρακτική διάσταση, αυτήν που ορίζει να μεταβιβάσουμε την ευθύνη στον πολίτη, στο πιο ωφέλιμο κοινωνικό στοιχείο, γιατί όσο πιο μεγάλη ευθύνη μεταβιβάζουμε στον πολίτη, ανάμεσα σε πολλά άλλα, γίνεται πιο ενεργός, συνειδητοποιημένος και ωφέλιμος ως προς τα κοινά.

Με την τεχνογνωσία τους, τις ιδέες τους και την εμπειρία του, ο κάθε ένας από εμάς θα μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας αειφόρου και βιώσιμης πόλης. Ο κόμβος αυτός, λοιπόν, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων, δικτύωσης και δημιουργίας κουλτούρας αειφορίας, αλλά και σημείο επίλυσης σημαντικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα το οποίο θα ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι και Κοινότητες.

Η Κύπρος επιθυμεί –έχουν γίνει σημαντικά βήματα και έχουν τροχοδρομηθεί πολλές προσπάθειες – να γίνει πράξη η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλές ευκαιρίες για τη χώρα μας.

Να σας ανακοινώσω απόψε ότι πριν το τέλος του 2023 - έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα που αφορούν στη δεύτερη δόση που δικαιούμαστε μέσα από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας – προσπαθούμε, έχουμε ακόμη κάποιες μέρες να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα με τη συνεργασία και της Βουλής για την τρίτη δόση, ώστε να αποταθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσεγγίζω το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ως ένα – και μην το δείτε με την αρνητική διάσταση – μνημόνιο, ένα πρόγραμμα οικονομίας που θα πρέπει να το εφαρμόσουμε όχι διότι μας το επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά για το καλό της χώρας μας, για να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και την ίδια στιγμή να πετύχουμε την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Η εφαρμογή, λοιπόν, της αστικής αειφόρου ανάπτυξης απαιτεί τη συνεργασία όλων μας, της Κυβέρνησης, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, των επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο και υγιές μέλλον το οποίο θα απηχεί την προσπάθειά μας για να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ κοινωνίας, οικονομίας και περιβαλλοντικών πτυχών της ανάπτυξης, με εργαλεία μας την καινοτομία και την ψηφιακή μεταρρύθμιση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία αυτού του έργου. Τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Κύπρου. Τώρα είναι η ώρα όλων εσάς, των νέων μας και όχι μόνο, είναι η ώρα των πολιτών να συμμετάσχουν ενεργά και να γίνουν πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του τόπου μας. 

(ΡΜ/ΑΦ/ΝΖ)