Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-12-2023 12:27

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης Αγροτικών Επαγγελμάτων

Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα στην Κοινότητα Κοίλης, μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών, για να εγκαινιάσω το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Αγροτικών Επαγγελμάτων. Η παρουσία μου εδώ και τα εγκαίνια του Κέντρου αποτελούν ένδειξη της σημασίας που δίνουμε στην ύπαιθρο μας, στον γεωργικό τομέα, έναν τομέα για τον οποίο σαφώς πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.

Χθες σε συνάντησή μου με τις πέντε αγροτικές Οργανώσεις ανασκοπήθηκαν κάποια αιτήματα που έχουν προκύψει από κάποια προβλήματα που δημιουργούνται είτε λόγω εξωγενών παραγόντων είτε από καιρικά φαινόμενα. Εκείνο που συμφωνήσαμε είναι να συσταθεί ομάδα εργασίας, ένας εκπρόσωπος από κάθε αγροτική οργάνωση και υπηρεσιακοί από το Υπουργείο Γεωργίας, οι οποίοι θα δουλέψουν με χρονοδιάγραμμα την 1η Μαρτίου 2024, έτσι ώστε να έχουμε μια στρατηγική. Διότι είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι η συνεισφορά τοου γεωργικού τομέα στο ΑΕΠ της χώρας μας είναι κάτω από 2%. Σε μια χώρα όπου υπάρχουν τεράστιες προοπτικές στον συγκεκριμένο τομέα δεν έχουμε εκείνη την ολιστική προσέγγιση, τη στρατηγική, ώστε να αυξηθεί αυτή η συνεισφορά, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη της αναζωογόνησης της υπαίθρου μας, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους μας.

Όπως σε κάθε χώρα, έτσι και στην πατρίδα μας η ύπαιθρος αποτελεί ζωτικό κύτταρο γεωγραφικής, πολιτισμικής και οικονομικής ισορροπίας και θα πρέπει ως Πολιτεία να την προσεγγίζουμε μέσα από αυτήν την πολυεπίπεδη ολιστική διάσταση. Όπου και αν στρέψουμε το βλέμμα στην ύπαιθρο θα αντικρύσουμε ομορφιά, τοπία-έργα τέχνης με μοναδικό και αιώνιο καλλιτέχνη την ίδια τη φύση. Είμαι σήμερα σε μια από τις πιο όμορφες κοινότητες της Επαρχίας Πάφου, μπορεί να είναι η πρώτη μου επίσκεψη ως Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Κοινότητα.

Αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στο φαράγγι του Μαρτυρίου, για να δει το κομψοτέχνημα της Κοίλης, όπως αποκαλείται, δημιούργημα της αιώνιας ροής του χείμαρρου Μαυροκόλυμπου, καθώς και στον χειμερινό καταρράκτη με την ονομασία «Σφάμα». «Αν η φύση δεν ήταν όμορφη, δεν θα άξιζε τον κόπο να τη γνωρίσουμε. Κι αν δεν άξιζε τον κόπο να γνωρίσουμε τη φύση, τότε δεν θα άξιζε να ζούμε», είπε πολύ εύστοχα ο Γάλλος μαθηματικός Ανρί Πουανκαρέ.

Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τη φυσική ομορφιά της πατρίδας μας και της περιοχής όπου βρίσκομαι σήμερα την ενισχύει και το ανθρωπογενές περιβάλλον, το περιβάλλον των καλλιεργειών του αμπελιού, της τερατσιάς και των άλλων καλλιεργούμενων φυτών, που αποτελούν ταυτόχρονα και πεδίο απασχόλησης και διαβίωσης των κατοίκων στην ύπαιθρο.

Σε τούτο το περιβάλλον, σε όλα όσα έχω προαναφέρει, θετικό στίγμα έρχεται να προσδώσει και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Αγροτικών Επαγγελμάτων Κοίλης. Σκοπός του είναι να ενισχύσει τον ανθρώπινο παράγοντα στην περιοχή, να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής στην ύπαιθρο, να δημιουργήσει περισσότερες προϋποθέσεις παραμονής και εργασίας στην περιοχή. Αναμένουμε ότι το Κέντρο θα έχει, ταυτόχρονα, άμεσο αντίκτυπο στην προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος αλλά και στην προώθηση και αξιοποίηση της παράδοσης και του πολιτισμού του τόπου μας. Το Κέντρο που σήμερα εγκαινιάζουμε υλοποιήθηκε μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου και συγχρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 1.863.000 ευρώ από το Μέτρο 7 που αφορά «Βασικές Υπηρεσίες και Ανάπλαση Χωριών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την περίοδο 2014-2020.

Να μου επιτρέψετε να χαιρετίσω, να αναγνωρίσω τον ρόλο της προηγούμενης Κυβέρνησης στην υλοποίηση αυτού του έργου, καθώς είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τη δουλειά που γίνεται.

Η Κυβέρνηση θα δώσει το ποσό των 15 χιλιάδων ευρώ για υλοποίηση κάποιων έργων που ανέφερε ο Κοινοτάρχης.

Πρέπει εμείς, ως πολιτεία, να δημιουργήσουμε εκείνες τις υποδομές και εκείνο που χρειάζονται τα νεαρά ζευγάρια για να μετακινηθούν στην ύπαιθρο  και, κατ΄επέκταση, να αντιμετωπίσουμε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, το στεγαστικό, που επηρεάζει πολλούς τομείς.

 Το Κέντρο αποτελεί υπερτοπικό έργο ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής, που περιλαμβάνει 11 χωριά, την Κοίλη, τη Λάσα, τη Δρύμου, τη Δρινιά, τον Άγιο Δημητριανό, το Ψάθι, το Στρουμπί, την Τσάδα, την Καλλέπεια, τη Λετύμπου, τη Χούλου και το Πολέμι. Ένας πολυχώρος με πολλαπλές επιλογές χρήσης, του οποίου όμοιος δεν υπάρχει στην Επαρχία Πάφου. Μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο από τις 11 κοινότητες της περιοχής, αλλά και από άλλες κοινότητες της Επαρχίας, για τη διοργάνωση, ανάμεσα σε πολλά άλλα, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για αγροτικά θέματα, ενώ διαθέτει και εργαστήρια στα οποία μπορούν να γίνουν επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων.

Περιλαμβάνει επίσης εκθεσιακό χώρο, ο οποίος, όπως πληροφορήθηκα, αξιοποιήθηκε ήδη για εκθέσεις κρασιού και ζιβανίας, καθώς και παιδότοπο και μεγάλο χώρο πρασίνου. Το Κέντρο, με τις πολλές και ποικίλες δυνατότητες που προσφέρει, θα συμβάλει καθοριστικά και προς την κατεύθυνση ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων –που ήταν και είναι η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας και, κατ’ επέκταση, της κοινωνίας– στην περιοχή και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο προϋποθέσεις για την απόκτηση συμπληρωματικού εισοδήματος σε οικογένειες που ασχολούνται με τη γεωργία.

Η πρωτοβουλία σας για τη δημιουργία του Κέντρου αυτού είναι άξια συγχαρητηρίων και πρέπει να νιώθετε περήφανοι. Όχι μόνο γιατί το Κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα κοσμεί την περιοχή, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει ώθηση στην πολύπλευρη ανάπτυξή της. Η επίτευξη, όμως, των στόχων μας για την ύπαιθρό μας, η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει θα επιτευχθεί συνολικά μέσα από αριθμό δράσεων, πολιτικών που θα οδηγήσουν και στην αύξηση του πληθυσμού.

Στις κοινότητες της Πάφου βλέπουμε αύξηση αντί μείωση του πληθυσμού. Και για να επιτευχθεί αυτό, εμείς, ως πολιτεία, έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε εκείνα τα δεδομένα είτε αφορούν στην παιδεία, την υγεία, το οδικό δίκτυο και άλλα. Και προς αυτή την κατεύθυνση μπορείτε να θεωρείτε δεδομένη τη συμπαράσταση και τη βοήθεια του κράτους και των Υπηρεσιών του. Γιατί ανάμεσα στις πρωταρχικές μας έγνοιες είναι η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου. Να είστε βέβαιοι πως εργαζόμαστε έχοντας κατά νου τις Κοινότητές μας και επιδιώκουμε τη δημιουργία προϋποθέσεων καλύτερης ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της υπαίθρου.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω για ακόμη μια φορά τη βεβαιότητά μου ότι το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Αγροτικών Επαγγελμάτων Κοίλης, καθώς και μια σειρά άλλων έργων που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στην κοινότητα, συνολικού ύψους τριών εκατ. ευρώ, όπως για παράδειγμα η ανάπλαση του πυρήνα της Κοινότητας, καθώς και η βελτίωση δρόμων, σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα και τις δικές σας αστείρευτες δυνάμεις, την αυθεντικότητα των τοπικών προϊόντων και την πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της υπαίθρου, θα συνεισφέρει οικονομικά και κοινωνικά στην ανάπτυξη της περιοχής σας και γενικότερα στον στόχο της αναζωογόνησης, της αναγέννησης της υπαίθρου μας.

(ΡΜ/ΕΠ/ΑΦ)